2017. január 9., hétfő

Mit kell elhinni az orosz beavatkozásról szóló titkosszolgálati jelentésből?

Mit kell elhinni az orosz beavatkozásról szóló titkosszolgálati jelentésből?
Forrás: Afp Le Vif

© Reuters

Az orosz beavatkozásrol szóló néhány napja publikált amerikai titkosszolgálati jelentés kimondja, hogy az elnökválasztásokban a Kreml megpróbálta gyengíteni a demokrata jelölt Hillary Clinton pozícióit és erősíteni Donald Trumpot.
Az  FBI, a CIA és az NSA szerint "Putyin és az orosz kormány világosan Trump elnökségét preferálta". Amikor lehetett, próbálta" a republikánus jelölt sanszát  növelni Hillary Clintont diszkreditálva és kedvezőtlen módon összehasonlítva".
Az orosz választási beavatkozás jelensége nem új,  de az amerikai elnökválasztással "jelentősebb a nyíltabb eszkaláció, az aktivitás szintje és annak mértéke", mondja a jelentés.
Íme annak összefoglalója hat kérdésben:
Tartalmaz-e a jelentés újabb nyomatékos bizonyítékokat az orosz beavatkozásra?
Nem. A nyilvános jelentés csak koherens szintézise a már ismert általános információknak.
Az amerikai titkosszolgálatok semmi infomációt nem adnak az általuk lefolytatott lehallgatásokról vagy kalózkodásról, ami lehetővé tenné, hogy következtetéseik megerősítést nyerjenek.
A demokrata párt számítógépeibe való behatolást azonban már megerősítették - elvben független - amerikai cyber-biztonsági magánvállalkozások.
Az orosz beavatkozás hozott-e szavazatokat Donald Trumpnak és befolyásolta-e a választást?
A titkosszolgálatoknak erről nincs véleményük: "a titkosszolgálat megbízása a felügyeletre, a szándék felderítésére, annak kapacitására és a külföldi eredetű akciókra  szól. Nem elemzik az amerikai politikai folyamatokat vagy közvéleményt".
Az oroszok előre látták Trump győzelmét?
Nemigen, ismeri be a jelentés. A Kreml mindenekelőtt azt szerette volna, hogy Clinton a lehető leggyöngébb pozícióval jusson hatalomra.
A szavazás idején Moszkva még mindig Clinton asszony győzelmére fogadott volna. Az orosz diplomaták készek voltak az "eredményt érvényesnek" elfogadni – a jelentés szerint.
"Kremlbarát bloggerek Twitter-kampányt készítettek elő: #democracyRIP (demokrácia, nyugodj békében) elnevezéssel Hillary Clinton győzelme esetére", erősíti meg a jelentés.
Mit mond az informatikai kalózkodásról?
Az orosz titkosszolgálatok behatoltak az amerikai politika kidolgozásában fontosnak számító "kampánycsapatok, -tervezők, lobbisták"számítógépeibe és hálózataiba.
Az orosz katonai felderítő szolgálat, a GRU  behatolt "a demokrata párt személyi levelezésébe", és " nagy tömegű adatot szűrt ki".  A GRU felhasználta az "Guccifer 2.0 avatart, a WikiLeaks-et és a DCLeaks-et", hogy ezeket a lopott adatokat közzétegye és a kampányt befolyásolja.
Oroszország informatikai eszközökkel befurakodott a republikánusokhoz is, de az adatokról "nem folytatott azonos nyilvános kampányt".
A helyi amerikai hatóságok választási file-jaiba is beletekintett, de nem célozta meg a voksok számolásának rendszerét.
Mit mond a jelentés az orosz propaganda-hadműveletekről?
"Az orosz állam propaganda-apparátusa, ideértve a nemzeti médiát, azokat, melyek a nemzetközi közvéleményt célozzák, mint az RT és a  Sputnik, a kvázi állami "troll-hálózatot", hozzájárultak a befolyásolási kampányhoz mintegy a Kreml üzeneteinek platformjaként szolgálva", mondja a jelentés.
Hillary Clinton kampányát az RT, az orosz állami TV és internetes webje "folyamatosan negatívnak" ábrázolta. Az RT cikkei Hillaryt korrupcióval, rossz fizikális és mentális állapottal, szélsőséges iszlamista kapcsolatokkal vádolták.
Oroszország Hillary Clinton ellen és Donald Trump javára használta "troll-csapatát", melyet azért fizetett, hogy a közösségi hálózatokon terjessze a Kreml szavait. A jelentés megemlíti a szentpétervári bázisú  Internet Kutatóügynökséget.
Kell-e tartani Moszkva választási beavatkozásainak megismétlődéséről?
Igen, mondja ki a jelentés. "Úgy gondoljuk, hogy Moszkva alkalmazni fogja a jövőben" az amerikai kampányban megtanult leckét "befolyása erősítésére az egész világon, ideértve az amerikai szövetségesek ellen és azok szövetségesei ellen is".

(Megjegyzésünk: semmi sem lehetetlen Putyin – a kleptokrata «leningràdi privatizàtor» – keményen jobboldali, autoritárius vezérsége alatt. Mi azért tudjuk, az országban kemény ellenállás folyik: több mint 700 "munkahelyi konfliktust" jegyeztek az elmúlt évben, erősödik külpolitikájának belső kritikája is…) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.