2017. január 14., szombat

Jemen: 1400 megölt gyermek, 2000 használhatatlan iskola

Forrás: le VIF


 -© MOHAMMED HUWAIS - AFP

A háború 2015 májusi eszkalációja óta közel 1400 jemeni gyermeket öltek meg, 2140-et megsebesítettek és 2 ezer iskola vált használhatatlanná, jelentette be Sanaaban az ENSZ gyermekvédelmi alapjának (Unicef) jemeni megbízottja, Meritxell Relano.
"Közel 2000 jemeni iskola használhatatlan, mert lerombolták, s most a menekült családok számára szállásul, vagy katonai célokra szolgál".
Meritxell Relano megerősítette a Sanaa északi részén egy iskolát ért légitámadás hírét, melyben egy gyermek elhunyt, négy pedig megsebesült. Egy katonai és egy orvosi forrás más mérleget tett közzé a szaudi parancsnokság vezette koalíciós erők bombázásáról. 5 halottról, közöttük két gyermekről és 13 sebesültről beszél. A támadás a főváros észak-keleti részén, Nihm szektorban az al-Falah iskola melletti piacot célozta, amelyet a huti síita rebellisek kontrollálnak.

"Megvédeni a gyermekeket"

"Az iskolákban békés zónákban olyan «szent helyeknek» kell lenniük, ahol a gyerekek biztonságban tudnak tanulni, játszani". A Unicef képviselője megismételte a konfliktus összes szereplőjéhez és az eseményeket befolyásolni tudó erőkhöz címzett felhívását: "védjék meg a gyermekeket és hagyják abba a civil infrastruktúra támadását".

Az Egészségügyi Világszervezet (OMS) szerint a jemeni konfliktus több mint 7350 halálesetet és 39 000 sebesülést okozott a 20 hónap alatt, ezekbe a számokba civilek és harcosok egyaránt beleértendők. A háborúban az Irán által támogatott huti felkelők és a szaudi parancsnokság alatti koalíció támogatta kormányerők harcolnak egymással. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.