2017. január 7., szombat

Munkásszolidaritás





A szakszervezeteket, vezetőiket szerte a világban, még a “legcivilizáltabb demokráciákban” (???) is egyre több támadás éri. Természetesen  nem funkciójukban, hiszen azt az alkotmányok, a ratifikált nemzetközi IlO-koncenciók tiltják, hanem közbűntényes cselekedetekkel vádolva, ahogyan Franciaországban, Spanyolországban, Romániában, stb  – és  persze hazánkban is (lásd Szima Judit és társainak elítélése).

A Mumbai-i konferencián küldötteink eldöntötték, hogy ki-ki saját országában megszervezi, hogy az indiai követségen keresztül nyomást gyakorol a Suzuki-Maruti munkásainak szabadon bocsátása érdekében.  Decemberben a budapesti követséggel felvettük a kapcsolatot, találkozót kértünk. Kérésünk – eddig – nem talált válaszra, de nem adjuk fel szándékunkat.  

Ha csatlakozni kivánsz az aláírókhoz, jelezd a somijudit@gmail.com mailben.

India Nagykövetének
Mr. Rahul Chhabra
Ambassador

Embassy of India 1025 Budapest Búzavirág utca 14, Hungary
Tel : (36-1) 325-7742/43


Tisztelt Exellenciás Uram!
Az Ön csodaszép országában, Manesarban (Haryana állam) Suzuki-Maruti dolgozói Maruti-Suzuki Workers Union (MSWU) néven független szakszervezet építésébe kezdtek, mely egyesítette az állandó dolgozókat és a «prekáriusokat». Az üzem igazgatósága nem fogadta el szervezkedésüket, és elutasította a dolgozók helyzetének rendezésére irányuló párbeszédet. Sztrájkok és tüntetések sorozata után a szakszervezetet hivatalosan elismerték, ennek ellenére az igazgatóság nem hagyott fel galád terveivel. Provokációi nyomán az üzemben valóságos hadiállapotok alakultak ki, majd letartóztattak 147 munkást.
Közülük  11-en – több mint négy éve – még mindig börtönben vannak, hiába követelik a Maruti-Suzuki dolgozói az eset alapos kivizsgálását. Lelkiismeretünk és a nemzetközi szolidaritás megkívánja, hogy munkástársaink mellett kiálljunk szabad szervezkedési jogukért, mely emberi alapjog az egész világban, így Indiában is.
Élénken emlékezünk az Önök országának szolidaritására. 1957-ben India moszkvai nagykövetsége járt közbe későbbi – első szabadon választott – köztársasági elnökünk, Göncz  Árpád és társai ügyében. Közbenjárásukat köszönjük, azt soha nem felejtjük el.
A Suzukinak nálunk is van gyára Esztergomban. Igazgatósága nálunk is megpróbálta meggátolni a szakszervezet létrehozásàt. Nálunk is megvádolták, elbocsátották a szakszervezeti vezetést.

Minket, munkásaktívákat magyar tàrsaink azzal a mandátummal bíztak meg, hogy követeljük a Suzuki-Maruti fogva tartott munkásainak azonnali szabadon bocsátásàt.

Delegációnk arra kéri Önt, továbbítsa kérésünket hazája kormánya felé.
Közbenjárásukat köszönjük, tisztelettel:
Anyiszonyan Klára
Benyik Mátyás
Droppa György
Horváth Mihály
Horváth Mihályné
Somi Judit"

Aláírásunkkal megerősítve csatlakozunk:

Asztalos László MT elnök, Bárány Jánosné MT vezetőségi tag, Valkó Éva MT vezetőségi tag, Sári Szilvia MT vezetőségi tag, Halász Csaba MT tag, Albert Iván, Arady Pál, ATTAC Magyarország, Szociális Fórum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.