2017. február 25., szombat

«Hullarablók lettünk…»


Febr. 10-én az amerikai légierők három falvat bombáztak Helmand tartomány Sangeen járásában. 23 civilt öltek meg, 30-an megsebesültek. Az áldozatok többsége kisgyermek. Chinarban ugyanannak a családnak 14 tagja halt meg, Mata Lakra és Tooghi községben kilenc.

Az amerikai bombázások civil veszteségét megerősítette a járási tanács felelőse, Haji Mira Jan csakúgy, mint Karim Atal, a tartományi tanácsé. Az áldozatok mellett a három falut teljesen megsemmisítették. A tények ellenére az afgán hatóságok és az amerikai parancsnokság tagadták a civilek legyilkolását és az  áldozatatokat terroristának nyilvánították! Két nappal később végül bejelentették, hogy vizsgálóbizottságot küldenek a helyszínre.

Nem első ízben történik, hogy az afgán kormány és imperialista gazdái először tagadnak, majd 2-3 hónap múlva mindent beismernek. Ugyanígy történt 2016 november elején Kunduz tartományban Buz Kandari faluban az amerikai bombázás 33 civilt, közöttük gyerekeket megölt és 27-et megsebesített. (…)

Afganisztán 2001-es NATO-megszállásának kezdete óta a bombázások civil áldozatainak listája egyre nő. Három éve még a kormány és a megszálló erők utaltak valami nyomorúságos kártérítést, de ma már az esetek többségében elutasítják.   

A Human Rights Watch NGO-szervezet az USA-nál kérte, hogy «gyors pénzügyi segítséget nyújtson» a kunduzi bombázások áldozatainak. De Bill Salvin kapitány, az afganisztáni amerikai fegyveres erők kommunikációs igazgatója kijelentette, hogy semmit nem fizetnek.

Az ENSZ febr. 6-i jelentése megerősíti, a 2016-os év a legrosszabb az idegen megszállás 16 éve alatt az afgán civil áldozatok magas száma miatt és azt kéri, hogy jobban védjék életüket. A Trump-adminisztráció válasza nem is késett … a febr. 10-i bombázás során az amerikai légierő megmutatta, mennyire törődik az emberi életekkel.  

Ismét bebizoyosodott, hogy az USA és a NATO afganisztáni missziói az ország pusztítása mellett mindig több polgári áldozatot követelnek.  Ezek a megszálló erők leckéi az «emberi jogok tiszteletbentartásáról». A vak bombázások gyermekeink életét követelik, s még őket minősítik «terroristának».

(levelezőnktől)

A ford. megjegyzése: a magyar katonai kontingensek szinte a kezdettől, 2003-tól részt vesznek az afganisztáni NATO-csapatok megszálló tevékenységében egyéb költséges megszállások, háborúk, missziók mellett.


« 2003-ban a büdzsé kiadásai még csupán 234 millió forintra rúgtak az afganisztáni magyar jelenlét miatt, majd egy évvel később már másfél milliárd forintra nőtt, 2008-ban pedig már meghaladta az ötmilliárd forintot, 2010-ben pedig a 11 milliárdot» (Honvédelmi Minisztérium) 
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/egyre_tobbe_kerul_az_afganisztani_szerepvallalas.485518.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.