2017. február 28., kedd

IZLAND: két hónapja, hogy a tengerészek és halászok sztrájkolnak


"Nem mondunk le a követeléseinkről – de a munkáltatók sem engednek…"  
Rövid beszélgetés az izlandi tengerészeti szakszervezeti szövetség elnökével Valmundur Valmundssonnal és főtitkárával, Holmgeir Jonssonnal.
-          







     Föderációtok az Izlandi Munkakonföderáció(ASÌ) tagja. Országotokban hol a halászat helye?
Északon a tengeren dolgozó többsége a mi szakszervezetünk tagja. A tengerészeti föderációnak magának is 18 szakszervezete van, a 18 nagy cégtársaság mindegyikében kb. 3000 tengerésszel. Izland elsősorban turizmusából él, csak ezután jön a halászat és az alumíniumipar.

Miről van szó ebben a konfliktusban?

Nagyon fontos dologról van szó, a munkahelyi körüményekről a nagy cégeknél. A 15 tonnánál nagyobb hajókon nincs sztrájk. Folynak a tárgyalások a hajótulajdonosokkal és ez kb 140 céget érint, ebből 10-12 társaság kontrollálja az Izlandnak biztosított halászati kvóta majd’ 80 %-át tehát a tárgyalásokat is. A sztrájk ma holtpontra jutott, mi nem mondunk le követeléseinkből, a munkáltatók pedig nem engednek. Évtizedeken át  tengerészeti sztárjok mindig sikerrel jártak a parlamenti törvény elfogadásával, most nem haladunk vele. 2004-ben még egyezséget értünk el, 2006-ban és 2011-ben már semmire nem jutottunk a tulajdonosokkal. Egész sereg kérdésről kell pedig tárgyalnunk. A helyzet nehéz.  

Mi a legfőbb követelésetek?

A bérrendszer. A régi árak érvényesek arra, amit ma keresünk. Elsődlegesen azt akarjuk elérni, hogy nőjön a bérűnk. A hal ára csökken, de mi halásszuk 100 %-ban, viszont a részesedésünk csak 30 %-os. 3 % béremelést akarunk, ez a fő kővetelésünk.

A munkaerő árának csökkentésével próbálkoznak?

Egyik oldalról. Az étkezéshez támogatást kapunk, de ez kevés. Azzal bíztak meg, hogy érjük el, ha a tengeren vagyunk, az ingyenes legyen. Munkaruhát is akarunk, most mi magunknak kell fizetnünk. Itt van a telefon és internet is, amit a munkához használnunk – nagyon drága.  A hajó felszerelésére is fizetni kell a halászoknak.

Mennyi időt töltötök általában a tengeren?
A legnagyobb 23 hajón általában 40 napot. A kicsik két napra futnak ki.

Más kikötőkben is sztrájkolnak vagy csak Reykjavikban?

A sztrájk általános, különösen Reykjavikban. A parancsnokok, kapitányok nem szüntették be a munkát.

2016.jan.27.
(Pierre Priet és Jean-Pierre Barrois)

A sztrájk febr. 14-én tudásunk szerint még tartott, miután a munkáltatók ajánlatát elutasították a dolgozók.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.