2017. február 9., csütörtök

Románia: mi van a korrupcióellenes tüntetés mögött ?


(a köztársaság elnöke, Klaus Iohannis a tüntetők között)

Többnapos tüntetés után a miniszterelnök Grindeanu (a 2011-ben alapított Szociáldemokrata Párt - PSD - vezetője) febr. 4-án bejelentette, hogy a korrupciós dekrétumot visszavonja. Ezt a törvényt január 31-én fogadták el, a korrupciós büntetéseket illetően a Büntetőtörvénykönyvet módosította volna, a 200 000 lejnél (45 000 eurónál) kisebbeket kivette volna belőle.

A dekrétum jelentős megmozdulásokat provokált.

Vitathatatanul a nagy többség azért demonstrált, hogy kifejezze a korrupció miatti elégedetlenséget.

A korrupció azonban az 1990-es évek és az IMF diktátumainak, majd az Európai Unió igényeinek a következménye. Utóbbihoz Románia 2007-ben csatlakozott, s az egész állampapparátus, a politikai osztály, nem csak a szociáldemokrata párt!

A tüntetések szervezésében azonban semmiféle spontaneitás nem volt. Arra politikai erők széles köre hívott, közöttük … maga a román köztársasági elnök, a Nemzeti Liberális Párt-ból (PNL) származó Klaus Iohannis, akit az Európai Bizottság támogatott. Az USA nagykövetsége is felhasználta a dekrétumot offenzívájára a 2016 decemberében választott új kormány ellen.

Iohannison kívül (akinek 6 háza van Szebenben, ahonnan származik,) a tüntetések múzsája a francia Clotilde Armand, az új, «Egyesülve mentsük meg Romániát» párt tagja. A GDF-Suez volt magasrangú vezetője aztán a multinacionáis Bechtellel csinált business-t, amely gyümölcsöző szerződéseket kötött a román állammal autópályák építésére.

Azoknak az erőknek tehát, amelyek tüntetésre hívtak, nincs közük a korrupcióellenes harchoz.

A jelenlegi kormányt olyan program alapján választották meg, amely ellentmond a korábbi kormánynak, az Európai Bizottság marionettjének. Egyetlen hónap alatt hozta meg a megszorítások lazítását jelző intézkedéseket: a tömegközlekedési tarifákat csökkentette, a bérek és nyugdíjak jelentős emelése mellett döntött, lépéseket tett a diákok javára, a külföldi vállalatok eddigi mentességét megszüntetve 16 %-os adót vetett ki rájuk, 102 féle és alapjában a népi rétegeket sújtó adót törölt el, az egyház állami szubvencióját 80 %-kal csökkentette, stb.  

Mindez nem csinál a Grindeanu-korányból munkáskormányt. De ezek az intézkedések a brüsszeli diktátumok ellen hatnak.

«Miért mennék olyan kormány ellen tüntetni, amely béreinket emeli? Sok tüntetőt pénzzel manipulálnak a Soros-alapítvány típusú civilszervezetek….», mondja egy bányász szakszervezeti felelős a román munkásosztály többségének lelki állapotára reklektálva.


(romániai levelezőnktől)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.