2017. február 18., szombat

«Lépés Ciszjordánia annektálása felé» (Le Monde)


Február 6-án az izraeli parlament megszavazott egy törvényt, amely legalizálja a palesztinok földjeinek újabb kisajátítását.
Semmi új nincs a Nap alatt sajnos. Izrael államot az ENSZ kereteiben hozták létre Palesztina felosztásával (1947) és ez vezetett 800 000 palesztin földjéről való elűzéséhez.

A febr. 6-i szavazás legalizálja azokat az izraeli kolóniákat, amelyek eddig az izraeli törvények szerint is «vadtelepeknek» számítottak és a földjeiktől megfosztott palesztinokat «hivatalból  kisajátítottnak» tekinti. Így Izrael állam apránként csipked az ENSZ által hivatalosan 1967-ben elfoglaltnak minősített  területből. Ezeket a területeket (megoszlanak Ciszjordania és a Gázai övezet között, vagyis a történelmi Palesztina alig 22 %-a) a  Palesztin Hatóságot is felállító oslói (1993) egyezség határozta meg. Ez az, ami riadóztatja a «két állam koncepció» híveit is, akik úgy gondolják, hogy Izrael mellett létezhet egy palesztin állam is.


«Lépés Ciszjordánia annektálása felé», írta a Le Monde vezércikkírója (febr.11-én): «Izrael minden áldott nappal egyre nehezebbé teszi a palesztin állam létrehozását». 

Trump első deklarációitól kezdve az izraeli vezetők szárnyakat kapva folytatják a palesztin nép 70 éve megkezdett elüldözését. Olyan mértékben, hogy még Trump egyes tanácsadói is figyelmeztetnek - nem éppen szimpátiából -, hanem mivel tudják, hogy a palesztin nép soha nem tesz le arról, hogy földjét visszaszerezze és visszatérjen oda, így az izraeli döntések ismét népfelkelést eredményezhetnek.    

Palesztina hetvenéves felosztása csak háborút és szenvedést hozott. Nincs altenatívája az egyetlen, világi és demokratikus Palesztinának az egész történelmi palesztin területen, mely garantálja a jogegyenlőséget összes lakója számára, lett légyen arab vagy zsidó.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.