2017. február 24., péntek

Újra FNA...



A feltétel nélküli jövedelem paradox módon a baloldalt is szédíti, merthogy "a szegénység, a prekaritás és a munkanélküliség elleni harcot célozza". A baloldal azért támogatja, mivel «mindenki felszabadulhat a munkakényszer alól», a teljes idejű munkavállalás pedig úgyis utópia lesz a robotizálás és automatizálás miatt.

A rugalmas, «Uber-típusú» munka lesz a norma, ez pedig tetszik a jobboldalnak is, mert így lehetséges megszabadulni a társadalombiztosítás intézményeitől.

Az ötletet Thomas More már a  XVI. században felvetette. A II. világháború utáni társadalombiztosítások és szociális rendszerek háttérbe tolták, majd a «szociális állam» vízióját tagadó neoliberalizmus a 70-es évektől jelentősen meggyengítette ezeket a vívmányokat. A feleltétel nélküli jövedelem koncepciójának elfogadása – felhagyás az egyenlőtlenségek elleni küzdelemmel. Az alapjövedelem a szociális állam, a társadalombiztosítás, az állam újraelosztási szerepének tagadása, a neoliberális politika felelősségének negligálása az egyenlőtlenségek létrejöttében.

A baloldal gyakran érvel azzal, hogy az embereknek jövedelemre van szükségük, nem munkahelyre. De a munkanélküliség stigmatizálja az embert. Kettős társadalom jöhet létre, azoké, akiket a munka világából kizártak és azoké, akik ezt biztosítják. Marx és Engels nem véletlenül beszélt «mindenki egyenlő munkafelelősségéről» … 

Mi a munka szerepe a társadalomban? Az elismerés, a társadalmi beilleszkedés. Az alapjövedelem hívei szerint  viszont nem a munka a gazdasági érték forrása, ez a forrás a produktív rendszeren kívül is létrejöhet. A szociális jogok hagyományosan a munkajogon alapulnak, s ha azokat elszakítják ezektől, akkor annak szociális hátterét tagadják, s minden szociális jogot gyengítenek. Az alapjövedelem nem lenne más, mint az «erőszakos inaktivitás bére». Szociológiai és politikai szempontból veszélyes, a vállalkozások a legkisebb befektetés nélkül is rendelkeznének a lehetséges dolgozók tartalékával a neoliberális rendszer túlélésének biztosítékaként.

A szociális jogok felhuhítása, megszüntetése az ellenreformokat táplálja, ebbe a tendenciába illik az alapjövedelem. A szociális jogokról lemondás a szélsőjobboldal erejét növeli. A baloldalnak sürgősen felül kell vizsgálnia ezzel kapcsolatos nézeteit. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.