2009. szeptember 9., szerda

Az Egyesült Államokat feljelentették

(AFP-jelentés)

Mohammad Jawad, az egyik legfiatalabb Guantanamoban bebörtönzött fogoly, hétfőn hazatért Afganisztánba. Az USA-val szemben jogi útra fog lépni, hogy 7 éves, bírósági eljárás nélküli fogva tartásáért megfelelő kártérítést kapjon – jelentette be ügyvéde Kabulban.
A fiatalember, akit családja szerint 12 éves korában zártak börtönbe, amerikai katonai repülőgéppel érkezett haza egy héttel azután, hogy egy szövetségi bíró rendelkezett szabadonbocsátásáról.
"A következő szakaszban anyagilag az afgán és amerikai kormánynak kell biztosítania tanulmànyait és visszatérését a normális életbe", nyilatkozta egy sajtókonferencián az amerikai tengerészhadtest parancsnoka. Eric Montalvot jelölte ki az amerikai Védelmi Minisztérium a fiú ügyvédjének.
"Ha valakit hét évig megfosztanak a szabadságától, nem örvend neki. Ha ráadásul semmiféle kártérítést sem kap – eszközt arra, hogy visszatérjen a civilizációba –, az pedig elfogadhatatlan" , tette hozzá Mr. Montalvo.
Montalvo megerősítette, hogy kliense 12-15 éves volt, mikor letartóztatták. A Pentagon viszont azt állítja 16-17 éves volt, mikor Afganisztában elfogták. Azzal gyanúsították, hogy egy amerikai konvojra gránátot dobott.
Az ügyvéd jelezte, hogy az afgán védelmi miniszter, Abdul Rahim Wardak ígéretett tett ügyfele támogatására, azt azonban aláhúzta, hogy ez nem akadályozza "az amerikai kormány ellen benyújtott keresetet az átmeneti segítségnyújtásra" a civil élethez.
A kompenzáció elérésére az amerikai szövetségi bírósághoz kell fordulni, ami sokáig eltarthat, de a fiúnak azonnali segítségre van szüksége: családja szegény, anyja özveny. "Még csak nem is kerülne sok pénzbe anyagilag segíteni Afganisztánban. Egy kevés pénz már óriási változásokat hozna életében", ámbár Montalvo nem határozott meg összeget. "A procedúra még nem kezdődött el (...) a per természete olyan, hogy még beszélnünk kell róla".
Nagyszámú jogi eljàràs után egy katonai bíró elutasította az amerikai kormány Jawad ellen felhozott vádelemeit azzal, hogy azokat akkor szerezték be, mikor még az afgán hatóságok élhettek a tortúra eszközével.
2008-ban a Jawad ügyével foglalkozó Darrel Vandeveld ügyész lemondott, mindamellett kijelentette, hogy a rendkívüli eljárások igazságtalanok és M. Jawad dossziéja üres volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.