2009. szeptember 3., csütörtök

"Az információ - fegyver a béke szolgálatában. Terjesztése maga az ellenállás. Nem elég az igazságot ismerni, meg kell magyarázni, át kell adni."

________________________________________
________________________________________
A Fatah kongresszust tartott: status quo
A Fatah betlehemi hatodik kongresszusa fontos eleme az izraeli-arab konfliktusnak és a palesztin mozgalomnak is.
Három fontos pont rajzolódik ki: a Fatah a béke irányába lépett, demokratikus irányt vett, fiatalított az «ifjú gárdával». Mindez azonban rendkívül ellentmondásosnak tűnik.
Ami a békét illeti, az új központi Bizottság a régi tagokból áll, közülük csak ketten mérsékeltek, (Nabil Shaath és Muhammad Shtayyeh), négyen a kemény vonal hívei (Muhammad al-Ghuneim, Salim al-Zanoun, Abbas Zaki, és Nasser Kidra), a többiek a tradicionális Fatahot képviselik.
A demokrácia tekintetében egy reális lépés történt, ma már nem személyesen Jasszer Arafat nevezi ki vezetőjét, tehát a fékek léteznek, mégis, a küldöttek harmadát-felét Abbas választotta ki. A KB fele is őt támogatja. A Hammasz által ellenőrizett Gázai övezetből mindössze egy tagja van, ez pedig torzító hatású.
A választásnak volt egy aspektusa, mely mindent megváltoztathat. A legtöbb szavazatot, kétharmadot elért Abd al-Mahir Ghuneimről mint Abbas utódjáról beszélnek. Ghuneim a kemény vonal megingathatatlan híve, az oslói egyezmény ellenzője, aki hallani sem akar a megegyzésről Izraellel. Ha ő lesz a Fatah vezére (és következtetésképpen a Palesztin Hatóságé), semmi kompromisszumról nem lehet szó.
Az új generáció? Ahogyan az öregek kiöregednek, elkerülhetetlen átveszik tőlük a stafétabotot. Az újonnan beválasztottak közül sokan azonban csak a Fatah régi bürokratái. A legérdekesebb három «fiatal» (annak ellenére, hogy már legalább 20 éve kulcsfigurák): Marwan Barghouti, a ciszjordániai Fatah-szárny megalapítója, aki börtönben ül; Mohamed Dahlan és Jibril Rajoub, a biztonsági erők vezetőiként saját bázisukat hozták létre Gázában ill. Ciszjordániában. Rajoubnak sok az ellensége és Dahlan felelős a Hammasztól elszenvedett csúfos vereségéért Gázában. Ráadásul a három ember nem szövetséges, hanem rivális.
Összességében csak Barghouti és Muhammad Shtayyeh tűnik igéretesnek, a kiszámíthatóság, a gazdasági fejlődés és a Fatah kritikája szempontjából.
Azonban az új csapatban elegendő olyan személyt találunk, akiknek jó kapcsolataik vannak Izraellel, s legtöbbjüknek nincs affinitása a Hammaszhoz, így a közeledés nem valószínű. Kivéve, ha Ghuneim kerül a Fatah és a Palesztin Hatóság élére, ez már jövőre megtörténhet, az izraeli kapcsolatok befagyhatnak, az erőszak új hulláma jöhet.
________________________________________
________________________________________
Izraelt emberi szervekkel való kereskedéssel vádolják
A svéd és izraeli diplomáciai kapcsolatok mindig viharosak voltak. A héber állam a svéd királyság szemére hányja, hogy palesztinbarát, Stockholm viszont egyetlen alkalmat sem mulaszt el az emberi jogok Tel-Aviv-i megsértésének leleplezéséről.
A kedélyek a svéd Aftonbladet aug. 17-i cikke nyomán ismét felborzolódtak. Donald Boström azzal vádolja Izraelt, hogy a Ciszjordániában és Gázában megölt palesztinok szerveivel kereskedik. Izrael dühöng, Tel-Avivban a svéd nagykövetasszony sietősen regálni kényszerül, a cikket «sokkolónak és gyalázatosnak» bélyegezve. Mindezt azonban Stockholm beleegyezése nélkül tette, tehát vissza kellett vonnia szavait, sőt, haza is rendelték. Az izraeli védelmi miniszter Ehud Barak ekkor a svéd diplomácia vezetőjéhez, Carl Bildthez fordul azzal a kéréssel, hogy az inkriminált cikket vonassa vissza a sajtóból. Az illetékes válasza: «A mi országunkban ez nem így működik.»
Heves nyilatkozatváltás, Izrael «megvizsgálja azt is, hogy feljelenti az újságírót». Carl Bildt régóta rögzített látogatásának időszerűségét pedig kétségesenek minősítette…
________________________________________
Donald Boström : Palestina : "Fiaink szerveit lopják"

Donald Boström a szervplantációról kirobbant nemzetközi botrányról mesél – és arról, hogyan lett ő maga is tanuja annak az esetnek, amely egy 19 éves palesztin fiatalt érintett.
Levy Izhak Rosenbaumot Brooklynból (USA), miután az FBI ügynökének (aki kliensnek adta ki magát) nyíltan beszélt a tényekről, szervkereskedelem és pénzmosás vádjával letartóztatták. Az ügybe rabbik, politikusok és tisztviselők is belekeveredtek.
Rosenbaum feketén szerveket vásárolt Izraelből 10.000 $-ért, s ahogy bevallja, az átlagosan 9 évet várni kényszerülő reménytelen pácienseknek 160.000 $-ért adta tovább. Ha mindez igaz, az USA-ban először dokumentálták a szervezett fekete szervkereskedelmet, jelentették ki a szakértők a New Jersey Real-Time News-nak.
Az ilyen jellegű tevékenységgel vádolt országok listáján Pakisztán, a Fülöp-szigetek és Kína áll az élen, ahol a szerveket kivégzett foglyoktól szerzik be. De a palesztinok erősen gyanusítják Izraelt fiatalok elfogásával és megölésük előtt szerveik kivételével, ami nagyon súlyos vád, elegendő ahhoz, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság vizsgálatot indítson.
Izraelt számtalan kritika érte a múltban etikátlan szervátültetési gyakorlatáért, Franciaország több más országgal együtt a 90-es évektől abba is hagyta együttműködését e területen.
A 2000-es évek elejétől az Izraelben átültetett vesék felét illegálisan Törökországban, Kelet-Európában vagy Latin-Amerikában szerzik be. A hatóságok tökéletesen tisztában vannak ezzel a ténnyel, de semmit sem tesznek megállítására - ez az egyetlen nyugati állam, melynek orvosi kara nem ítéli el az illegális szervkereskedelmet és semmilyen intézkedést nem tesz az ezt gyakorló orvosokkal szemben.
1992 nyarán Ehud Olmert egészségügyi miniszter óriási kampányt indított, melynek nyomán a korábbi havi 500 helyett 35 ezer személy adta nyilatkozatát a halála utáni szervátültetés engedélyezésére. Az igény azonban nagyobb a kínálatnál.
A kampány alatt fiatal palesztinok kezdtek eltünedezni. Izraeli katonák szállították vissza őket holtan, testük megnyitva. Abban az időben Boström egy könyvéhez gyűjtött anyagot, Ciszjordániában és Gázában találkozott olyan szülőkkel, akik elmondták neki mindezt. Több családot idéz nevekkel, az esetek leírásával. «Miért őrizték a testét 5 napig? Miért boncolták fel, ha halála oka nyilvánvaló? Miért éjjel hozták meg? Miért zárták le még a villanyvilágítást is? Miért katonai kísérettel? Miért zárták közül a területet a temetés alatt?»
Az izraeli hatóságok válasza a palesztinokat gyötrő miértekre: a szervek átültetése hazugság, a boncolás pedig rutin, mindenkire vonatkozik. A tények nem ezt támasztják alá: a 4 hónapos és 88 éves között 133 megölt személy közül csak 69-et boncoltak…

Kétségtelen, hogy Izraelnek nagy szüksége van szervekre, az is, hogy létezik a hatalmas illegális piac, ebben nagyszámú hivatalos személy, orvosok működnek közre, a hatóságok pedig szemet hunynak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.