2009. szeptember 5., szombat

Íme, mire szolgál a NATO: a civil lakosság gyilkolászására

«Ideje volna végleg leszámolni a katonai szövetségekkel, különösen a NATO-val, háborúival, fenyegetéseivel, agresszióival, fosztogatásaival. A népeknek elegük van a háborúkból és a katonai kiadásokból.»

ANGOR BAGH (Afganisztán) 2009.szept.4. (AFP)
"Kezek, lábak, emberi testrészek hevertek mindenütt, egyetlen test nem maradt egészben. Akik messzebb voltak, azok is megégtek". Mohammad Daud (32 éves) egyike azoknak, akik a NATO-támadásból megmenekültek. 90 halott, a helyi hatóságok szerint.

A bombázás a talibánok egyik üzemanyag-szállító kamionja ellen irányult. A tanùk és a rendőrök szerint a helyi lakosok százai azért gyűltek a elromlott kamion köré, mert odahívták őket, hogy elvihetik a benzint.

A falusiak ott tolongtak kannáikkal és üvegeikkel – mondja Mohammad Daud –, még parasztok is jöttek traktorral. 10- 15 talibán ült a kamion tetején, amikor bombázás megkezdődőtt.

Megégett cipők, ruhák halmaza a folyócska partján egy öszvér hullája mellett. Kunduz kórházában az AFP tudósítója 8 elszenesedett holttestet látott. A bombázás mérlege ellentmondásos és meghatározatlan.

A német hadsereg 800 katonája az Afganisztánban jelenlevő 4.200-ból Kunduz térségében tartózkodik avégett, hogy a civil lakosság biztonságát biztosítsa.

Farid Rahil, a kabuli egészségügyi miniszter: Sajnos, nagyszámú civil halt meg vagy sebesült. Szerinte számuk 200-250-re tehető.

A tartományi hatóságok szóvivője szerint a 90 halott nagyrésze talibán.

A 100 ezer fős nemzetközi erő, legnagyobb részben amerikai katonák, egyre gyakrabban bombáznak találomra, így óhatatlanul az afgán lakosságot tizedelik.



Az USA-barát sajtó általános értelemben használja az Al Kaida-Taliban-kifejezéseket az összes ellenálló jelölésére… csakúgy, mint a «terrorista» szót…

Dominique Chablis: demokratikus maskara és véres háború
Az aug. 20-i választásokat a nyugati hatalmak tesztnek tartották, olyannak, mely igazolja a katonai jelenlétet. Azt akarták bizonyítani, hogy közel 100 ezer katonával (melyből 3 ezer francia) az ország olyannyira biztonságos, hogy szabad és hiteles választásokat is lehet tartani!
Ami a biztonságot illeti, az még Kabulban sincs. A választások előtt két nappal lecsapott öngyilkos merénylő a NATO-főhadiszállása előtt ölt meg 7 embert. Másnap rakétákat küldtek az elnöki palotára, és a rendőrségre. Egy bank elleni támadásnál 17 ember halt meg.
Az ellenállás a választások bojkottjára szólított és a résztvevőket megfenyegette.

A részvétel nagyon alacsony volt. Délen mintegy 10 %-ra becsülik, de a fővárosban sem több 40-50 %-nál. Az első eredmények szept. 3-ra várhatók, a végsők szept. 17-re, de Hamid Karzai már győztesnek kiáltotta ki magát a voksok több mint 50 %-val. Pechje volt, riválisa szintén ezt tette, ezenfelül választási csalást jelentett be: a szavazólistára való feliratkozás megtagadását, a választási kártyák árusítását, a voksok megvételét, stb. (több mint 2 ezer panasz érkezett). A Karzai által kinevezett választási bizottságot és a nyugati hatalmakat ez nem akadályozza saját maguk ünneplésében.Ugyanazok, akik gratulálnak maguknak az afganisztáni demokratikus előrelépésért, az iráni választások esetén csalásról méltatlankodnak.

Kouchner azt nyilatkozta a választások előtt «nagyon fontos, hogy megtartsák». Ezeknek az uraknak nem számít, hogy tragikus maskarádról van szó egy háború szaggatta országban. Nem számít, hogy ez a fajta demokrácia csak az ország élén akarja őrizni ugyanazokat a korrupt és véreskezű személyiségeket, kik ugyanolyan reakciósak, mint az ellenállók. Nemrégen hoztak törvényt a nőkről: «férjük szexuális impulzióit ki kell szolgálniuk és engedélyük nélkül nem mehetnek el hazulról» (a Human Rights Watch jelentése szerint engedetlenségükért az élelmet meg szabad vonni tőlük)! A győzelemért Karzai szövetséget kötött a szintén véreskezű és korrupt háborús nagyurakkal, háborús bűnösökkel és ópiumkereskedőkkel. Micsoda gyönyörő, demokratikus előrelépés a nép számára ilyen banditákra való szavazás!

Kouchner, most is ő, a háborút igazolja, hogy «Afganisztánban a saját biztonságunkról van szó»! Bush hazugságát ismétli, melyet Obama is hangoztat, amellyel azt akarják elhitetni, meg kell akadályozni, hogy Afganisztán «az Al-Kaida még nagyobb szentélye legyen és még több amerikai állampolgár életét olthassa ki». A 8 éve tartó háború, megállapíthatjuk, hogy csak kiszélesítette a terrort és megerősítette az ellenállás táborát, mely ellen a koaliciós hadsereg állítólag harcolni kíván.

Ellenkezőleg, azzal, amit el akarnak hitetni velünk, a lakosság nem tesz különbséget a katonák nemzetisége alapján. Nem szeretik a francia katonát jobban, mint az amerikait. A Tartományi Tanács egy tagja bevallja: «az emberek szenvednek, bombázások vannak, járőrözések, hiányzik a biztonság. A kormány által elhagyatva érzik magukat. Így hát hátat fordítanak az idegen hadseregnek és – bizonyos személyek – a felkelők közé állnak».

Az idegen csapatok jelenléte messze van attól, hogy nyugalmat hozzon, a reménytelenséget táplálja és kamikaze-akciók önkéntes vállalására ösztökél.

(Lutte Ouvrière n°2143)
-------------------------------------------------------------------------

A koalíció azt se tudja hol áll a feje: Az ellenállók sokasodnak, a támadások sokszoródnak

Kabult a múlt héten hajnalban 9 rakétatámadás érte, Délen egyre több a támadás.
2 hét alatt 10 idegen katonát öltek meg, a iCasualties.org. szerint.
«A 2009-es évben bekövetkezhet a nyugatiak csődje», mondja Gilles Dorronsoro, a Carnegie-alapítvány kutatója, politikatudományi doktor Párizsból.
Mennyi lehet az ellenállók száma? «Senki nem tudja megmondani, de több, mint gondolnánk», jelenti ki James Appathurai NATO-szóvivő.
Az amerikai David Petraeus tábornok tanácsadója, David Kilcullen 32 000- 40 000-re becsüli számukat, 8 000-10 000 «állandó harcossal». Viszont nincs vita a helyzetükről: nagy részük a Pakisztántól Iránig terjedő határon tevékenykedik.
Júl. 2-án az amerikai hadsereg Barack Obama hatalomrakerülése óta legnagyobb hadműveletét végezte: 4 000 tengerészt és 650 afgán katonát mozgósított, hogy a Helmand folyó völgyét bevegye. Északra a britek küldtek 3 000 embert. Egy hónappal később is a mérleg bizonytalan. Az afgán belügyminiszter szerint 150-200 ellenállót öltek meg... «Szétszóródtak és elbújtak a falujukban, hogy később visszatérjenek», teszi hozzá Haroun Mir, az afgán Politikai Tanulmányok és Kutatások Intézetéből.
«A NATO hatalmas stratégiai hibát követett el. Semmire sem jó odaküldeni a katonákat és a régió egyharmadát megszerezni. A nagyvárosokat és az utakat kellene biztosítani», tartja Gilles Dorronsoro.
Dél-Keleten az ellenállás új fészke jelent meg. Ez amúgy is Jalaluddin Haqqani privilegizált területe. Az Al-Kaidához közelálló mozgalom, melyet ma fia, Sirajuddin vezet, Waziristanban légi bázissal is rendelkezik. Módszerei több mint kétségesek: emberrablások, gyilkosságok és főként koordinált öngyilkos merényletek.
A NATO és az amerikai hadsereg nem tudja ellenőrizni a főbb utakat. «Minden alkalommal támadnak bennünket», mondja névtelensége megtartásával egy katonai utánpótlást szállító (magán) légitársaság biztonsági főnöke.
Északon a német katonáknak kell szembenézniük a fokozódó ellenállással. Korábban a támadásokra csak válaszolniuk volt szabad, ma már veszélyeztetettség esetén ők is támadnak.
Mohamed Omar kormányzó szerint 300 aktív ellenállóval számolhatunk. Nyugtalító jelzés, hogy ma már üzbég és tadzsik harcosok beálltak közéjük – jelenti ki Dorronsoro.
2008 végén a pakisztáni ellenállás mintegy száz kamiont felgyújtott a régi útvonalon, mostani céljuk a NATO-utánpótlásra szolgáló új út blokkolása.
Afganisztán északi területe morzsáira hullott, soha nem volt ennyire labilis 2001 óta. Ahogyan az ország többi része sem.
(Libération)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.