2010. november 17., szerda

Dráma több felvonásban

(Levél a debreceni befogadóállomásnak)
Segítségért fordulok Önökhöz annak érdekében, hogy megtaláljuk és megvédjük azt a koszovói roma családot, melyet Franciaországból toloncoltak Magyarországra, hogy innen továbbküldjék.
Az esetet a Réseau Solidarité Asile du Maine et Loire (A Main et Loire megye szolidaritási hálózata) tagja közölte.
(fordítás) «Keresésünk egy nyolc tagból álló család egyesitését és védelmét érinti, melyet Franciaországból a DUBLIN II egyezség értelmében utasitottak ki és Magyarországon szétszakitottak a hatóságok.
Pajazit (…) koszovói albán. Baduse asszony a cigány (roma) közösséghez tartozik.
Pajazitot politikai üldöztetése ellenére családjával együtt Franciaországból 2009. július 21-én kiutasították és Magyarországra küldték.
Felkértük az Európai Emberi Jogok bíróságát, hogy függessze fel ezt az intézkedést, sajnos hiába, úgyhogy azt gyanúsan gyors intézkedéssel végrehajtották. Magyarországra érkezésük után azonnal szétválasztották és bebörtönözték a családot azzal, hogy két menekültkérelmet adtak be Magyarországon ( ??). Badusét és gyermekeit a debreceni táborba irányították, Pajazitot kiengedték a börtönből, megtalálta családját a debreceni táborban, de ezután megtámadták, ennek következtében kórházba kellett szállitani. Attól való félelme, hogy Magyarországon veszélyben lehet, sajnos beigazolódott.
2010 október 13-án Pajazitot és két idősebb gyermekét kiutasitották Magyarországról Koszovoba. Az Európai biróság mélységes közönnyel szemlélte ezt annak ellenére, hogy az európai emberi jogok konvenciója (CESDH) által garantált emberi szabadságjogokat és a gyerekek felsőbbrendű érdekeit sárba taposták. Az apa az utcán találta magát két, 8 és 9 éves gyermekével Koszovóban. Fel tudta hívni feleségét egy utcai fülkéből, de azóta semmi hír nincs róluk. Baduséra a magyar hatóságok gyakorolnak nyomást azért, hogy vonja vissza az Európai bírósághoz beadott panaszát. Október 26-án két óra hosszat kérdezte ki a magyar rendőrség, azzal fenyegették meg, hogy börtönbe zárják, a gyerekeit pedig a táborban hagyják, ha nem vonja vissza panaszát.
Nem fogjuk magára hagyni ezt a családot az Európai biróság itéletére várva, mely több hónapig húzódhat.»

(aláírás, cím, telszámok, email-cím)

Ahogyan a történetből kiderül, legutóbbi információink szerint Baduse és 4 gyermeke ideiglenesen Magyarországon (a debreceni menekülttáborban) tartózkodik. Azt szeretnénk megtudni, vajon ez még most is így van-e, s ez esetben hogyan lehetne vele felvenni a kapcsolatot. Ez év dec. 20. után Magyarországra látogatok. Amennyiben a család még mindig Önöknél lesz, szeretnék személyesen is találkozni Önnel és velük is.
Kérem, hogy amennyiben alkalma van rá, közölje velük (ha még ott vannak), hogy angers-i francia barátaik folytatják visszatérésük lehetőségének megtalálását, hiányoznak nekik.
Közbenjárását előre is megköszönve üdvözlettel :
(Név, cím, tel.szám, email)
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
(Válasz)
Tisztelt (…)!

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Debreceni Befogadó Állomására jutatott megkeresésére hivatkozással tájékoztatom, hogy a megkeresésében szereplő személyek kapcsán információt, adatot harmadik személy számára nem adhatunk ki, kivéve, ha az ügyfelek meghatalmazták ügyükben történő képviselet ellátására. Kérem, szíveskedjék igazolni, amennyiben Ön a megnevezett ügyfelek esetében képviseleti jogosultsággal rendelkezik.

Köszönettel:

(név, poszt)

Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal
Menekültügyi Igazgatóság

(Tel.)

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Asszonyom!

A francia és a a magyar állam bürokrátai (közöttük Ön is) sikeresen szétszakitottak egy Angers-ben beilleszkedett koszovói roma családot: az apát két (7 és 8 éves) fiával Koszovóba, az anyát (a 4 kisebb gyerekkel) ma reggel Montenegróba kiutasítva, az utcára, jövedelem, lakhatás, megélhetés nélkul - az sem kivárva, hogy ügyükben az Európai Bíróság ítélete megszülessen. Minden emberiességet, még azt is megtagadva tőlük, hogy biztatást kapjanak, hogy megtudják, visszavárják őket, hogy tudják, minden megtesznek értük.
Embertelen rendszerhez embertelen bürokraták illenek.

Az Önök által meghatározott "képviseleti jogosultsággal" ugyan nem rendelkezve, de annál sokkal nagyobb felelősségtudattal felruházott:

(név)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.