2010. november 18., csütörtök

Orbán kormány és az 1 millió új munkahely

A népesedési statisztikák, és előrejelzések szerint nagy valószínűséggel továbbra is csökkeni fog az ország népességének a száma, amely az elmúl tíz évben 320 ezer főt tett ki. A kormány a következő tíz évben, legalábbis az derül ki, ha megvizsgáljuk a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján közzétett Előzetes Nemzeti Intézkedési Terv (ENIT) célszámait, hogy tíz év alatt úgy jönne össze egymillió új munkahely, ha a népesség közben 140 ezer fővel gyarapodna célkitűzésében.

A népesség számának a gyarapodása nélkül is lehetne például 500,000 új munkahelyet létesíteni 2015-ig, hiszen a foglalkoztatási rátát nézve volna elegendő munkaerő hozzá. A rendszerváltás eddigi több mint1,5 millió főnyi munkahely felszámolása után ez bizony meglehet évente többezer milliárd forint tőkebefektetést igényelne, a továbbképzésüket is ide értve. Honnan? No de sebaj, ugye a kormány behozza kínai kommunista tőkét, már ha „brüsszeli járási pártbizottság” engedi a kvótaemelést. Nyilvánvaló, hogy a kormány szándékaiban nem pusztán a népességfogyás megállítása, és egészségesebb korosztályösszetétel húzódik meg, de egyben a kapitalizmus működéséhez szükséges jövőbeni munkanélküli tartaléksereg képzése is. Ugyanis mélyebben megkaparva, a tudományos-technikai forradalom vívmányainak a társadalmi újratermelés rendszerében való felhasználása csökkenti az élőmunkaerő iránti keresletet, azaz mind kevesebb munkaerőre van szükség. Jelenleg 2010-ben a foglalkozatási rátán belül 10,9%-os a regisztrált munkanélküliség az összes foglalkoztatott létszámra számítva. Az összes foglalkoztatottak száma 2009-ben 3.740.000 fő volt, és 2010-re kevesebb lett.

Ameddig a profitszempontú termelés az uralkodó, addig a népesség, és a foglalkoztatás közötti ellentétek még tovább fognak növekedni, és a kapitalizmus válságaiban a szociális kérdéseket élezi ki szükségszerűen, és egyben az alacsony foglalkoztatás és befizetés tarthatatlanná teszi a nyugdíjrendszereket is. Jelenleg mindkét probléma a kiéleződés felé mutat, s hogy az állami nyugdíjalapba nincs elég befizetés, ezen meg nem kell csodálkozni, hiszen ide alig 1milliónyi dolgozó fizet be, míg a magánnyugdíj pénztárakba közel 3 millió ember, miközben a részben az államot terheli a 3 milliót meghaladó létszámú nyugdíjasok nyugdíjának a kifizetése. Azon persze el lehetne csemegézni, hogy 1989-et követően milyen állami nyugdíjalapot hoztak létre, és miért volt a politikai szféra annyira ostoba, hogy nem látta, mire is vezet a nyugdíjalap kettészakítása?!
Természetesen szó nincs itt politikai vakságról, a kettészakításnak is megvoltak a maga profitszempontjai.

Úgy jönne létre a magasabb foglalkoztatás, hogy közben 140 ezer fővel nőne a lakosság lélekszáma 2020-ig. Nem tudni, hogy a kormány egy új Ratkó korszakban gondolkodott-e,vagy éppen álmodott, de annyi bizonyos, hogy a kívánt népességnövekedésnek belsőleg nincs realitása számos oknál fogva. Amennyiben nincs kellő létszámú lakosság a kormány tervéhez, csak egyet tehet, nevezetesen a kettős állampolgárság révén, és/vagy más módon betelepítéseket végez. Ez azonban új ellentétek növekedését és kiéleződését hozná magával, egyben új népesedési anomáliákat, valamint a nemzetiségi kérdés is növelné a problémákat.

A fenti táblázat jól mutatja, hogy évente a 1980-at követően közel 60 ezer fővel lett kevesebb az élveszületések száma és olyan magas az elhalálozás,hogy nem lehetséges a korábbi népesség számot megtartani. Teljesen nyilvánvaló, hogy az életfeltételek rosszabbodása döntően járul hozzá a népesség csökkenéséhez, vagy másként szólva a társadalom az utódok tekintetében alultermeléssel reagál megbízható jövőkép hiányában A jelenlegi kormány által alkalmazott válságfeloldás egyébként távolról sem azonos a kapitalizmus meghaladását célzó államosításokkal. De súlyos gondok merülnek fel a foglalkoztatás költségeit illetően is, és nem olyan bolond a tőke, hogy a foglalkoztatás plusszköltségeit bevállalja a jelenlegi monopolista konkurencia viszonyai közepette. Olybá tűnik, hogy a kormánynak halvány lila gőze nincs a kapitalizmus valóságos mozgástörvényeiről, ha pedig tudja, akkor úgy viselkedik,mint az elefánt a porcelánboltban Így inkább egy nagy kapkodásról van szó, átmenetileg az állam-monopolkapitalizmus pénzügyi mozgásterének az erősítése a cél az ún. kétharmados kormányzati parlamenti erőfölényének a maximális kihasználásával, és ennek megfelelő kíméletlen törvénykezéssel. Ez a törvénykezés azonban nem kíméli a bűnüldözés és az igazságszolgáltatás rendszerét,valamint az alkotmánybíróságot sem,egyben tönkre is teszi. Továbbá a téves válságfeloldás azzal jár, hogy az emberek magánnyugdíj megtakarításait a költségvetés fekete lyukaiba tömi bele és válságadókat vet ki. Egy ponton túl ez már úgy vetődik fel, hogy jogállamellenes,vagy más szóval a polgári magántulajdon,és a polgári demokrácia elleni támadás a javából, így a kormányzat igen könnyen megkaphatja a diktatórikus, és vagy szélsőjobb címkéjét is. Szó nincs itt forradalomról, de éppen ellenkezőleg, és a kormány veszett politikai bosszújáról, amely a saját táborát is előbb utóbb le fogja fejezni. Az ébredés nagyon keserű lesz. Megjegyzés:

A magyarország népesedési KSH adatokból kitűnik, az utóbbi száz év alatt mintegy 2 millió 381 ezer fővel gyarapodott a lakosság száma 2010 júniusig. Nem a létszámmal van baj elsősorban, de azzal, hogy a magyar restaurációs tőkések, és az idegen tőke parlagon hagyja heverni a munkaerőt és ezzel tönkre is teszi. Ez pedig a foglalkoztatási gondok növekedéséhez fog vezetni Marx után szabadon...

2010. november 18. Alexandrosz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.