2010. november 14., vasárnap

Mire fog hasonlítani Kína 5 év múlva?

A dokumentumot, mely «A Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottsága javaslatai Kína gazdasági és társadalmi fejlesztése 12. ötéves terve (2011-2015) kidolgozására» címet viseli, okt.18-án a KB ötödik ülésszaka elfogadta.

Az ülésszak szerint a következő öt év (2011-2015) kritikus lesz egy relatív jóléti társadalom építése, a nyitás és a reform elmélyítése és a gazdasági fejlődés átalakítási módja felgyorsítása szempontjából. Az elemzők szerint ez azt jelenti, hogy Kína erőfeszítéseket fog tenni azon problémák megoldására, melyek gazdasági és társadalmi fejlődését korlátozzák.

Autonóm innováció

A Javaslatok 12 pontból állnak: a gazdasági fejlődés átalakításának felgyorsítása, a tudományos fejlődés új helyzetének kialakítása, a gazdaság gyors és rendszeres fejlesztésének fenntartása, a hazai igények kiszélesítése, a mezőgazdaság modernizációjának és az új szocialista vidék építésének gyorsítása, a modern ipari rendszer fejlesztése, az összes régió koordinált fejlesztése, energiában gazdaságos és a környezetkímélő társadalom építése, a nemzetépítés tudományon és oktatáson alapuló stratégiája, a tehetségek felkutatásának köszönhetően innovatív ország építése, a reform felgyorsítása, a szocialista piacgazdaság rendszerének megjavítása, kölcsönösen nyereséges stratégia megnyitásának megvalósítása.

Emberi jogok

Kína ki fogja dolgozni 2011 – 2015-ben a dolgozók jogainak hatékonyabb védelmét. Meg fogja erősíteni a munkajog alkalmazását, tökéletesíteni a munkahelyi konfliktusok megoldási mechanizmusát, javítani fogja a munkakörülményeket és garantálni a dolgozók jogait.


Gazdaság: belső igények

A 2007-es pénzügyi válság az utóbbi évtizedek nemzetközi gazdasági környezetében a legmélyebb változásokat hozta. Kombinálni kell a belső igényeket a külsőkkel, hogy a 12. ötéves terv alatt realizálni lehessen az átmenetet az exportbázison alapuló gazdasági modelltől a belső igények kielégítése felé, mely ennek az időszaknak elkerülhetetlen gazdasági és társadalmi stratégiai pontja.

Gazdasági nyitás

Kína 12. ötéves tervére rányomja bélyegét a gazdasági globalizáció. A gazdasági nyitást folytatja és megerősíti, aktív részt vállal a globalizációban, annak történelmi alkalmát megragadva. A kínai gazdaság azonban a globalizációtól meg fogja védeni magát és negatív hatásait orvosolni fogja.

Szállítás, közlekedés: komplett hálózat

Az energiaszállítás logisztikai fejlesztése elsőrendű feladat lesz. A KKP terve komplett logisztikai hálózat kiépítését javasolja csakúgy, mint a modern energetikai szektor létrehozását. A logisztikai hálózat nem csak a vasutat, országutakat, vízi és légi utakat, hanem az olaj- és elektromos vezetékrendszert is magába foglalja.

Állami vállalatok

Kína csökkenteni fogja központilag irányított állami vállalatai számát 123-ról 80-100-ra az év végéig és 30-50-re az ötéves terv végéig. A monopolszektor jövedelemelosztási rendszerének reformja részét képezi a következő ötéves tervnek. Ezeket a reformokat kategória, szegmens és a monopólium szintje szerint fogja tervszerűen kidolgozni.

Kormányzat

A KKP felhívja az ellenőrzési hatóságokat tevékenységük megerősítésére. Ezek lesznek a felelősök az antikorrupciós harc megerősítéséért és a lakosság reklamációja hatékony megoldásáért, legitim jogainak védelméért.

Népjólét

A GDP növekedésének gyorsasága helyett a hangsúly a népesség életkörülményeinek javítására és garantálására kerül. Kína emelni fogja a jövedelmeket, kiemeli a munkahelyeket, a minimálbéreket, tökéletesíti a társadalombiztosítást, biztosítani fogja, hogy a dolgozókat kifizessék és időben, megerősíti a szélsőségesen magas jövedelmek szabályozásában az adóztatás szerepét. Az ország javítani fogja a tisztviselők bérmechanizmusát és elmélyíi a közintézményeik alkalmazotti jövedelmének reformját.

Kultúra

Kína megerősíti "soft power" kultúráját 2011–2015-ben. Állami kulturális szolgáltatórendszert kell felállítani, a hangsúlyt a vidékre, az ország központi és nyugati részére kell helyezni. Erős információs médiát kell létrehozni. Párhuzamosan figyelmet kell fordítani új média, mint az Internet bővítésére, használatára és kezelésére, hogy kommunikációs kapacitása fokozódjon. A nem profitszerző kulturális szervezeteknek és a kulturális örökségek védelmének eleve támogatást kell nyújtani. Innovatívitással kell megerősíteni a kínai kultúra kompetivitását és nemzetközi befolyását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.