2010. november 22., hétfő

Kolera Haitiban

A kolerajárvány eddig 1110 halálos áldozatot és mintegy 18.300 beteget eredményezett. Egyhéttel a törvényhozói és elnöki választások előtt különösen feszült a helyzet, ez az ország legalább egy évszázada nem ismerte ezt a betegséget.

Nov. 18-én számos incidens történt a fővárosban Port-au-Prince-ben. Mintegy száz tüntetővel megütköztek az ENSZ Minustah-csapatai , a mérleg egy halott és több sebesült. De már az előző hét elején, hasonló körülmények között a chilei katonák megöltek 2 személyt és 14 másikat megsebesítettek.

A haitiaknak elegük van az ENSZ- és a földrengést követő amerikai katonai megszállásból, a «segítőkész» civil szervezetekből, melyek mind itt tömik meg zsebeiket – effektív segítségadás nélkül. A kolerajárvány (dél-ázsiai baktériumtörzs) kitörését a Minustah-ban szolgáló nepáliaknak tulajdonítják, s a járvány terjedését nyilvánvalóan az okozza, hogy 10 hónappal a földrengés után még mindig ideiglenesen hevenyészett sátortákoltmányok alatt él a lakosság jórésze, melyet az esős évszak méginkább szétzilált; táplálkozási, higiénés viszonyai gyalázatosak, egészségügyi ellátásuk nincs, s a táborok életét saját maguk szervezik (lásd a Nemzetközi infromációk Haitiből érkező írásait).

Namie Di Razza, jogász és a Minustah specialistája: «A népesség a kéksisakosok jelenlétét elutasítja, a kormány támogatja. A 2008-as éhséglázadások alkalmával a lakosság szintén az ENSZ-re támadt, mivel már előtte is történtek összetűzések a csapatok botrányos morális viselkedése miatt (erőszak, gyilkosságok, prostitúció, stb.) melyek a nép emlékezetébe vésődtek». Ahogyan ez Szudánban, Elefántcsontparton, stb. is történt.
A megszálló csapatok sokba, nagyon sok pénzbe kerülnek. Csakúgy mint a mostani «demokratikus» választások. Közben pedig a «Karib-tenger gyöngyének» lakossága pusztul, mélységes nyomorban tengődik munka, jövedelem, fedél nélkül. De az imperialista erőknek nem a lakóházak, iskolák, kózházak, utak és infrastruktúra építése a fontos, hanem a «rend fenntartása», a «demokratikus választások», hogy továbbra is szorosan karmaik közt tarthassák a gazdasági és katonai szempontból értékes területet a kizsákmányolás folytatása érdekében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.