2010. november 11., csütörtök

Uniós biztosok botrányai

A HVG nov.11-én adott hírt (a senki által meg nem választott, következésképpen minden legalitást nélkülöző) magas rangú európai politikusok pénzügyi visszaéléseiről. Közöttük említi Herman Van Rompuy elnököt, aki nyári utazására a Bizottság limuzinjait vette igénybe magáncélra. «A lisszaboni szerződés által életre hívott állandó elnöki posztra vonatkozó belső szabályok kialakulatlanok» – szól a magyarázat Olivier Hoedeman szájából, aki a magánszektor és az EU együttműködésének átláthatóságáért küzdő Corporate Europe Observatory szakértője a HVG-nek. «A bolgár Meglena Kuneva fogyasztóvédelmi exbiztos például a francia BNP Paribas pénzintézetet, a máltai Joe Borg halászati és tengerekért felelős exbiztos pedig a főként tengerészeti ügyekben utazó Fipra nemzetközi PR és lobbitanácsadó vállalatot erősíti. A pálmát azonban a (…) német Günter Verheugen volt ipari biztos viszi, akit hivatali ideje alatt is gyakran kritizált a sajtó a német ipar iránti állítólagos elfogultsága miatt. Emiatt kellett felmondania. (…)Verheugen tagadta, hogy lobbitevékenységet folytatna. A német Lobby Control nevű szervezet EB-s forrásokból származó információi szerint azonban egyszerre visel különböző tisztségeket a Royal Bank of Scotlandnél, a Német–Török Kereskedelmi Kamaránál, a Német Bankok Szövetségénél és a Fleishman-Hillard lobbivállalatnál. Verhaugen hazudik is. Az ír Charles McCreevy volt belső piaci biztosnak pedig a brit NBNK Investments pénzintézet igazgatóságában és a Ryanair légitársasági igazgatósági tagsága okán uniós feladatköre érdekkonfliktusban áll a bank fő profiljával.

A magasrangú tisztviselők «magatartási kódexe» lakonikus és többféle értelmezésű. A leköszönő biztosok mintegy fele olyan új munkakörben helyzekedik el, amely érdekkonfliktusban áll korábbi poziciójával, ezt pedig tiltja a kódex. Pedig 3 éven át havi 20 ezer eurós alapfizetésük 40-65 %-át, legalább évi 96 ezer eurót kapnak, nehogy éhenhajlanak. A volt biztosoktól alkalmazóik politikai kapcsolatokat remélnek, mondják a szakértők, s az európai sajtó a különböző lobbicégek és nagyvállalatok igazgatóságában vállalt funkcióikról cikkezik


HVG: «A biztosok magatartási kódexének módosításáról szóló, az EB-hez eljuttatott javaslatában Hoedeman három éven át kötelezővé tenné a vállalt posztok előzetes jóváhagyását, és tiltaná a lobbitevékenységet és lobbitanácsadást. Emellett pontosan rögzítené a büntetési tételeket, és definiálná az összeférhetetlenséget. E javaslatok egy részét az EB egyik friss belső tanulmánya is szükségesnek tartja.»
Barroso nyáron azt ígérte, hogy az év végéig módosítják a kódexet, belső források szerint azonban a várható változtatásokat ráncfelvarrásnak is túlzás lenne nevezni. Az Európai Parlament ezért október végén úgy döntött, hogy a szabályok szigorításáig a volt biztosok fizetésére szánt uniós büdzsé jövő évi 1,7 millió eurós keretéből 460 ezer eurót visszatart. Óriási!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.