2010. november 4., csütörtök

És az Európai Parlament képviselői?

Index, 2009. május 6.
«Az alábbiakban tételenként sorra vesszük, hogy mennyi pénz felett rendelkezhetett egy-egy magyar EP-képviselő 2004-2009-ben. Jussukat euróban kapják, de 290 Ft-os árfolyamon magyar pénznemre is átszámoltuk az összegeket.
Magyarország a mindenkori főtisztviselői bér két és félszeresét, vagyis körülbelül bruttó 1 200 000 forint fizetést adott képviselőinek
A képviselők az EU-tól utazási költségtérítést is kapnak. Ez az összeg több részletből áll össze, és függ a képviselő otthonának földrajzi helyétől.
Az utazási térítés három tételből állt eddig. Első körben fizették a repülőjegyeket. Azonban nem a jegyek tényleges árát fizették ki nekik, hanem átalányt számolhattak el, Az EP-képviselőknek annyi kötöttségük van, hogy a beszállókártyáikat le kell adniuk, de nem a jegyük tényleges árát kapják meg, hanem az adott útvonal (esetünkben Budapest – Brüsszel – Budapest) első osztályára szóló jegyek átlagárát. Tehát aki esetleg fapadossal repül, vagy csak turista osztályon, az is az első osztályú hagyományos jegy árát kapja meg.
Ezen felül 37 cent/kilométer átalány is jár a képviselőknek otthonuk és az ahhoz legközelebbi olyan nemzetközi repülőtér között, ahonnan Brüsszelbe is járnak gépek.
Ezen felül létezik még a distance allowance nevű utazási költségtérítés is. Ez a képviselő anyaországi és brüsszeli irodája közti távolság alapján meghatározott összeg. A magyarokra a legmagasabb, 2400 kilométer feletti oda-vissza távolságra meghatározott átalánydíj vonatkozik, ami brüsszeli fordulónként 634 eurót (183 860 forintot) jelent, a képviselők jellemzően minden hétvégén hazajárnak.
A képviselőknek ezenfelül napidíj is jár. Ha bemennek dolgozni az EP-be, akkor alá kell írniuk egy jelenléti ívet, és ezért máris jogosultak felvenni a 298 eurós (86 420 forint) napidíjukat. Ez ugye attól függ, hogy ki hány ülésen vesz részt, de fontos megjegyezni, ha valaki a kedd-csütörtök ritmusban dolgozó plenáris ülések után már csak pénteken tud hazautazni, akkor péntekre is jár napidíj. Aki csütörtök reggel aláír az EP-ben, de délután már hazarepül, az pedig csütörtökre is megkapja a 86 ezer forintját. A napidíjjal havonta újabb egymillió forint körüli összeghez juthatnak a képviselők.
Előfordul, hogy az EP egyes testületei az EU-tagállamokon kívül gyűlnek össze. Például valamelyik nem EU-s országgal kapcsolatot tartó bizottság tagjai meglátogatják a helyet, amivel a kapcsolatot tartják. Elég sok ilyen bizottság van, volt már ilyen ülés a Karib-tengeren lévő Barbadoson is. Ilyenkor az EU fizeti a repülőjegyüket és kapják a kilométerenként járó 36 centes térítést is. Ráadásul a szokásos napidíj fele is megilleti a képviselőket, és a szállást is az EU fizeti, de az étkezések közül csak a szállodai reggelit állják.
Minden képviselőnek jár évente 4148 euró (valamivel több mint 1 200 000 forint) egyéb utazásokra. Ezt konferencialátogatásra vagy egyéb szakmai utakra fizetik. A képviselőknek nagyjából saját lelkiismeretükre van bízva, hogy mennyire szakmai épülésükre és mennyire inkább nyaralásra költik ezt a pénzt.
A fentieken túl havonta jár minden képviselőnek 4202 euró (1 218 580 forint) egyéb kiadásokra. Posta, telefon, belföldi utazások, internet-hozzáférés és irodaszerek fizethetők ebből a keretből, de ezzel sem kell tételesen elszámolni. Ha egy képviselő az adott hónapban az üléseknek kevesebb mint a felén vesz csak részt, akkor ennek az összegnek a felét vissza kell utalnia, kivéve, ha van orvosi igazolása.
A legnagyobb falat maradt utoljára. Minden képviselőnek jár havi 17 540 euró (több mint ötmillió forint) asszisztensek, szakértők fizetésére. Ezzel a kerettel a képviselők szabadon gazdálkodnak, annyi asszisztenst fizetnek belőle amennyit akarnak, és olyan szakértői dokumentumokat kérnek érte, amilyet csak akarnak. Ugyanakkor szerződést kell kötniük minden kifizetésről, vagyis legalább papíron tényleg el kell költeniük ezt a keretet.
Ezt a hatalmas összeget van aki komoly apparátus működtetésére költi, de van olyan brit munkáspárti képviselő, aki a férjét alkalmazza asszisztensként. Előfordult a mostani ciklusban, hogy egy képviselőről kiderült, hogy saját családi cégétől rendelt szakértői szövegeket. Aki akar, és elég erkölcstelen hozzá, az könnyen kiszámlázhatja magának a pénz nagyobbik részét, ugyanakkor a magyar képviselők között is van olyan, aki három-négy teljes állásban dolgozó asszisztenst, néhány szakértőt és gyakornokokat is foglalkoztat a keretből.
Mindezeken felül pedig jelentős egyéb juttatások is járnak a képviselőknek. Évi ötezer euróig terjedő összeget (közel 1,5 millió forintot) lehet nyelvtanulásra költeni, továbbá az EP életbiztosítást, balesetbiztosítást és lopásból eredő kárra kötött biztosítást is köt képviselőire.
Egészségbiztosítás is jár nekik és közvetlen családtagjaiknak akkor, ha az adott kezelést saját otthoni TB-jük nem fizetné, a keret évi maximum harmincezer euró képviselőnként. Az EP fogorvosi kezeléseikbe, szemüvegükbe vagy műfogsorukba is tetemes összeggel beszáll, ha ezt a képviselők igénylik. Mindezeken felül végkielégítés jár annak, aki legalább három évet szolgált az EP-ben.
Látszik tehát, hogy aki kellőképpen gátlástalan, az akár tízmillió forintot is összeszedhetett havonta, bár ilyen mértékű pofátlanság esetén reális a lebukás kockázata is. Büntetőügy vagy EP-n belüli eljárás eddig keveseket sújtott, de sok pletyka terjed az EP-ben számlákkal bűvészkedő politikusokról. A magyarok is pontosan tudják egymásról, hogy kik estek túlzásba az elmúlt ciklusban, és árulkodnak is egymásra otthoni pártszékházukban.»

2009 júliusától szigorúbb elszámoltatásra számíthatnak a képviselők.

Az alapfizetésüket ezentúl nem otthonról, hanem az EU-tól kapják, mindenki egységesen a luxemburgi EU-s bírák fizetésének 38,5 százalékát, vagyis jelenleg 7665 eurót, vagyis több mint 2 200 000 forintot (bruttó összeg, az új képviselők nettó 5963 euróhoz jutnak majd), és erre a képviselőt küldő államok további adót tehetnek, ha akarnak.
Megszűnik az átalánydíjazás, ezentúl a repülőjegyek valós árával kell elszámolniuk a képviselőknek, és dologi kiadásaikat is igazolniuk kell.
Sokkal jobban ellenőrzik majd az asszisztensekre költött pénzt is. Az asszisztensi keret legfeljebb negyedét lehet majd tanulmányokra költeni. A képviselők mellett dolgozó asszisztensek pedig egy EU által előírt bértábla szerint kapnak majd fizetést, amit nem közvetlenül a képviselők utalnak majd nekik, hanem egy erre létrehozandó EP-iroda osztja majd a fizetéseket. Tilos lesz továbbá családtagokat vagy azok cégeit fizetni ebből a keretből.
Mindazonáltal egy átmeneti időszakban a képviselők javadalmazása eltérhet a fenti összegtől, és megegyezhet hazájuk nemzeti parlamentjének képviselőiével.

A szabályok szerint a járandóság követni fogja az inflációt. Minden képviselő ezen felül kap még havi 4402 eurót általános költségekre; ezekről semmiféle számlát nem kell bemutatni. Számlával kell viszont igazolni mostantól a vásárolt repülőjegyeket, illetve kilométerenként 0,49 euró térítés jár az autóval megtett útért. Eddig bemondásra számolták el ezeket, a business osztályra szóló repülőjegy árát térítették akkor is, ha a képviselő valamelyik fapados járattal utazott. Nem lehet már bemondással igazolni azt sem, hogy a képviselő havonta mennyit fizetett munkatársainak, ezentúl havi 17570 euró áll minden képviselő rendelkezésére, hogy abból fizesse a saját maga által választott asszisztenseit. Ellenben mandátuma lejártával minden EP-képviselőnek végkielégítés jár, attól függően, mennyi évet robotolt az Európai Parlamentben.
Az EP-képviselőség jó állás maradt. Ahogy eddig az volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.