2010. november 12., péntek

Hogyan verte át a Fidesz a nyugdíjra váró nőket!

(11/11. MTI-hír)
Jövőre mintegy 18-24 ezer nőt érinthet a kedvezményes nyugdíjba vonulás - közölte a kormányzati kommunikációs államtitkárság. A kormányszóvivő csütörtökön jelentette be, hogy a kabinet döntése alapján kedvezményesen nyugdíjba vonulhat minden olyan nő, aki 40 év munkaviszonnyal rendelkezik. A rendelkezés 2011-től érvényes.
Nagy Anna hangsúlyozta: a munkaviszonyba beleszámít a gyermekneveléssel töltött időszak is, vagyis amikor az érintett nő gyermekgondozással kapcsolatos ellátásokat kapott. Ennek maximuma több gyermek esetén nyolc év. A 40 évbe képzési idő - sem szakiskolai, sem felsőfokú - nem számít bele
.

A szakértők egyetértenek abban: a mostanában nyugdíjba vonulók többségének nincs negyven év szolgálati ideje,
Ki rendelkezik 2011-ben 40 éves munkaviszonyal ?
Aki 1971-ben munkába állt és megszakítás nélkül azóta is munkaviszonya van (feltehetően a regisztrált munkanélküliség beszámít), az teljes jogú nyugdíjba mehet.

Ha általános iskola után kvalifikálatlanul, akkor a 1957-ben született nő (2011-ben 54 éves),

Ha szakmunkásképző után, akkor az 1954-ben született (57 éves),

Ha középiskola után, akkor az 1953-ban született (58 éves),

Ha főiskola, egyetem után, akkor az 1948-50-ben született (61-63 éves).

A törvény legsúlyosabban a - rendszerint fizikai munkás - szakmunkásképzőt végzett nőket érinti, akiknél – eddig – munkaviszonyukba beszámították ezeket a éveket. Ez a «kedvezmény» azért született, mert a szakmunkástanulók 2 nap iskola (később 3 nap) után műhelyekben dolgoztak (igaz, nem szakmunkás szinten, de effektíve dolgoztak, termeltek – ja, és nem volt még szabadszombat csak később, eleinte az is csak kéthetente),.
«Szóval, ezek a nők szavazták meg a Fideszt ilyen arányban! Először 0,5%-os plusz TB-t varrtak a nyakukba, másodszor pedig elvettek 3-évet a nyugdíjukból! Most lettek becsapva! Kíváncsi vagyok, mit lépnek majd a szakszervezetek!»- mondja egy szakszervezeti bizalmi.

1 megjegyzés:

  1. ÉN IS 57 ÉVES VAGYOK SAJNOS MÁRCIUS ÓTA MUNKANÉLKÜLIN ,3 ÉVET SZAKMUNKÁSISKOLÁBA JÁRTAM MINDEN REMÉNYEM ABBA VOLT HOGY MIUTÁN DECEMBERBEN LE JÁR A MUNKANÉLKÜLIM ÉS 42 ÉV SZOLGÁLATI IDŐM VAN EL MEHETEK NYUGDÍJBA .

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.