2010. november 16., kedd

Nemzetközi információk

új széria 22.sz. (391) - 2010.nov.12.

Tartalom:

USA: interjú Lucy Carilloval, a kaliforniai UC Berkeley hallgatójával
Haiti: a CATH mérlege, a jan. 12-i földrengés után 6 hónappal
Fülöp-szigetek: a PALEA (fülöp-szigeteki légitársaság alkalmazotti) szakszervezet nemzetközi szolidaritási felhívása


USA

Nyílt világkonferencia – Algéria, 2010.nov.


Lucy Carillo a kalifoniai Berkely Egyetemen hallgató és aktivista. Részt fog venni 2010 novemberében az algériai Nyílt világkonferencián.
A The Organizer, a Socialist Organizer újsága, a Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése tagja, riportot készített vele.


The Organizer: Miért fogsz résztvenni a konferencián?

Lucy Carillo: Azt hiszem, fontos dolog, hogy a Világkonferencián részt vegyünk mi, aktivisták, mert alapvető, hogy kapcsolatunk lehessen különböző nézőpontokat képviselő emberekkel a világon. Az, hogy Algériába megyek, lehetővé teszi, hogy sok-sok országból érkező elvtárssal találkozzak, megtudjuk tőlük, mit tapasztaltak és ezt hallatlanul fontos. Mivel, ahogy Marx mondja, ha a kapitalizmus ellen küzdünk, akkor világszinten kell tennünk. Országunkban a média miatt nehéz a más országokban folyó harcról tudomást szerezni.

T.O.: Mint aktivista most milyen jellegű problémákkal foglalkozol?

L.C.: Lényegében a kaliforniai költségvetési restrikciók és a bevándorlók jogaiért való harc körében felmerülőkkel. 2001. óta az egyetemi díjak több mint 200 %-kal nőttek. Dolgozók ezrei lettek munkanélküliek. Dollármilliárdokat adnak ki az iraki és afganisztáni háborúk finanszírozására és a bankok talpraállítására, de azt állítják, az oktatásra nincs pénz.
A múlt évben a tanárok és a szakszervezet felhívására mi is mobilizáltuk magunkat az egyetemen (UC Berkeley), szept. 24-én tömegtiltakozással és tüntetéssel tiltakoztunk a költségvetés milliós kurtításai, az elbocsátások és az egyetemi rendszer 32 %-os iskolázási költségemelése ellen (Kaliforniai Egyetem).

Több mint 5 000 diák tüntetett és a campus néhány szakszervezete sztrájkolt. Ez volt a kaliforniai egyetem egész történetének legösszehangoltabb, legfontosabb akciója és sokan követték az államban és az országban mindenütt. Sőt, az én egyetememen 2009.nov.29-től 2 ezer hallgató elfoglalta a campust. Okt.24-én tartottunk egy összejövetelt, melyen 800 diák és szakszervezeti aktivista vett részt, ennek köszönhető a 2010.márc.4-i sztrájk- és akciónap. Ezt a napot feljegyzi a történelem: az USA létezése óta ekkor volt a legtömegesebb koordinált akció a közoktatás védelmében.

Okt. 7-én újabb akciónapot tartunk állami és országos szinten. Ebben az évben UC Berkeley egyetem 2 400 hallgatóval kevesebbet vett fel, mint az előző évben. A más államokból érkező hallgatók száma megduplázódott; ma már a létszám 25 %-át adja, mivel ők fizetik a legmagasabb egyetemi költségeket. Most ez a költség számunkra évi 10 000 dollár és 20 000 a más államokból jövő diákoknak. Ezért kell teljes önnállóságban megmozdulnunk és szerveződnünk. Ez a kapitalizmus szándéka szerinti privatizáció ellen folyik.

Sok küzdelmet átéltünk a «papír nélküli» hallgatókkal és értük, mivel ők semmiféle támogatásban nem részesülnek, ebből fakadóan őket érinti leginkább a költségvetési restrikció. Ebben az évben Berkeleyben a latin-amerikai diákok száma 12 %-kal csökkent; várhatóan a fekete diákok száma 2012-ig 50 %-kal lesz kevesebb, a fehérek aránya 63 %-ra nő. Ez mutatja, hogy a támadások a munkás származású és színesbőrű diákokat éri.

A bevándoroltak jogaiért folyó küzdelem szintén az USA osztályharca központjában van. Az 1994-es ALENA-egyezmények óta Mexikóban és Latin-Amerikában többmillió személyt arra kényszerítek, hogy az USA-ba emigráljanak az egyszerű túlélésért. Obama megígérte az emigráció reformját – legalizációját –, de Harry Reid, a kongresszusi demokrata csoport vezetője azt nyilatkozta, hogy nem lesz reform se ebben az évben, sem jövőre, sem azután.

A gazdasági válság jelenlegi hangulatában az emigránsokat vádolják minden rosszal. Obama elnöklete alatt a múlt évben rekordszámban fordult elő, hogy visszavitték az embereket a határra, több mint 400 000-et. Családok hullottak szét. Az emberek rettegnek és még dolgozni is félve mennek. A tőkések speciális terveket akarnak az emigráns dolgozók számára, ami azt jelenti, hogy munkakörülményeik a rabszolgatartáshoz lesznek hasonlóak. A szükséges okmányokkal nem rendelkező («papír nélküli») hallgatók a DREAM ACT-törvényért harcolnak, mely lehetővé tenné a felsőfokú oktatásban résztvevők legalizálását. De ezt az elképzelést megkaparintották a demokraták, akik megpróbálnak beleilleszteni egy katonai toborzási kiegészítést a védelmi költségvetés mellékleteként. A változás elérésére szintén egyetlen lehetőségünk az erős, független tömegmozgalom létrehozása érdekeink védelmében.

T.O.: Algériában az l'OJR (Forradalmi Ifjúsági Mozgalom) hatékony ifjúsági mozgalom, mely a múltban jelentős küzdelmeket vívott a közoktatás és a fiatal dolgozók védelmében. Az OJR azt javasolja, segíteni kell a nyílt világkonferencián a fiatalok aktivitásának megszervezését. Mit mondanál ezeknek a fiataloknak?

L.C.: Számomra, egy amerikai hallgató számára valóságos privilégium eljutni Algériába. Csodálom algériai elvtársainkat ezért a munkáért, melyet megtettek és tesznek. Azt gondolom, valóban fontos az összes országban élő fiatalnak azon leckék megosztása, melyeket a világban szereznek, mert ez megjavítja taktikánkat és feljeszti harcunkat. Az algériai elvtársak példát mutatnak az ameriai osztályharc számára.

Számomra a fiatalok kulcskérdést jelentenek a forradalmi harc folytatásában. Sokat kell tanulnuk a korábbi nemzedékektől, de lassan nekünk kell átvenni a harcot – és győzni. A fiatal munkásságot formálni kell, hogy új vezetők legyenek belőlük, hogy a független munkásmozgalom élére álljanak és egyesítsék a fiatalokat a munkásosztállyal és szervezeteikkel.


HAITI


A CATH (haiti dolgozók autonóm szövetsége) mérlege 6 hónappal a jan. 12-i földrengés után

Port-au-Prince, 2010.aug.6.
A népesség és különösen a dolgozók helyzete nem változott. Ellenkezőleg, egészségügyi és környezeti téren napról napra, hogy azt ne mondjuk, percről percre rosszabbodik. Ma azok, akiknek van munkájuk, napi 3 dollárt kapnak annak ellenére, hogy létezik a minimálbérről rendelkező törvény. A munkáltatók figyelmen kívül hagyják a törvényt, az ILO semmilyen normáját nem tartják be. Haiti jelenleg elnémított ország, a nemzetközi közösség által eltaposva az ENSZ-katonákkal (MINUSTAH) és az USA-EU katonai erejével (20 ezer katona) egyetértésben.

Két dolog megértést kíván: a CIRH és a novemberi választások.

A CIRH Bill Clintonnal az élen semmit nem tesz megalakulása óta. Ezen a struktúrán keresztül az államfő, René Preval, a haiti nép iránt minden tiszteletet megtagadva, átengedi Haiti szuverenitását a Dessalines szent földjét elfoglaló erőszakszervezetek által támogatott idegennek. Teljesen evidens, ez a bizottság a haiti nép várakozásainak semmiben nem felel meg.

Ebben a perspektívában a bejelentett választások jelöltjei vitatottak lesznek, ezekből választják meg a multik, a Nemzetközi Fejlesztési Bank, az IMF kormányának zombijait, hogy Haitit krónikus szegénységben őrizzék több mint másfél millió emberrel az utcán.

Ezek a választások az OEA-nak (Amerikai Államok Szervezete) és másoknak pénzügyi forrást nyújtanak. Meg kell tudnotok, a választási megfigyelő misszió Haitinak 5,3 millió dollárjába fog kerülni a következő öt hónapban. Ha valóban segíteni kell Haitit, de legalábbis felépíteni, ez az 5 millió szolgálhatna lakhelyek, kórházak, iskolák építésére. Ezért a CATH más társadalmi, népi és a Fammi Lavalashoz közeli szervezetekkel összefog, küzdelembe veti magát a CIRH és a betervezett választások, a Preval/Bellerive-kormány politikája ellen. Ennek a küzdelemnek az a célja, hogy elbuktassa ezt az ördögi tervet.

A CATH politikai téren komoly előrelépést tett. Először is, sokkal elismertebb és reprezentatívabb lett. Szakszervezeti téren a CATH jelen van a Ouanaminthe szabadzónában, az informális szektorban és olyanokban, mint az építés, a magán- és közoktatás, a nők, a fiatalok, mezőgazdaság (kávé, zöldség és mangótermesztés), akcióit megsokszorozza mindenhol, a szakszervezet terjeszkedik.

Ez az elismerés jogot ad nekünk, hogy bizonyos csoportokkal együtt dolgozzunk, bizonyos személyekkel vitát folytassunk avval a céllal, hogy majdan megalakuljon a Haiti Dolgozók Pártja (PT-H), mely hatékony politikai eszköz lehet a haiti nép számára.

Szociális téren a CATH rendkívül fontos szerepet játszik tagjai életében, hála a Nemzetközi Egyetértés, az algériai Dolgozók Pártja, a guadeloupe-i LKP és a brazil CUT anyagi segítségének. A katasztrófa által leginkább sújtott tagjainak segítséget ad, központját kialakítottan berendezte.

Szakszervezeti és politikai aktivitásunk fontosságát tekintve harcunk kontinuitásának keretében a nemzetközi szolidaritásnak nem szabad megszakadnia. Különösen a szeptemberi tanévkezdés miatt.

A CATH – geopolitikai helyzete okán – keresi az UGTG-vel való együttműködési egyezséget, hogy formálását kiegészítse.

Nagyon fontos a CATH-nak, hogy fenntartsa Haitiban az osztályharc kereteiben vívott küzdelmét, mivel az országnak szüksége van szuverenitása visszaszerzésére, önmeghatározásának visszanyerésére a demokráciáért, a dolgozók jogaiért, a Karib-térség és az egész világ népeinek függetlenségéért.

Barátsággal:
Fignolé ST-CYR, főtitkár

Ui.: Ma büszkén mondhatom, szervezetünket Haitiban jól ismeri a közvélemény.



Fülöp-szigetek

A PALEA szakszervezet
(fülöp-szigeteki légitársaság alkalmazotti szövetsége)
nemzetközi szolidaritást kér!


Okt. 29-én a fülöp-szigeteki Munkaügyi Minisztérium dekrétumot adott ki meghatalmazva a PAL nemzeti légitársaságot a repülőtéri szolgáltatások kiszervezésére alvállakozók számára – fedélzeti munka, telefonos megrendelések –, így a személyzet több mint felének elbocsátásra. A mindenszentek napja előtti határozat előrevetíti az ország legrégebb szakszervezetének halálát és mintegy 3 ezer állás eltűnését.

 A döntés joggyakorlattá fog válni, mivel a munka rugalmassága előtt szélesre tárja az ajtót.

 A PAL-alkalmazottakat el fogják bocsátani, azután a külső szolgáltatók vissza fogják őket venni mint szerződéses dolgozókat, de már a prekaritás körülményei között. Az elvégzendő munka pontosan ugyanaz marad, csak sokkal alacsonyabb áron, a szociális juttatások és garanciák jóval kisebbek lesznek, a munkahely biztonsága el fog tűnni és nem lesz lehetőség a szakszervezet védelmére.

 A miniszteri határozat ellentmond a kollektív szerződés speciális kikötéseinek, mely a vezetésnek megtiltja a működési szabályzatba foglalt munkák kiszervezését.

 A PALEA (a fülöp-szigeteki légtársaság alkalmazotti szövetsége) szakszervezet követeli, hogy országa elnöke, Benigno Aquino III tartsa be a változásról tett ígéreteit és a Munkaügyi Minisztérium határozatát semmisítse meg.

 A PALEA felhívást tesz a munkás- és szociális mozgalomhoz és kéri, hogy intézzék követelésüket a Benigno Aquino III-kormányhoz a munkaügyi minisztériumi döntést illetően a korrekt munka biztosítása és a szakszervezeti jogok védelme végett.


Minden munkásaktivához,
minden szakszervezeti aktivistához a világon!
Írjátok alá, küldjétek el a címzetteknek a következő üzenetet
(vagy jelezzétek somijudit@gmail.com címen)


(Őexellenciája Benito Aquino III., a Fülöp-szigetek elnöke, e-mail corres@op.gov.ph és Rosalinde Baldoz munkaügyi miniszterasszony, e-mail osec@dole.gov.ph figyelmébe:
Alulírottak, megismertük a PALEA szakszervezet felhívását, kifejezzük teljes támogatásunkat követeléseiket illetően:
- nemet a repülőtéri szolgáltatás alvállalkozására!
- nemet az elbocsátásokra!
- a kollektív szerződés tiszteletbentartását, mely tiltja a vezetés számára a működési szabályzatban foglalt munkahelyek kiadását alvállakozóknak!
- a munkahelyek és a szakszervezeti jogok védelme érdekében a munkaügyi minisztérium döntésének azonnali visszavonását!
Név:...........
Szakszervezet:.............
Cím:..............
Mail:................)

Francia nyelven:
A l’attention de

Son excellence Benigno Aquino III Président de la République des Philippines. E-mail corres@op.gov.ph
Madame Rosalinda Baldoz Ministre du Travail et de l'Emploi. E-mail osec@dole.gov.ph

Nous, soussignés, avons pris connaissance de l’appel lancé par le syndicat PALEA (Association des Employés des Lignes Aériennes des Philippines) et exprimons notre soutien total á ses revendications :

• Pas de sous-traitance des services de l’aéroport
• Pas de licenciements
• Respect des dispositions de la convention collective qui interdit á la direction
de sous-traiter les emplois sous statut.
• Afin de protéger les emplois et les droits syndicaux,
la décision du Ministère du travail doit être immédiatement annulée

Nom :
Syndicat :
Adresse :
Mail :


Kapcsolattartás
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris - France
Tél : (33 1) 48 01 88 28 Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com

Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738
Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.