2011. augusztus 16., kedd

Földindulás

Halál a szegényekre! Semmi kegyelem a munkásoknak, a munkanélkülieknek! Nincs hely a betegek, a nyugdíjasok számára! – olvashatjuk minden nyelven a megszorítási programok sorai között. Megmenteni Görögországot, Spanyolországot, Portugáliát, magunkat; a hitelminősítő ügynökségek fenyegetnek; a piac óvakodik!

De kiket mentünk meg? Milliárdok folynak be a dolgozók adójából, a privatizácóikból, «spórolnak» a kiadások csökkkentésével, nincs pénz a kórházakra, iskolákra, a rászorulók támogatására. Hová megy ez a sok pénz? A termelésbe, az iparba, a mezőgazdaságba? Az Atlanti óceán két oldalán, Európa minden szögletében emelkedik a munkanélküliség, mélyül a recesszió. Az USA-ban a lakosság 15 %-a adományokból él. A hitelek száma megtriplázódott. Eközben a szervilis állam kamatai a tőke számára 5, 7, 15 %-ra emelkednek. «A piacok összeomlási folyamata felgyorsult, a befektetők sem tudják már, hová invesztáljanak» - írja a Les Echos. A burzsoázia bizalmatlan saját rendszere ellen, menekíti pénzét, ahova tudja, az arany ára minden rekordot ver.
De nekünk az a félelmünk, lesz-e munkánk, jövedelmünk holnap, ki tudjuk-e fizetni a aszámlákat, marad-e fedél a fejünk fölött, lesz-e nyugdíjunk, tanulhat-e a gyerek, vagy munkanélküli lesz és rabszolgamunkára szánja a kormány a gátépítésen? A csökkenő jogokkal és jövedelemmel vajon mit hoz a jövő?

Honnan várjunk segítséget? Minket ki ment meg? A jobboldal szigorítási programját váltsuk fel a baloldaléval?

Nem! Független munkáspolitika alapján magunkat kell megszervezni, radikálisan szakítani a «piacokkal», a nemzetközi és hazai nagytőke befolyásával, újjáépíteni saját gazdaságunkat saját magunknak, s nem azoknak, akik a nyolcadik bőrt is le akarják nyúzni rólunk…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.