2011. augusztus 30., kedd

Szakszervezeti tanácskozás

A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája és a Munkástanácsok Országos Szövetsége „Munkából élnénk” címmel nemzetközi konferenciát szervezett a Munka törvénykönyvének tervezett változásairól. A rendezvényen a munkaadók és munkáltatók képviselői részt vettek, de a kormány távol maradt.

A kormány távolmaradását Gaskó István, a Liga szakszervezetek elnöke bevezetőjében is szóvá tette. Matolcsy György gazdasági miniszter a Liga elnöke szerint csak egy rövid válaszüzenetet küldött a meghívásra: „Nem veszek részt és helyettesről sem gondoskodom.” Ez mindent elmond – vélekedett Gaskó István. Úgy gondolja, a tervezet nagyon sok vitatandó elemet tartalmaz a munkavállalói jogok erőteljes korlátozása miatt. Elfogadhatatlan analógia, hogy egyes szakértők a Munka törvénykönyvét a Polgári törvénykönyvhöz hasonlítják. Az elnök reméli, hogy ez a tervezet nem fog a parlament elé kerülni, és sohasem lesz belőle törvény.

Sharan Burrow, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség, az ITUC főtitkára szerint a dialógust a kormány verte szét. Az alapvető sztrájkjogot a törvényen kívül szabályoznák, és ez nem felel meg az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) előírásainak. Ezekre az alapokra nem lehet szociális, demokratikus jövőt építeni. A kormányt alighanem nem érdeklik ezek a jogok, s nem törődik a következményeivel. A régióban mindenhol megsértik a munkavállalói jogokat. A Világbank írja például az ukrán foglalkoztatási törvényeket, ami nonszensz. Burrow ezért levelet írt az ILO-nak, amelyikben kéri, hogy készítsenek egy nemzetközi összehasonlító tanulmányt, mert: „hihetetlen, mi mindenre képes a hatalom.”

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke kifejtette az 1929-33-as válság után alkalmazott amerikai New Deal rendszer lebontása kísértetiesen hasonlít a mostanira. Akkor is a progresszív adórendszert és a szakszervezeteket leépítették Reagan elnökségtől kezdve. Hatalmas különbségek keletkeztek a jövedelmekben. Csak politikai háttérrel jöhet létre egy olyan rendszer, ahol több százszoros a jövedelemkülönbség az alsó és felső rétegek között. Paul Krugman szerint - idézte a Nobel-díjas közgazdászt az elnök - ez egy politikai szándék következménye, hogy a munkásoktól a befektetők irányba áramoltassa át a jövedelmeket, s nem gazdasági szükségszerűség. Az elmúlt 30 év produktivitásából az átlag munkavállaló nem részesült, de a befektetők nagyon is. Csakhogy a kiszolgáltatott tömegeknek megvan a joguk, hogy megfogalmazzák: a politikát senki se tekintse önös eszköznek.
A politikát a befektetők finanszírozzák, így jobban megéri ezeket az igényeket kielégíteni - vélekedett Palkovics Imre. De ha a politika egyre rosszabb helyzetet teremt, akkor a polotikacsinálóknak a következményeket vállalni kell. Az Mt. kidolgozói között például megjelent a Tesco munkajogásza. Egy szűk gazdasági érdekcsoport tűrhetetlen befolyásra tett szert. Ezért nagyon keményen fel kell lépni. Nem a politika ellen vannak, hanem az MT. tervezete ellen - jelezte a Munkástanácsok vezetője. „Ez embertelen és keresztényietlen, s ezt alá tudjuk támasztani. Alattvalóvá teszi a munkavállalót. Ez nem egy jövőbe mutató munkajogi szabályozás. Egy olyan feudális társadalom képét vetíti előre, aminek nem kívánnak részesei lenni. Ez ellen össze kell fogni, hogy nem kerülhessen hatályba" - jelentette ki Palkovics Imre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.