2011. augusztus 28., vasárnap

Nemzetközi körkép

A szigorítási intézkedések elleni két éve tartó görögországi társadalmi megmozdulás folytatódik a. A júniusi általános sztrájk után a nyáron a taxisofőrök munkabeszüntetése, tegnap pedig a fiatalok demonstrációja zajlott, közben pedig bizottságok alakulnak az iskolákban, munkahelyeken, lakónegyedekben, szakszervezetekben. Bizonyos eredményeket is elkönyvelhetnek: az elbocsátottak beintegrálása, bérek- és végkielégítések kifizetése, az áramszolgáltatás visszakapcsoltatása (olyan családok számára, melyeket nemfizetés miatt megfosztottak tőle), részt vesznek a másodrangú utakon fizetendő matricadíj elleni akciókban, a közkórházakban és orvosoknál fizetendő vizitdíj elleniekben, iskolák bezárása, kórházi ágyak megszüntetése elleni fellépésekben.

Chile: aug. 21-én több tízezer diák tüntetett Santiagoban az ingyenes és minőségi oktatásért. Három hónapja tartó akciójukat egyre több egyszerű chilei támogatja. Elutasítják a globális tőke kényszerét, nem egyeznek bele, hogy a tudás is csak árucikk legyen, melyet egyre jobban meg kell fizetni, csak a tőkeérdekeket szolgálja és ne a tudásvágyó, hanem a gazdag fiatal juthasson egyetemre. Az Európai Unió bolognai rendszerével szemben, mely a társadalmi átjárhatóságot blokkolja, a diplomát teszi értéktelenné.

Belgiumban is megindult a rokkantak elleni támadás, ahogyan azt a Fidesz-kormány már megtette. Az indok ugyanaz: túl sok a rokkant, közülük sokan tudnának még dolgozni – jelentette ki a NV-A párti De Grucht flamand politikus. Ugyan Belgium se dicsekedhet rendkívül alacsony munkanélküli rátával (14 % körüli), nincs munkájuk a fiataloknak, az idősebbeknek, de már a többinek se nagyon. Majd akkor éppen a rokkantakat fogják tárt karokkal várni! Egyébként, mint minden munkásjogok elleni támadás, ez is visszavezethető a nemzetközi tőke és intézményei (Európai Unió, IMF) követeléseire, a költségvetési kiadások csökkentése, a szociális háló szűkítésére.

Az Egyesült Államokban az utóbbi 2 évben 34 %-kal emelkedett azok száma, akiknek jövedelem hiányában élelmiszert kellett igényelniük. Rekordszám az USA történelmében: 15 millió személy! A Verizon telekommunikációs cég 45 ezer dolgozója sztrájkol aug. 7. óta a nyugdíjkorhatár emelése, a betegbiztosítás díjának emelkedése és a rossz munkahelyi körülmények ellen. A tiltakozás a múlt héten átterjedt Delaware-ba és Massachusettsbe, New Jerseybe, New Yorkba és Pennsylvaniába… A sztrájkolók a villanyszolgáltatást elvágták (a múlt szombaton maga részéről a Verizon társaság meghátrált, meghosszabbította a létező egyezményeket, azonban mégiscsak készül ezek megváltoztására). A társadalmi problémák megoldásának kérdése, ugyanúgy mint Európában, megoldhatatlan a tőkés intézmények gyökeres átalakítása nélkül.

Magyarországon a legfrissebb botrány az egyetemekhez vezet. Pedig minden törvényesen folyik. A Pannon Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem két kollégiumát olyan cég újította fel, amely a két évtizedre vállalt üzemeltetési kötelezettség teljesítése előtt csődbe ment. A Pannon Egyetemnek most egy panamai offshore cég emel le a számlájáról havi 26 millió forintot az üzemeltetésért (a hiteltörlesztésen kívül semmilyen feladatot nem végez). A Corvinus esetében is Panamába vezet a tulajdonosi háttér. Ez azonban csak egyik módja annak, hogyan húzzon a tőke profitot az oktatásból. Mindig az állami támogatás csökkentése nyitja meg az utat az egyetem privatizálása felé, ezt követi a pénzügyi autonómia kitűzése, majd utolsó lépésként a magán-közszféra «együttmûködése». Virágoznak az egyetemnek szánt közköltségen élősködő «transzfercégek» az oktatás «igényekhez» igazításában a multik érdekei vezetnek társadalmi, kulturális, kutatási felelősség nélkül az olcsó munkaerő képzése érdekében. Így integrálódik hazánk az Európai Unióba…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.