2011. augusztus 15., hétfő

Hogyan bukjunk 100 milliárdokat? Avagy ki tőzsdézi el a magyar vagyont?


Érthetetlen az Orbán-kormány magatartása. Miközben gazdasági szabadságharcot hirdet, érthetetlen lépések sorozatát teszi a kormány. Felvetődik a kérdés, mi áll a háttérben?

Emlékszünk még az Orbán kabinet arra való hivatkozással államosította a magánnyugdíj pénztári vagyont, hogy úgymond a spekuláns pénztárak eltőzsdézik a magyar emberek vagyonát. Mi itt amúgy egyetértettünk a nyugdíjvagyon visszavételével, mert nem volt meg annak a fedezete és a állami nyugdíjakat közben nem tudtuk kifizetni. Az indokolás azonban már akkor is röhejes volt. Mármint a tőzsdéző pénztárakról.
Mit csinált pár hónapra rá az Orbán kormány, aki elítéli a tőzsdei spekulánsokat? Fogta magát és a magyar adófizetők pénzéből (pontosabban mondva az IMF uzsorájából, amit nekünk kell visszanyögni) megvette a MOL 21,2%-t az oroszoktól, darabonként 22400 forintos áron, összességében mintegy 517 milliárd forintért. A szerződés júliusban lépett életbe. Nem telt el egy hónap sem és a MOL részvények immár csak 17400 forintot érnek. Röpke egy hónap alatt a magyar kormány a vételár (517 milliárd) 23%-át elbukta. Sikerült egy hónap alatt 118 milliárd forintot eltőzsdézni. Ekkora veszteségnél az 1929 világválság idején a brókerek és az vállalatigazgatók ugráltak le a felhőkarcolókból. Nálunk mi történik? Semmi. Nincs egy ember, aki megkérdezné, hogy kedves kormány ki fog ezért lemondani, ki vállalja a felelősséget 120 milliárd forint kidobásáért, miközben a devizaadósokat megsegítő eszközkezelőbe jutott vagy 5 milliárd forint, amit a megszorítások (értsd: pénzhiány) miatt le kellett csökkenteni 2 milliárdra. Kit fognak ebből megsegíteni? Senkit.
(…)
Azt már csak halkan jegyezzük meg, hogy a Bajnai kabinet is tervezte a Mol részvények visszavásárlását, mintegy 80 milliárd forinttal olcsóbban (440 milliárd környékén), de a Fidesz nem egyezett bele. Olyan tüntetés és Molotov-koktél áradat lett volna, ha Bajnai mégis megteszi, hogy bolond lett volna megtenni. Megtette Orbán, drágábban!
Még mindig MOL. 1848-ban Kossuth egy országot lázított fel a Habsburgok ellen és ki szerette volna vívni a magyaroknak a gazdasági és politikai függetlenséget. Nos, Kossuth mindössze egy dolgot nem akart, miután mi kivívtuk a szabadságunkat, ugyanazt a szabadságot megadni a monarchia többi népének. Nem csoda hát, hogy a horvátok (Jellasics, aki egyébként ugyanolyan nemzeti hős országában, mint nálunk Kossuth), szerbek, románok, tótok (szlovákok), rácok szabadsága és egyenjogúsága nem szerepelt a magyar tervek között.
Orbán Viktor közölte: „Magyarország és Közép-Európa megújításának egyik kulcsa az energiafüggőség csökkentése és a nemzeti ipar újjáélesztése.” Nos, a horvátok is hasonlóan gondolkodtak, mint Orbán és szerették volna csökkenteni a függőségüket és visszavásárolni a nemzeti olajtársaságuk az INA részvényeit tőlünk, azaz a MOL-tól. Az éppen külföldön tartózkodó Orbán a sajtóval üzent: „A magyar állam határozott tulajdonosi álláspontja az, hogy a Mol és az INA közötti szerződés semmilyen módosításához nem járul hozzá” - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Strasbourgban, sajtótájékoztatón. Tehát, ami nemzeti alapérdek nekünk, az nem jár a horvátoknak.
(…) miért kell nekünk 517 milliárd plusz az uzsora kamatos IMF pénzből egy tőzsdei vállalatot megvenni? Tényleg miért, mi a valódi ok? Egy biztos, hogy nem az, amit a kormány mond, hogy a biztonságos energiaellátás, tudniillik a MOL nem olajtermelő vállalat, az olajat ő is csak veszi az oroszoktól és lefinomítva eladja nekünk benzinként, literenként már majd 400 forintért. Emlékszem még 250 forintos benzinárnál ellenzékben a Fidesz hogy pampogott a benzin adócsökkentéséért. A kérdés, hogy kormányon miért nem teszi ezt meg? Miért nem csökkentik most a benzin adóját, amikor nem 250, hanem 400 forint az üzemanyag? A MOL által támogatott VIDEOTON meccsein ilyen kérdések valószínűleg nem hangzanak el a díszpáholyban.
Ilyenek vagyunk mi magyarok, nem kérdezünk, csak megyünk Isonzóhoz, a Don-kanyarba, és tankolni a MOL-hoz.
És még egy apró érdekesség. Nem tudom, hallott-e már a Kedves Olvasó az etanolról az E85-ös nevű üzemanyagról, ami kukoricából készül. Mivel nem volt jövedéki adótartalma, majd 100 forinttal olcsóbb volt a kutaknál. Amint megvette a kormány a MOL-t az E85-ös adóját rögtön felemelték 40 forinttal. Magyarul semmi más nem kell, csak egyszeri nagyarányú adócsökkentés kormánya brutálisan adót emelt. Mit csináltunk mi, magyarok? Fellázadtunk, tüntettünk, Molotov-koktélt dobáltunk, TV-székházat ostromoltunk? Nem. Lehajtottuk a fejünket és mentünk a tankolni a vágóhídra Isonzóhoz, a Don-kanyarba, ó, bocsánat, miket is beszélek, a MOL kutakhoz.
Utóirat: Mire a cikket befejeztem, a MOL 16500-ra esett újabb 4%-ot, újabb bő 20 milliádot buktunk ezzel mi, magyarok. Ha netán valaki Matolcsyt és Orbánt meglátja Monte-Carló környékén, kérem riasszon minket, mert az biztos, hogy nem Forma-1-et néznek.
(Független Szabad Európa gazdasàgpolitikai hetilap)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.