2011. augusztus 20., szombat

„Kiállok magamért, másokért, emberi jogaimért.”



Több mint százötven dacosan elszánt hitelkárosult fogadalomtételével kezdődött 2011. augusztus 18-án a Hitelkárosultak Pertársasága Mozgalom szervezői megbeszélése a Vasas Szakszervezet székházában Budapesten. A jelenlévők egymás kezét fogva kórusban harsogták: „Kiállok magamért, másokért, emberi jogaimért.” A százötvennél is több – a mozgalom aktív szervezését vállaló - személy az ország majd minden szegletéből érkezett. Sokaknak az útiköltség is anyagi megterhelést jelentett, de igazságérzetétől hajtva eljött, hogy hírül vigye az otthoni sorstársaknak annak a cselekvési tervnek a részleteit, amellyel a döntéshozókból kikényszerítik a helyzet megoldását és a külföldi bankok érdekei helyett a magyar társadalom képviseletét.

Több tucatnyian mondták el véleményüket, javaslataikat. Ezekből az emberekből már nem az elkeseredettség szólt, hanem az ellenállás hangja. A düh és harag. Nem rejtették véka alá csalódottságukat a jelenlegi kormánnyal szemben, amelytől helyzetük megváltozását várták sokan. Ezzel szemben azt érzik, hogy a kormány elárulta őket. Elárulta vágyaikat. Elárulta azokat a reményeket, amelyeket bennük ébresztett választási ígéreteivel. Kimondták: a miniszterelnök gyáva, megalkuvó. Azt is, ha a helyzet gyökeresen nem változik meg a bankok kormányzati megítélésben, rövid időn belül nem kerül felülvizsgálatra a hazai bankrendszer hitelezési gyakorlata, akkor ez a kormány alkalmatlan arra, hogy az országot vezesse. Elmondták, hogy nem fognak visszariadni attól, hogy többszázezren utcára vonuljanak, hogy a civil nyomásgyakorlás minden eszközét bevessék azért, hogy a kormányt rákényszerítsék az un. devizaalapú hitelezés egész előtörténetének kivizsgálására és az évezred legnagyobb pénzügyi csalásának leleplezésére. Amely pénzügyileg – valamennyi hitelkonstrukciót számba véve – az ország hatmillió polgárát érinti és nyomorítja meg.

Megfogalmazták a követeléseiket:

A kormány rendelje el, hogy a bankok a devizahitelek törlesztését a szerződéskori állapotra állítsák vissza.

Egyetértve a kormányfő bejelentésével – a monitoring bizottság felállításával – követelik, hogy abban a hitelkárosultak képviselői is kapjanak helyet.

A monitoring bizottság működésének időtartamára függesszék fel a bankok minden jogosítványát a hitelesekkel szemben, hiszen vélhetően nem a hitelesek vannak fizetési elmaradásban, hanem a bankok számlázták túl a szolgáltatásaikat.

Ezzel párhuzamosan a PSZÁF és a Legfőbb Ügyészség indítson közérdekű keresetet a bankok ellen, amelyben megállapításra kerülhet a deviza elszámolású hitelek megtévesztő kiajánlása és a bankok kártérítési felelőssége az érintettekkel szemben.

Voltak, akik nem bízva a magyar hatóságokban egyenesen az Európai Unió Pénzügyi Felügyeletéhez való fordulást sürgették, amellyel azt kívánnák elérni, hogy az európai banki gyakorlat alkalmazását kényszerítsék ki a Magyarországon működő külföldi leánybankoktól.

Végső soron, amennyiben bebizonyosodik, hogy egy nagyszabású csalássorozat áldozatai a magyar hitelesek, akkor kezdődjön büntetőjogi eljárás a bankok vezetői, a hitelközvetítők és mindazokkal szemben, akik a jelen helyzetet előidézték.

E követelések nyomatékosítására augusztus 26-án a mozgalom résztvevői jelen lesznek az élőlánc tüntetésben a Bankszövetség ellen.

Szeptember 12-én ott lesznek a négy nagy országos szakszervezet tüntetésén, ahol munkavállalói minőségükben azért is küzdenek, hogy a munka világát nem rombolhassa le a kormány és ezzel tovább nehezítse saját és családjaik megélhetését.

Szeptember második felében országos nagygyűlésen döntenek az akár több százezer tőkekárosult mozgósításáról egy monstre tüntetésen való részvételről, amely nem csak Budapestre korlátozódna, hanem egy időben az ország számos pontján zajlana. E tüntetések mindaddig folytatódnának, amíg a kormány a megfelelő döntésekre nem szánja el magát.

Megállapították azt is, hogy az eddig tett intézkedések nem oldanak meg semmit. Felszólították a devizahiteleseket, hogy ne fogadják el a felajánlott rögzített árfolyamon való szerződésmódosítást, mert azzal elismernék, legalizálnák a „hibás banki termék” konstrukciót, amivel elveszítik minden jogukat a későbbi kártérítési igényükre.



Budapest, 2011. augusztus 19.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.