2011. augusztus 14., vasárnap

Ryanair,

Európa vezető fapados légiársasága

Hogyan éri el sikerét?

Munkakörülményei a belga jog szerint illegálisak …

Júniusban a Ryanair néhány belgiumi munkatársa kibukkant a homályból és sajtótájékoztatón, a TV kamerái előtt is megvilágította munkakörülményeit. Néhányan álarcot viseltek – félve a megtorlástól, mások nem – mivel már elbocsátották őket ilyen – olyan indokkal. "A túlórákat nem ismerik el. Nincs a nyugdíjhoz se jogunk. Betegség esetén nem kapunk táppénzt.” Mindnyájan helyi lakosok. A Fekete országban pedig meg kell becsülni a ritka hollóként felbukkanó munkát, a valamikor Belgiumot naggyá tevő ipari tevékenység régen leült, ez az ország legszegényebb régiója ...

A Le Soir napilap a légikisasszonyok és a személyzet más tagjai Ryanair-munkaszerződését szerezte meg. Néhány részlet belőle: "Önnek felkészültnek kell lennie túlórák végzésére külön javadalmazást nélkül", vagy «a társaságnak semmiféle kötelezettsége nincs az Ön betegszabadság esetén", "Önnek uniformist kell viselni, ennek ára munkabéréből levonásra kerül. A havi 30 eurós levonás 12 hónapig tart".
A bér alapját egyébként csak a levegőben töltött idő képezi, se a légijárat késése, se a földi munka nem számít bele.

«Mindez azt jelenti, hogy ezeknek a dolgozóknak a munkajövedelme sokkal kisebb, mint az egyéb belgiumi dolgozóké. Mélységesen igazságtalan. De ezen felül a probléma kollektív, mert ez a vállalat, melyet a mi pénzünkkel támogat a kormány, nem fizet sem adót, sem pedig társadalombiztosítást", húzta alá az CNE (alkalmazotti szakszervezet) régiós főtitkára, Tony Demonte.
A Ryanair tulajdonosa, Michael O’Leary már több ízben fenyegőzött azzal, hogy elhagyja Charleroi repülőterét. "Ha elhagyja, akkor le kell mondani arról az elképesztő jövedelemről is, mert – s ezt ő maga mondta – ez az a bázis, mely a legtöbbet hozza a konyhára.", tette hozzá Tony Demonte.

A Le Soir megkereste a Ryanairt is. A társaság mossa kezeit, az ír törvényeknek megfelelő szerződéseket készít, ilyeneket használ a többi légitársaság is Írországban.
A szakszervezetek a jogalkotókat kérik a törvényi keretek megreformálására. Eközben pedig 8 dolgozó bírósági keresetet nyújtott be.
(Számíthatnak-e sikerre? Az Európai Unió szabályai szerint, melyet az Európai Bíróságtöbb perben megerősített, a vállalkozás székhelye szerinti törvények érvényesek a működés során. Ezért tudják ezek elképesztő pimaszsággal megszüntetni a juttatásokat, letörni a dolgozói béreket óriási profithoz jutva.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.