2011. augusztus 12., péntek

London...

London ég, a tőzsde fulladozik, a munkanélküliség árad: Megoldás? Bombázzuk Líbiát!
(Michel Collon)

Londonban a «jövő nélküli» fiatalok házakat, boltokat gyújtjanak fel. Néhány kilométerrel odébb, ahol a tőzsdén milliókat szednek össze, megőrülnek attól, hogy egy kicsit kevesebb jut nekik…
Hogyan jutottak ezekhez a milliárdokhoz? Arra kötelezték a vállalatokat, hogy csökkentsék a béreket és munkahelyeket szüntessenek meg. A fiatalok jövőjét teszik tönkre, hogy a profitot növeljék. Nyilvánvaló honnan jön a válság: ha elveszik a fogyasztók kenyérkeresetét, miből vásárolnak?
Most mit csinálnak a tőzsde mesterei? Arra kötelezik az államot, hogy megnyirbálják a szociális kiadásokat, vagyis a reménytelen fiatalok egyetlen reményét veszik el.
Ezidő alatt a miniszterek – akik neoliberális intézkedései lehetővé teszik a szociális mészárlást – úgy tesznek, mint akik nem értik a lázadást. Holott elég volna, ha meghallgatnák egy kicsit a kétségbeesetteket is. De rendőröket küldeni a népi negyedekbe sokkal egyszerűbb.
A brit kormány ahelyett, hogy az állami költségvetést munkahelyek létrehozására használná, kiegészítő bombázógépeket küld Líbiába, hogy még több civilt öljön, még több gyűlöletet hintsen. Párizs, Washington és Brüsszel ugyanezt csinálja. Ha kezüket az olajra és a líbiai pénzügyi tartalékokra teszik, az csak egy kis zsebpénzt jelent az adósságok fizetésében.
Mi történik, ha sikerül Kadhafit megdönteniük? Líbia nem gondoskodó állam lesz, hanem beindul a privatizáció. Nem lesz az olajból szociális újraelosztás, hanem a multik osztozkodnak rajta. Nem segít a líbiai állam az afrikai országoknak autonómiájuk elérésében, hanem a Nyugat zsákmányolja ki forrásait.
Következmény? Még több afrikainak kell emigrálnia és csatlakoznia a londoni, párizsi, brüsszeli reménytelenekhez. Ahol fillérekért dolgoznak – csapás egyesekre, szerencse másoknak.
Abszurd és embertelen rendszer. Mennyi időnk van még?
Brüsszel, 2011. aug.11.

Néhány tény és szám, amiről nemigen beszélnek
1. Cameron miniszterelnök befagyasztotta a brit béreket, holott az élelmiszerárak 5 %-kal nőttek.
2. Tottenhamban (London), minden új álláshelyre 54 munkát kérő jut.
3. A londoni Metropolitan Police egyetlen alkalmazottját sem vonták felelősségre, holott 1988 óta 333 személy halt meg letartóztatása alatt.
4. A görög állam adóssága 350 millárd euró. A görög tőkéseknek 600 milliárdja van svájci bankszámlákon.
5. A Standard & Poors ügynökség az USA besorolását csökkentette, mert «a Kongresszus és az adminisztráció programja csak kisebb változásokat akar a Medicare-programban » (társadalmi betegbiztosítás)
6. J-F Copé, az UMP főtitkára (Sarkozy pártja, Népi Mozgalom Unió, francia gaulle-ista, liberális párt,) : «Már megreformáltuk a nyugdíjat, most a függőség és betegbiztosítás reformja jön.» (2011.aug.10.)

Source : michelcollon.info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.