2011. szeptember 29., csütörtök

Algéria veszélyben

Louisa Hanoune levele Daniel Gluksteinhez (a Nemzetközi Egyetértés másik koordinátorához)

Algír, 2011.szept. 19.

Kedves Elvtársam!

Az algériai Parti des Travailleurs Politikai Irodája úgy határozott, hogy a 2011-es év vége előtt háborúellenes nemzetközi konferenciát tart Algírban, a megszállás és belső ügyekbe való beavatkozás ellen, a nemzetek integritása és szuverenitása védelmében. Döntésünket vita előzte meg a súlyosbodó nemzetközi körülményekről, különösen a Magreb és Afrika dél-szaharai térségében a NATO égisze alatti líbiai katonai intervencióval kapcsolatban.

Ahogyan tudjátok, növekvő nyomás és fenyegetés nehezedik Algériára a líbiai háborúban résztvevő imperialista hatalmak kormányai részéről az önmagát kikiáltó Átmeneti Nemzeti Tanács el nem ismerése és az idegen megszállás elutasítása végett, mely állásfoglalást egyébként osztják más afrikai országok kormányai is csakúgy, mint az ALBA-tagországoké.
Az idegen csapatok NATO-égisz alatti beavatkozása Líbiában rendkívüli veszélyt hordoz, ennek az országnak a totális káoszba döntésén és törzsi alapú dezintegrációján kívül közvetlen hatással van a térségre, de még az imperialista országokra is a háborús költségek és azok társadalmi büdzsére mért hatása miatt – ahogyan így volt ez az iraki és afganisztáni háborúkkal.
Azt gondoljuk, hogy ennek a tanácskozásnak össze kell fognia a Magreb, az afrika dél-szaharai övezete, általánosabban az afrikai kontinens politikai és szakszervezeti aktivistáit csakúgy, mint az európai és amerikai aktivistákat, melyek szervezetei opponálnak kormányaik líbiai intervenciós részvételében.
Az imperialista kormányok diszlokatív, halálos hánykolódása ellen nemzetközi egységfronttal kell fellépni, hogy megakadályozzuk az újabb lépést a barbárság felé az imperialista rablás, a hadiipar, a nemzetek feldarabolása szolgálatában álló háborúk általánossá válásával, mely egyenes következménye a dolgozók féktelen kizsákmányolása és a népek elnyomása.
Kezdeményezésünk az algíri nyílt világtanácskozás egyenes kontinuitásába illik.
Az UGTA főtitkára már kifejezte egyetértését ezzel a konferenciával, melyet együtt szeretnénk megszervezni így is megerősítve munkásjellegét.
Természetesen a megszálló háborúk, az idegen beavatkozás elleni, a nemzetek védelmében szervezendő konferencia az imperializmussal szembeni harc kereteiben nyitva fog állni azon algériai pártok csakúgy azon személyiségek előtt, melyek és akik csatlakozni akarnak.

Ahhoz, hogy pontosítsuk a nemzetközi résztvevők listáját a konferencia sürgősségére való tekintettel, számítunk rátok, munkátokra, javaslataitokra, az Egyetértés okt.5-6-i koordinációs összejövetelen Algírban.

Testvéri üdvözlettel:
Louisa Hanoune
Parti des travailleurs főtitkára
Nemzetközi Egyetértés koordinátora


……………………………………………………………………………………………………………

Daniel Gluckstein válasza

PARTI-OUVRIER-INDEPENDANT
87 rue du Faubourg-Saint-Denis
75010 PARIS
Tél. : 01.48.01.85.85
Fax 01 48 01 85 79
mail: poi@fr.oleane.com
Párizs, 2011.szept.23.


Az algíri 2010.nov.27-29-i háború- és kizsákmányolás elleni világkongresszus minden küldöttjéhez
A Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése tevékenységében részt vevő munkás- és demokratikus mozgalom minden szervezetéhez

Kedves Barátaink, Elvtársaink!

Louisa Hanoune elvtársnő, az algériai Parti des travailleurs főtitkára, aki velem együtt biztosítja a Nemzetközi Egyetértés koordinációját, a fenti, Algírban sürgősségel összehívandó, «a megszálló háborúk ellen, a belügyekbe való idegen beavatkozás ellen, a nemzeti integritás és szuverenitás védelmében» tanácskozás kezdeményezéséről értesített.

Mindegyikünk ismeri saját, tőkés válság, diszlokációs háború sújtotta országában, hogy a NATO líbiai intervenciója, annak megszállása és a szomszéd országok, különösen Tunézia, Algéria és a Szahel-övezet országai irányába mutató fenyegetés - realitás.

Algírben együtt megerősítettük, hogy a „háború és a kizsákmányolás az érem két oldala”, hogy egy nép sem lesz szabad a megszállás és a nagyhatalmi beavatkozás és nemzetközi intézményei csizmái alatt.

Ezért bocsájtom rendelkezésetekre Louisa Hanoune levelét, hogy megvitassuk, gondolkodjuk az ajánlaton és ha úgy döntötök, milyen formában tudtok csatlakozni. Várjuk reflexiótokat.

Testvéri üdvözlettel:
Daniel Gluckstein,
A francia Parti ouvrier indépendant országos titkára,
A Nemzetközi Egyetértés koordinátora

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.