2011. szeptember 8., csütörtök

Vilàgforradalom?

« 2011. október 15-én világszerte „Világforradalom a valódi demokráciáért” címmel megmozdulásokra kerül sor. A spanyol barátaink által kezdeményezett és a világ szociális fórummozgalmai által támogatott globális akciónap keretében a felháborodottak, a névtelenek, a hangtalanok békésen kivonulnak az utcákra, elfoglalják a köztereket és erőszakmentesen fogják követelni a valódi demokráciát, a többség demokráciáját. Vitára, közös gondolkodásra és alternatíva állítására szólítanak fel. A „világforradalmi” felhívás szerzői olyan világot vizionálnak, amelyben a profitérdekek helyett az emberek és a természet kerül az első helyre. Meggyőződésünk, hogy „csak egy globális forradalom képes szembeszállni a globális problémákkal. » – eddig a hír.

Felettébb nagy elővigyázatossággal kell kezelni egy ilyen akciót.

A «világforradalom» nem így kezdődik és zajlik. Annak objektív és szubjektív feltételei vannak. Az nem egyszerre, pláne nem felszólításra történik. Azt egy osztály – a proletariátus – és annak élcsapata kell győzelemre vezesse. Ahhoz program kell.

Ezt az eseményt azonban kik szervezik? Kik állnak mögötte? Mi lehet a bázisa egy ilyen interneten szerveződő társaságnak, akik semmit nem tudnak egymásról? Elég-e kohézióként annyi, hogy «felháborodottak, névtelenek, hangtalanok» vagyunk? Milyen társadalomról van szó, amelyet ekként jelölnek meg: profitérdekek helyett az emberek és a természet? Betöltheti-e a munkásosztály történelmi hivatását egy efféle fellépés? Fegyelem nélkül nincs forradalmi cselekvés. Képes lehet-e egy ilyen heterogén, százféle érdek szabdalta tömeg egységes, valóban forradalmi fellépésre?

Tételezzük fel akár a legjobb szándékot is részükről, az elégedetlenség mederbe terelésének, leszerelésének ez a legjobb módszere. Azt hisszük, teszünk valamit, pedig csak egyet tettünk: a valódi osztályharcot gátoljuk, valódi cselekedetek nélkül.

1 megjegyzés:

  1. Az egyetlen valódi és örök kohézió az emberek között egyetlen dolog lehet csupán, és az a szeretet. Amíg ezzel a ténnyel nem tud azonosulni ennek a cikknek az írója, addig fölösleges is ezen a témán rágódnia, hisz a tesco-s árakciókrók és a televíziós valóságshow-ról készített írások sokkal jobban sikerülnének neki.
    kellemes Napot!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.