2011. szeptember 8., csütörtök

Versenyképesség - kié?

(Philippe Larsimont elvtársunk emlékére utolsó írásaiból)

Flamand- vallon ellentétekről beszélnek... valójában pedig a munkáltatók és a munkavállalók érdekellentétéről van szó!

Az NV-A (a legutóbbi választásokon győztes flamand párt - ford.), a tőke és az EU szolgálatában regionalizálni akarja a társadalombiztosítást, annak likvidálása érdekében:

„Belgium nem jelent mást, mint a társadalombiztosítást. Ha ezt a szövetségi költségvetésből kiemeljük az adósságszolgáltatási kamatokkal, az állami tisztviselők nyugdíjával együtt, mi marad? 9 milliárd! A társadalombiztosítás reformja nélkül nem lehet megreformálni az államot!” (Libre Belgique, 2011.jan.29.)

Azok számára, akiknek a munkavállalók számítanak, a társadalombiztosítás a dolgozóké, és szövetségi szintűnek is kell maradnia:

„- erős privatizálatlan társadalombiztosítást, kollektív szerződéseket, munkaügyi jogokat az egész országban egységesen, mert ezek a dolgozóké, csakis az övéké, s kezelésükre és kontinuitásuk biztosítására egyedül a szakszervezeteknek van mandátumuk.” (az FGTB kongresszusai határozatából, Brüsszel, 2010.jún. 3.)

A tőke a munka ellen

Az eredeti Accord interprofessionnel (szakmaközi egyezmény = AIP, melyet az FGTB szakszerv. szöv. elutasított, mert nem szolidaritáson alapszik, fenyegeti az automatikus indexálást, lefelé húzza a dolgozók státuszát és jövedelmét - a ford.) és az Európai Unió versenyképességi paktuma közötti kapcsolat kétségtelen: (2.paragrafus) «a szociális partnerek úgy találják, meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a bérköltségek megfékezése és a vásárlóerő fejlődése között. Ehhez az 1996-os, munkaügyi haladást szolgáló és versenyképességet megőrző törvény megfelelő keretet nyújt.»
Néhány érdekes adat: az AIP bevezetése alatti időszakban, 2011-12-ben, a vállalatok számára nyújtott bérszubvenciók (pl. fiskális csökkentés éjszakai munkavégzésre, túlórákra) 11,3 %-kal nőnek. Ha ehhez az 5,1 milliárdhoz hozzáadjuk a szociális hozzájárulások csökkentésének mértékét, a «szegény» vállalatok számára nyújtott állami ajándékot, 9,5 milliárd eurós összeghez érünk. Meg kell jegyezni, a munkanélküli ellátás teljes összege 2009-ben mindössze 6,8 milliárdot tett ki. A Bel 20 brüsszeli tőzsde bruttó rentabilitása pedig 2010-re – egy év alatt – 4,8 %-ról 8 %-ra emelkedett (akkor még nem is beszéltünk a jóval nagyobb hasznot jelentő spekulációról).
Erről van szó, mikor a tőke munka elleni különösen erőszakos támadásáról beszélünk, ezért jogos, hogy a munkavállalók minden eszközzel védjék érdekeiket.

Márc. 24. – európai csúcs és a szakszervezeti akció

Az EU versenyképességi paktuma elszabadította az aktivisták dühét, különösen az FGTB-ben (a vasasok javasolták Brüsszel városának teljes blokkolását, ideértve a repülőteret is). Bizonyos, hogy a tüntetésen résztvett dolgozók egészében elutasították a paktumot – de mit tett az Európai Szakszervezeti Szövetség, mely rajta tartotta kezét az Európán (Budapesten ápr.9 –én – a ford.) végigvonuló tüntetéssorozaton?
Nem szabad elfelejteni, hogy az ESZSZ a Lisszaboni szerződés mellett nyilatkozott meg, még Írországban is az első ízben elutasított referendum után mellette agitált, s bizony hozzájárult a NEM táborának szétzilálásához és az IGEN győzelméhez. Az EU versenyképességi paktuma egyszerűen a Lisszaboni szerződés alkalmazása, az ESZSZ hiába elégedetlenkedik hivatalosan. Nem is rejti, hogy ennek oka az, nem vehetett részt kidolgozásában. Látjuk Belgiumban az AIP-vel kapcsolatban, amely ennek a paktumnak a helyi változata, hová vezet, ha a szakszervezeteket bevonják az ilyesfajta politikai munkába (másik paradoxon: a márc. 24-i akcióban leállítottak mindenféle tiltakozást a törvényhozók által akkor még meg sem szavazott AIP ellen).
Amit ma mindenütt meg kell tenni minden országban: mozgósítás az európai versenyképességi paktum ellen, mindenféle «szociális egyezmény» visszavonásának követeléséért, az Európai Uniónak az egyik országot a másik után sújtó összes halálos programjával szemben.

(Az európai versenyképességi paktumba illeszkedik a Fidesz-kormány ámokfutása az új MT-vel, a bérek lenyomásával, a munkanélküliek, rokkantnyugdíjasok munkába állításával, stb. Ekként számunkra is aktuálisak a fenti részletek – a ford.).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.