2011. szeptember 17., szombat

Orbán: Addig küzdünk, amíg győzünk!

Orbán Viktor két órán át válaszolt a Blikk szerkesztőségében a kérdésekre.

A múlt vasárnapi kormányülésen a központi közigazgatási tömeges leépítéséről döntöttek. Hány főt érinthet?

– Az a döntés született, hogy a közigazgatásban annyi embernek kell dolgoznia, amennyire az országnak szüksége van. Mivel számos, a bürokráciát csökkentő döntést hoztunk és hozunk, sokak munkája lett és lesz felesleges.

– Információk szerint 30 ezres leépítés jöhet.

– Erről majd a parlament fog dönteni, hogy mekkora lesz. Akiknek a munkájára nem lesz szükség, azok bekerülnek egy nyilvántartásba. Innen a magánszektor kiválaszthatja, kit kíván alkalmazni, mi pedig ezt járulékkedvezménnyel támogatjuk.

– Visszatérő kérdés a képviselői költségtérítések ügye is. A Blikk is megírta: nincs egyetértés arról, hogyan rendezzék az ügyet. Lázár János frakcióvezető állítólag egymilliós alapfizetést javasolt, cserébe a költségtérítésért, de az emelést ön állítólag nem támogatta.

– Nem hangzott el számadat. Azt viszont támogatom, hogy a rendszer átlátható legyen, illetve a közszférában minden bért a magyar átlag bizonyos százalékában kell meghatározni. Azon vagyok, tudják meg az emberek, mennyit keres az átlaghoz képest egy képviselő, államtitkár vagy a miniszterelnök.

– Sokan nehezményezik, hogy a devizahitelesek közül csak az végtörleszthet, aki a lakására vette fel az adót, de például az autójára nem. Rájuk miért nem terjesztették ki a lehetőséget?

– Úgy számoltunk, először azokon kell segíteni, akik a legnagyobb bajban vannak. De ez nem jelenti, hogy később is a többiekre ne vonatkozna majd.

– Mások azt róják fel, hogy nagyon rövid az idő: csak december 31-ig lehet élni a végtörlesztéssel.

– Idén csak az igényt kell bejelenteni. Addig jelezheti a banknak az ügyfél, hogy élni akar-e a lehetőséggel. Ha végül mégsem akarna, vagy nem tud, úgy semmi következménye nem lesz. Nincs kétségem afelől, hogy pillanatokon belül el fogják árasztani a piacot olyan hiteljavaslatok, amelyeket a különböző pénzintézetek kínálnak. Ha ez tömegessé kezd válni, akkor a kormánynak, jegybanknak pénzügyi felügyeletnek fel kell emelnie a szavát, hogy mindenki gondolja át ezt a lépést.

– A végtörlesztéssel immár a bankoknak is viselniük kell a költségeket. De az állami is fizet-e majd százmilliárdokat?

– Mindenkinek a saját hibáját kell kijavítania. Az állam most kijavítja saját hibáját, a mostani kormány az előző kormányok hibáját. Az összes hazai és nemzetközi küzdelmet vállaljuk a bankokkal és a politikai tényezőkkel is.

– Akár anyagi következményeket is? Hiszen ha a bankok megtámadják nemzetközi bíróságokon a döntést, és nyernek, valakinek állnia kell a számlát.

– Ha az ember kockázatos politikai döntést hoz, akkor kell lennie második és harmadik védelmi vonalnak is. Megvan a fiókban az a megoldás, hogy ha ezt a nemzetközi bírósági ítélet betiltja, akkor új megoldást veszünk elő, s addig folytatjuk a küzdelmet a bankok ellen, amíg mi győzünk.

– És hol húzódik a második védelmi vonalunk?

– Ezt majd akkor vesszük elő, ha szükség lesz rá.

– Ön visszafizetné a frankhitelét?

– Én már tisztán állok az úr előtt, 5 millió forint tartozásom volt frankban, és ezt két hónapja végtörlesztettem.

– De több mint 200 képviselő már nem áll ilyen tisztán az Úr előtt. Mesterházy Attila MSZP-elnök ezért azt akarja, hogy képviselők, állami vezetők ne élhessenek a végtörlesztéssel. Lázár János is elvben egyetért ezzel.

– Én viszont úgy vélekedem, a képviselőket semmiféle előjog ne illesse meg, de hátrány se érje őket.

– Van-e valamilyen fejlemény a megfigyelési ügyben? A Katonai Ügyészség nyomoz, mert a titkosszolgálat számítógépein olyan bizonyítékokat találtak, amelyek szerint az ön és felesége telefonhívásait összerendezték, fel akarták térképezni, hogy kikkel állnak például kapcsolatban.

– A hatóságok tudnak erről többet, nekem erről a nyilvánosságot nincs módom tájékoztatni.

– Látja már az utódját a kormányban, ha körbenéz?

– Utódomat? Ha körbenézek, most melót és melót látok csak.

– Gyermekei, nagyobbik fia és lánya dolgozni kezdtek. Tudja, hogy mennyit keresnek?

– Hogy mennyit keresnek, az rájuk tartozik, bár én is tudom. De nem szoktam ilyet kérdezni. Saját háztartásban élnek, az ő dolguk. Egy dologhoz ragaszkodtam mindig, amíg segítségre szorulnak tőlem, a meló mellett tanulni kell – pont, ahogy tőlem is elvárták a szüleim.

Betelefonàlàsok, mailek:

SZK: Tisztelt Miniszterelnök Úr! Hogy lehet az, hogy mindenki menekül, menekülne Magyarországról? 20 éves vagyok és minden vágyam (már jó régóta), hogy kikerüljek ebből a lehetetlen országból. Nem tőlünk (igen, én is dolgozom, napi 8-9 órában) kellene pénzt még jobban elvonogatni, hanem az Önök környékén kellene egy picit rendet tenni, pikk-pakk felfelé állnának azok a bizonyos mutatók. Soha nem fogja tudni megmagyarázni nekem sem Ön, sem senki más tehetséges ember, hogy mi történik. Csak megyünk lejjebb, lejjebb és én már nagyon is szégyellem, hogy magyar vagyok.
• Orbán Viktor:
Valóban szomorú, ha egy ország odajut, hogy fiatal, tehetséges és dolgozni akaró polgárai inkább az ország határain kívül keresik a boldogulásukat. Azzal is egyetértek, hogy a helyzetet nem megmagyarázni kell, hanem megváltoztatni. Ezen dolgozom, remélem előbb-utóbb ön is érzi majd ennek előnyös következményeit.

dervis: A végtörlesztést és az árfolyamgátat nem akarják kiterjeszteni a sima személyi kölcsönökre és az autóhitelekre is? A személyi kölcsönök rövid futamidejűek, 30%-os THM-el futnak, és azok is nagyon megemelkedtek az elmúlt hónapokban. Ezek is nagy terhet tesznek a családokra.
• Orbán Viktor:
A kormány elsősorban azokkal kell törődjön, akiknek veszélybe került az otthona, és félő, hogy családostul mehetnek a híd alá lakni, ezért az erőnket arra összpontosítjuk, hogy ezt a tragédiát elkerülhessük. Ráadásul az is igaz, hogy a devizahiteleseket becsapták, hiszen nem úgy alakult a visszafizetés rendje és mértéke, mint ahogy és amivel biztatták őket. Ezért úgy igazságos, hogy ilyenkor a kormány és a nép választott képviselői az emberek oldalára álljanak, és ne a bankokéra.

oltyan melinda: A férjem három hónapja próbál munkát találni,és semmi. Csongrád megyéből írok. Hol van az a rengeteg munkahely, amit ígért az országnak? Csalódtunk önben sajnos.
• Orbán Viktor:
Minden erőnket arra fordítjuk, hogy megvédjük a munkahelyeket, és újakat hozzunk létre. Ma 43 ezerrel dolgoznak többen, mint egy évvel ezelőtt. Én is tudom, hogy ez még kevés, de az irány jó, és a munka meg fogja hozni a gyümölcsét. Jövőre legalább 200 ezer olyan embernek biztosítunk startmunkát, akik ma még segélyből élnek. Ha ez sikerül, még az is kevés lesz. Vagyis még hosszú-hosszú éveken keresztül kell közösen dolgoznunk, hogy mindenkinek jusson munka.

Megunt: Tisztelt Uram!
Jó lenne, ha pár szóban megemlítené a luxusáfa alanyait. Ugyanis félek, hogy a luxus áfa alá esik már most is az alapvető élelmiszerek 90%-a. Nem újabb áfákat kell bevezetni, hanem a jelenlegi egy termék/adó/áfa részbe belenyúlni, hiszen a vásárlásunk 80%-a adó, és a többi 20% a termék.
Adósmentés. Mikor fog az állam kevesebb bankot fenntartani? Sehol a világon nincs ennyi bank, pláne nem ilyen szegény országban.
• Orbán Viktor:
Az állam csak egyetlen bankot tart fönn, a Magyar Fejlesztési Bankot, a többit az emberek tartják fönt, azzal, hogy betétesként beteszik a pénzüket. A luxusáfa luxustermékekre vonatkozik, úgy mint arany, szőrme, nagy értékű gépkocsi, és hasonlók, aligha érinti az élelmiszereket. Tisztelettel.

erzsi1:Tisztelt Miniszterelnök Úr! Múlt alkalommal nem került be a kérdésem, így megismétlem: Tervezik-e, hogy a képviselők a költségtérítésüket csak számla ellenében vehetik fel? Mentálisan is sokat jelentene a mindennapi gondokkal küszködő embereknek!
• Orbán Viktor:
Úgy emlékszem régebben ez így volt. Ideje, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba. Tisztelettel.

Laura13: Nem árt a Fidesznek hogy ilyen szabadszájú politikusai vannak mint a Deutsch Tamás ? Mi erről a véleménye?
• Orbán Viktor:
Mindannyian felnőtt emberek vagyunk, és az a dolgunk, hogy helytálljunk magunkért. Tamás is nagyfiú már. Tisztelettel.

Hajnal:Tisztelt Elnök Úr!
Mi lesz a munkanélküliekkel, aki a kora miatt sem talál munkát? Mert a hirdetések legtöbbje így szól;(fiatal-vagy 30éves korig keresünk...)Tanulnék mást,de nem tudom megfizetni,miért nincs ingyenes felnőtt képzés?
Nekem azért nincs gyerekem,mert magam sem tudom eltartani!
Legyek kényszervállalkozó,vagy el lehet menni?...
Várom válaszát!
• Orbán Viktor:
Olyan startmunka programokat indítottunk és indítunk tömegesen a jövőben, amelyek összekötik a munkát a képzéssel. Remélem önnek is jut lehetőség valamelyik program keretében. Tisztelettel.

Barbara: Mondja Miniszterelnök úr.Tisztában van azzal hogy mennyi fizetésből kell megélnünk?70.000-80.000 Ft !!!Maga meg tudna élni ennyi pénzből???Az mikor kerül napirendre hogy aki tisztességesen dolgozik és adózik(nem is keveset) az tisztességes fizetést is kapjon!!!Nem alamizsnát!!!
• Orbán Viktor: Igen, tudom, hogy Magyarországon nagyon sok embernek lehetetlenül kevés pénzből kell megélnie. Három dolgot próbálok tenni. 1. Megakadályozni, hogy a rezsi költségek az égbe fussanak 2. A minimálbért a vállalkozások összedöntése nélkül a lehető legnagyobb mértékben emelni 3. Új munkahelyeket létrehozni, hogy eljussunk végre oda, hogy több legyen a munkahely Magyarországon, mint ahányan dolgozni akarnának. Az fogja majd igazán megemelni a béreket. Tisztelettel.

tasunko: Orbán úr!Nem zavarja e Önt személy szerint,hogy másfél éve kormányon vannak,de eddig semmi értelmeset nem csináltak?Ennyi volna a "készek vagyunk a kormányzásra". Így egy molylepke is vezetné az országot...
• Orbán Viktor:
Veszélyes volna egy molylepkére bízni az országot, kérem gondolja át javaslatát. Tisztelettel: Orbán Viktor

Panna: Nem tartja diszkriminatívnak, hogy ha autót vett valaki a frank hitelből, de a lakásán van a jelzálog akkor kap lehetőséget a kedvező feltételek szerinti végtörlesztésre, de ha a jelzálog az autóján van akkor nem? A kis és középvállalkozásokról sem beszélünk, akik embereknek adnak munkát, termelnek, adót fizetnek, miközben őket is folytogatja az árfolyamcsapda... Ha segítünk vagy mindenkinek kellene, vagy senkinek sem!
• Orbán Viktor: A devizahiteleseket becsapták, és van, aki ezért az utcára kerülhet. Szerintem egy kormány ezt akkor sem nézheti tétlenül, ha egyébként a magánszemélyek és a bankok között létrejött szerződésben az államnak semmi keresnivalója nincs, illetve az ilyen szerződésekhez nem lenne köze. Tisztelettel.

Fecó:Eddig a gazdagokat gazdagította -egykulcsos adóval. Most is nekik akar adni - a fix árfolyamos törlesztéssel - mert a szegény ember nem tud majd sehogy sem törleszteni. A szegények még szegényebbek lettek és lesznek a jövőben is. Ez a cél?, hogy éhbérért elvégezzenek majd minden munkát a gazdagoknak?
• Orbán Viktor:
Nem pártolom azt az osztályharcos fölfogást, amely állandóan szembe akar fordítani valakit valakivel. A magyar emberek nem ellenségei egymásnak. A csúnyák sem a szépeknek, a szerencsések sem a balszerencséseknek, az egészségesek sem a betegeknek, a gazdagok sem a szegényeknek. Én nemzeti együttműködésben gondolkodom, amelynek az áll a középpontjában, hogy közösen építsünk fel egy olyan országot, ahol aki dolgozik az bízhat abban, hogy a munkájával előrébb is juthat. Ezért jó az arányos adórendszer, ezért jó az alacsony vállalkozói adó, ezért jó a startmunka program, és ezért jó, hogy a gyermekek és nyugdíjasok után, illetve helyett az állam fizeti az egészségügyi hozzájárulást. A sort még hosszan folytathatnám. Kérem, támogasson abban, hogy egy ilyen ország formálódjék munkánk eredményeképpen.

Keil János : A kormány minden intézkedésével egyetértek egy dologgal nem,ez a 16 % adó.Önkormányzatnál dolgozom ,a fizetésem 2010 ben 90 ezer bruttó volt, most 2011 ben kaptam 3600 forint kiegészítést de a nettóm ugyan annyi. Akkor ez nekem miért jó? köszönöm ha válaszol jó egészséget kívánok
• Orbán Viktor:
Az arányos adórendszer mindenkinek jó, ha végleges formájában megvalósul, mert Európa legegyszerűbb legáttekinthetőbb, leginkább családbarát és a munkát elismerő adórendszere lesz. Az előző adórendszer csődbe vitte az országot, büntette a munkát, nem ismerte el a gyereknevelést, és nem segítette a vállalkozásokat. Ez a változás meg fogja hozni az eredményét. Örülök, hogy az átalakulás során ön nem veszített a béréből. Remélem a következő években előrébb is jut majd.

Mühlbacher Ferenc:T. ELNÖK-ÚR. 80-munkahelyem volt, ahol többet fizettek, odamentem dolgozni. Soha nem voltam büntetve, 43-év 275 napot igazoltak. 62000 kezdő, ma 67 000-ft a nyugdíjam. Méltányosságot sem tudtam kérni, 60 éves koromban az egészségi állapotom miatt kellett nyugdíjba vonulnom. Egyetlen dolgot tehetek,bezárkózva az otthonomba, kifizetem a rezsit,sehova nem tudok elmenni évek óta, teljes gyógyszereimet nem tudom kiváltani, pokol az életem. Sehonnan nem tudok segítséget kérni, már csak egy maradt hátra,várva hogy az élet hozza meg a számomra a végső döntést.T. ELNÖK-ÚR, dolgozni is elmennék, sajnos az egészségi állapotom nem engedi, egyre kilátástalanabb az életem. Sajnos már nem tudok kihez fordulni.Alázattal és tisztelettel:Mühlbacher Ferenc.Szül:1949-02 13.Budapest 2011.09. 14.Telefon:06209532193.
• Orbán Viktor:
Tisztelt Mühlbacher Ferenc Úr, engedje meg, hogy jobbulást kívánjak önnek. Remélem az életében még várnak önre olyan történések, amelyek kisegítik mostani elszigetelt helyzetéből, és értelmet adnak a mindennapjainak. Kérem ne adja föl, tisztelettel.

marcsiistván:Tisztelt miniszterelnök úr, miért van az, hogy ha az ember vállal gyermeket és el szeretne helyezkedni akkor a munkavállaló húzza a száját, de szó szerint, ezért nem vállalnak sokan gyermeket. Van olyan ismerősöm, akinek lejárt a gyese és visszament volna dolgozni, de inkább kifizették a végkielégitést minthogy tovább dolgozhatott volna. És a lakáshiteleseknek hogyan tud segíteni, mert mi is havi 54000 Ft vel fizetjük a párommal, és alig bírunk megélni egy gyermekkel. mert egy gyermekkel nincs segítség, szeretnénk vállalni gyermeket, de így, hogy amikor az ember hónaprol hónapra él…Előre is köszönöm a válaszát Tiszteletel marcsiistván
• Orbán Viktor:
A következő évben olyan változások lépnek életbe, amelyek segítik a gyermekes anyák elhelyezkedését. Remélem ez az önök családja számára is segítséget jelent majd.

GÉZA: Tatabányán nagyon sokat ismerek olyanokat akik megvették a leszázalékolásukat.Mi le lesz velük. Felülvizsgálják-e őket, mert ezzel nagyon sok pénzt meg lehetne takarítani
• Orbán Viktor:
Nem szép dolog visszaélni a közösség bizalmával és segítőkészségével, ezért a felülvizsgálat indokolt. Ám ezt úgy kell megtenni, hogy aki tényleg beteg és munkaképtelen, az ne szenvedjen el méltatlan bánásmódot.

V. Otto:Tisztelt Orbán Úr!
Miért titkolták el feleségével az angliai útjukat? Nézzen meg Cameront, Sarkozyt, Obamát, még a fagyizásukról is beszámolnak. A szóvivője elég rosszul jött ki a tagadásból, nem így érzi?
köszönöm, V. Ottó
• Orbán Viktor:
A szabály egyértelmű, ha a miniszterelnök biztonsági kíséret nélkül van bárhol, pl. külföldön, arról semmilyen információ nem adható ki, csak azután, ha a biztonsági szolgálat helyreállt. Vagyis, miután én testőrök nélkül voltam külföldön, a szóvivő helyesen és szabályszerűen járt el. Láthatja, néha ez is macerás állás tud lenni.

John Doe: Nem kellene egy öszödi beszédet tartani?
• Orbán Viktor:
Felmelegítve csak a töltött káposzta jó. Ráadásul mérsékelt rá a kereslet. Tisztelettel.

Timy: Hogy hívják a focista fiát,és mit lehet róla tudni? :)
• Orbán Viktor:
Gáspár, és még igencsak kezdő a szakmában, de remélem egyszer még olvashatunk a pályán bemutatott hőstetteiről. Ha nem, hát akkor majd az unokák!

Bodon Szilárd: Kérdésem a devizahitel kedvezményes árfolyamon történő végtörlesztésével kapcsolatos, az origo.hu arról ír, hogy a felvett összeg alapján szűkítésre kerülhet azok köre, akik a végtörlesztést igénybe vehetik, 5-10 millió lehet a határ. Igaz-e ez, és ha igen, számíthatnak-e azok a jövőben hasonló segítő intézkedésre, akik amellett, hogy devizahitelt vettek fel még azt a szarvashibát is elkövették, hogy sokkal magasabb összeggel adósodtak el? köszönöm szépen válaszát
• Orbán Viktor:
Nem, ez rémhír. Akit becsaptak az élhet a hitelből való megváltás lehetőségével. Remélem önnek is sikerülni fog. Tisztelettel.

Ildikó: Sajnos csak arra válaszolt amire csak akart. de egyszer majd ő is elszámol a magyar embereknek hisz megbízást kapott tőlük.
• Orbán Viktor:
Kedves Ildikó, így van, ez a mi szakmánk velejárója. Az embernek helyt kell állnia nemcsak a tetteiért, hanem a szavaiért is. De higgye el, megvan ennek a szépsége is. Tisztelettel.

g.rozália: A 3%-os nyugdíjemelést, tudják-e tartani. Az újságok szerint recesszió várható!
• Orbán Viktor:
A kormány vállalta a nyugdíjak reálértékének megőrzését. Ez így lesz a következő évben is. Bár recesszió idején ennek teljesítése különösen nehéz akadályokba ütközhet, de nem szeretném, ha lehetetlenné válna. Az ügy jól mutatja, hogy a nyugdíjasok is abban érdekeltek, hogy minél több munkahely jöjjön létre Magyarországon és így minél magasabb lehessen a gazdasági növekedés.Tisztelettel.

B.-né Renáta: Tisztelt Miniszter úr!!Én és a férjem munkanélküliek vagyunk..Régebben dolgoztunk napi 6 órában…több pénzért. Most dolgozunk is 32000-ért napi 4 órában...De szeptembertől,akit felvesznek az dolgozik 25000ft.-ért.Hogyan éljen meg az ember ennyi pénzből???Nagyon elszomorító ez a helyzet!!!!!
• Orbán Viktor:
A startmunka program változtatni fog ezen a helyzeten. Remélem ön is be tud majd kapcsolódni. Tisztelettel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.