2011. szeptember 18., vasárnap

Jogellenesen tiltotta meg a rendőrség a szakszervezeti demonstrációkat

Budapest, 2011. szeptember 16. - A Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság közösen tiltakozik az ellen, hogy a rendőrség mondvacsinált okokra hivatkozva tiltotta meg 70 szakszervezetnek a Parlament elé és a Várba bejelentett tüntetését, semmibe véve a békés gyülekezés mindenkit megillető alkotmányos szabadságát. A TASZ jogi segítséget nyújt a szakszervezeteknek a tiltás bíróság előtti felülvizsgálata során.

A szakszervezetek tizenkét tüntetést jelentettek be szeptember 29. és október 9. közötti időpontokra különböző helyszínekre (Lánchíd, Kossuth tér, Budai Vár). A rendőrség a tüntetéseket betiltotta, amit a közlekedés súlyos akadályozásával, a Kossuth téri tüntetéssel kapcsolatban pedig az Országgyűlés zavartalan működésének veszélyeztetésével indokolt.
A gyülekezési jogról szóló törvény szerint a bejelentéshez kötött rendezvény csak abban az esetben tiltható be, ha annak megtartása a népképviseleti szervek vagy a bíróságok zavartalan működését súlyosan veszélyeztetné, vagy ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható.

A Kossuth térre bejelentett tüntetést a szakszervezetek október 1-jén, szombaton szeretnék tartani. Cinikusnak értékelhető az Országgyűlés működésének veszélyeztetésére, a képviselők munkájának zavartalanságára hivatkozni. A képviselők szombaton nem dolgoznak, legalábbis nem a Parlamentben. Másrészt, ha ott is lennének, az sem lenne jogszerű tiltási ok: az elmúlt öt évben a legjelentősebb tüntetések éppen az ülésező Parlament szeme láttára zajlottak a Kossuth téren. Hasonlóképpen védhetetlen az október 2-án, vasárnap a Budai Várban tartandó demonstrációt azért megtiltani, mert az „megnehezítené a látogatók mozgását” - a Magyar Gárda alakulását sem tiltották meg korábban. A rendőrség a többi esetben is csak olyan indokokra hivatkozik, amelyek a közlekedés elnehezülését támasztják alá, ami a legtöbb gyülekezéssel szükségszerűen együtt jár. A többnapos Nemzeti Vágtát is megrendezik, ezért és más rendezvények miatt ezen a hétvégén le lesz zárva az Andrássy út, a Lánchíd és több más fontos útvonal is, pedig egyik rendezvény sem élvez olyan fokú alkotmányos védelmet, mint a gyülekezési jog gyakorlása.

A rendőrség tehát törvénytelen határozatokat hozott. A Lánchídra bejelentett tíznapos ülősztrájk betiltásának kivételével – amelyet a két szervezet nem tart aggályosnak – a szakszervezetek a TASZ segítségével kérik a határozatok felülvizsgálatát a Fővárosi Bíróságtól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.