2011. szeptember 11., vasárnap

Kína – információs levelek

362.szám – 2011. szept. 1.

2000 milliárd dolláros válság ...

Júl. végén – aug. elején a kínai aktualitások természetesen másról sem szóltak, mint az amerikai adósságról és AAA minősítésének elvesztéséről amiatt, hogy az amerikai kincstár elvesztette képességét kölcsönfizetésére. A Kínai Központi Bank összomlása egyszerre felsejlett! Emlékezzünk csak, hogy Kína minden egyes alkalommal hangos «jelen!»-nel válaszolt, mikor az USA feltette a kérdést: ki tudna nekem néhány milliárd dollárt kölcsönözni? Hát mennyire is rúg mára a számla? Jún. végén az USA adóssága Kína felé 1165 milliárd dollár volt! De a pekingi széfekben még feküdt majdnem 1000 milliárd dollár, hát akkor képzeljük el, mi történne, ha egyszercsak elolvadna a dollár értéke…
Honnan jönnek ezek a dollárhegyek?
Ez a dollártartalék lényegében az exportáló, manufaktúraszerű ipari üzemekben dolgozó fiatal munkásnők és munkások milliói túlzott kizsákmányolásának gyümölcse: a termelést dollárban fizetik ki az amerikai és európai vállalatok (például a Wal-Mart, Apple, Mattel, IBM, stb.), az üzemek ezt a dollárt leteszik a bankban, mely azt yüan ellenében továbbítja a központi bankba, és ez szolgál az US-kincstári papírok vételéhez, az – elvben – egyetlen biztosnak ítélt befektetésként.
Júliusban az exportálás – leginkább Európa irányába – új rekordot döntött: 175 milliárd dollárt a júniusi 162 milliárd után.
Tehát a dollár és az adósság ügye eléggé komollyá vált… A Kínai Kommunista Párt napilapja, a «Népújság » (júl. 30.) döhöng azon, hogy Washingtonban próbálkoznak az adósságfizetés felmondásával: «Az emberek jobban értik az amerikai gazdaság problémáit és gyanakvóbbak az amerikai politikát, külpolitikát és az USA-nak az egész világot irányító képességeit illetően. Az adott színjáték a pusztulás szélének víziójával nem csak a Föld gazdaságát tartja túszul, hanem az USA hírnevét is romba döntötte. Itt az ideje, hogy Washington véget vessen ennek a mókázásnak.»

Biden, az USA alelnökének utazása
Aztán bekövetkezett az amerikai adósság kiértékelése, s a nagy Amerikával úgy bántak, mint egy vulgáris Görögországgal!
"Az amerikai kormánynak bele kell törődni egy fájdalmas állapot elviselésébe: véget értek a régi szép idők, amikor csak kölcsönt kellett felvenni, hogy kikerüljön a maga teremtette csávából", jegyezte meg a hivatalos kínai hírügynökség egy különösen epés kommentárjában.
«Kínának, mely több mint 1.000 milliárd dollárral Washington első számú hitelezője», ezután jogában fog állni az USA-t kötelezni arra, nézzen szembe strukturális adóssága problémáival és adjon biztosítékot a kínai dolláraktivumokra», jegyzi meg a francia üzleti körök napilapja, a «Les Echos» (aug. 6.).
Biden tehát Pekingbe utazott aug. végén, hogy ünnepélyesen nyilatkozva biztosítékot adjon: «Azért jöttem, hogy világosan megmondjam, nincs ok a nyugtalankodásra». Wen Jiabao megköszönte: «Világos üzenetet kapott a kínai közvélemény arról, hogy Önök tartani fogják szavukat és az adósság fizetése mellett kötelezik el magukat.»

Inflációs fejtörő
A hivatalos adatok nem győzik meg a lakosságot. Lakhatás? 2010-ben a 35 legnagyobb kínai városban az ingatlanárak 50 %-kal emelkedtek, a szociális lakásépítés nem halad a központi kormány sürgetése ellenére sem. Élelmezés? Júliusban a fogyasztási cikkek árai 6,5 %-kal nőttek az egy évvel korábbi átlaghoz képest (jún-ban 6,4%-kal) a Statisztikai Hivatal jelentése szerint. Ez a legnagyobb emelkedés 2008 júniusa óta – tudjuk, hogy az élelmiszerárak még inkább nőttek –, a kormány célkitűzése pedig egész évre a 4 %-on tartás volt.
Azelőtt az infláció a legkedvezőtlen jövedelmű rétegeket érintette, ezután már az átlagos jövedelműeket is. Érzékenyen csökkent az életszínvonal a «fehérgallérosoknál», mely kategóriának pedig a «társadalom stabilizálója» szerepet szánták, és a különböző szakértők nyugtalankodnak.
Ebben a feszült helyzetben merülnek fel kérdések a bérekről, a követelés jogáról, kollektív szerződésekről, sztrájkokról…
Még ha a minimálbérek a 30 tartomány és nagyváros közül 23-ban meg is emelkedtek az utóbbi évben, a hivatalos szakszervezet, az ACFTU maga is figyelmeztetett az év elején arra, hogy a dolgozók 23 %-a 5 éve óta nem kapott béremelést, valamint 75 %-uk úgy találja, hogy bére igazságtalanul lett megállapítva. Hat multinacionális vállalat a guangdongi tartomány szakszervezetői előtt tett igéretet arra, hogy két év múlva bértárgyalásokba kezd – édeskevés a bérügyek jelenlegi gondjaiban.

Ingatag helyzet
Egy tüntetés Daliaban, ahol aug. 16-án több mint 10 000 személy előtt a város kommunista párttitkárának egy furgon tetejéről kellett megígérnie, hogy a legrövidebb időn belül el fog költözni az óriási vegyiüzem; 40 utas halálát okozó nagysebességű vonat balesete júl. 23-án Wenzhouban, amely fényt vet a vasútügyi minisztérium korrupciós ügyeire és a rendőrség bizonyítékokat eltüntető manipulációira; tüntetések az élet drágulásával és a válság miatti elbocsátásokkal kapcsolatban – mindez akkor, mikor a Kommunista Párt vezetői minden szinten megosztottak az egy év múlva esedékes 18. kongresszus előkészületeiben…
Az amerikai «New York Times» (aug. 16.): «A nap kérdése az, a kormány mikor lát hozzá, hogy a fennálló társadalmi rendre a nagyságuk miatt veszélyessé váló munkásfelkeléseket eltapossa».
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Veszélyben a magánszektorban dolgozók?
Mindig nehéz megismerni a kínai munkaerőpiac valós adatait, nevezetesen a szándékosan meghamisított statisztika, az információ-szabadság hiánya miatt és a hírek cenzúrázása okán, melyek a hatóságok gazdaságpolitikájának eredményességét kétségbe vonnák. Ebben az időszakban, mikor világszinten lelassult a gazdasági aktivitás, a «Mai Kína» (júl. 29.) nyugtalanító tényekről számol be.
«2011-júl. 13-án, mikor Dongguanban (Guangdong) a Suyi-csoport 470 alkalmazottjára munkába érkezésekor bírósági értesítés várt, miszerint túlnyomórészben nyugati exportra játékokat gyártó vállalatuk csődbe ment. Egy hónappal korábban Dongguanban egy másik nagy textilvállalat húzta le a rolót két ezer dolgozót ítélve munkanélküliségre.
A Kantoni Újság júl. 19-i oknyomozó cikke szerint ebben a «világ gyárának» nevezett régióban gyakorlatilag minden manufaktúra-mesterségét érinti a csődhullám, de leginkább a játékgyártást, a textilipart és az elektromos kábel gyártását. “Május óta valóban nagyok a nehézségeink”, nyilatkozta Chen Yaohua, a dongguani textilipari társaság vezetője. “Nem számítunk többre, mint 10 %-os vállalati bezárásra, de már ez is sok”, tette hozzá.
Közben a «Made in China» egy másik ipari motorja – a sanghaji háromszög – is keserű periódust kell átéljen. Csak áprilisban 3 nagy manufaktúra-vállalat jelentett csődöt. Még rosszabb: a wenzhoui exportorientációjú vállalatok negyede deficites, mindössze 30 %-uk nyereséges – jelenti a wenzhoui gazdasági bizottság. (…) A kínai Ipari és Kereskedelmi Szövetség is átadta jelentését a kormánynak. Még nehezebb időszakot prognosztizál a kínai kis- és közepes vállalatok számára az év második felére.
––––––––––––––––––––––––––––––
Tüntetések a közlekedésben
Az államvasutak changshai pályaudvarán (Hunan tartomány) többszáz Zhuzhou depójából érkező mozdonyvezető gyűlt össze aug. 2-án, hogy felfüggesztett régi követeléseinek rendezését igényelje, nevezetesen a mozdonyvezetők rotációját, a soha ki nem fizetett túlóradijakat («China Labour Bulletin, aug.4.).
Changshát és Guangzhout, Guangdong tartomány fővárosát nagysebességű vasútvonal köti össze, így a hatóságok ugyancsak igyekeztek tárgyaló csapatot küldeni attól való félelmükban, hogy a kalauzok akciója leállítja a közlekedést. A demonstrálók csak 23 óra után távoztak az állomásról, mikorra biztosította őket az igazgatás, hogy harminc napon belül a kérdéses gondokat kezelni fogja. Egyik vasutas megjegyezte, hogy a túlórák pihenőkompenzáció nélkül konstans veszélyt jelentenek a vonatok biztonságára, mely érv nagyon is alapos a júl. 23-i wenzhoui katasztrófa után.
Aug. 25-én Zhejiang, a gazdag parti tartomány hatóságai kérték minden településtől, hogy emelje a taxik tarifáját ott, ahol az túl alacsony. A «Global Times» és a Xinhua ügynökség számol be (aug. 26.) arról, hogy taxissztrájk előzte meg a hatóságok e lépését. Közel 2 ezer sofőr szüntette be a munkát és a főváros Hangzhoun kívül is több városban demonstrált a hónap elején az élet drágulása ellen: minden megfizethetetlen, az élelem, a benzin, a lakhatás. A hatóságok rögtön pontosan átutalták a járadékokat és megígérték az üzemanyagár-arányos tarifát. Javasolták a sofőrökre nehezedő terhek csökkentését is. Sanghajban aug. 1-től emelkedtek a taxiárak, de már 2-án sztrájka léptek a sofőrök egyik negyedben, mert nyugdíjbiztosítást vállalatuk 4 éve nem fizet utánuk! Egyébként, egyikőjük elmondta, a fuvar 1 yüanos díjemelkedése soha nem fogja kompenzálni a járadék felének elvesztését, melyet éppen az üzemanyagárak növekedése miatt kaptak a helyhatóságtól.
Más sztrájkok is zajlottak júl.közepén. Többezer elbocsátás bejelentése után Weihaiban (Shandong tartomány) egy elektronikai üzemben, Fuzhouban (Fujian tartomány) egy tajvani tőkével üzemelő vállalatnál.
––––––––––––––––––––––
Bérkérdés a napirenden?
2008 óta a Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium asztalán fekszik egy bértörvénytervezet … de eddig a napig még semmiről nem történt döntés. Ezt állítja a Kommunista Párt hivatalos lapja, a «Népújság» (júl. 29.), «a béremelkedés a fogyasztói árindex alapján történik majd», s a minisztériumnak kell a kormány felé benyújtani. Yang Yongqi munkaügyi szakértő szerint a tartományi hatóságok ezentúl meg kell küldjék az alacsony bérek emelésére szolgáló szabályozásukat a központi kormány számára és meg kell állapítaniuk a tartományi minimálbért. Egyébként a túlórák és különféle járadékok fizetése nem képezheti a minimálbér részét. De egyelőre még semmi sem biztos: a kínai hetilap, az «Economic Observe» (aug.22.) egy hivatalos személyt idéz: «pillanatnyilag a legkisebb esélye sincs a bérszabályozásnak».
Miért? A minisztérium azt szeretné, hogy a béremelkedések szinkronban legyenek a vállalatok jövedelmével és a vállalatok csökkentsék a bérkülönbségeket. A hivatalos számok szerint 2010-ben 9,6% -os volt a fejlődés, de a városlakók jövedelme csak 7,6%-kal növekedett. A magánszektor azt mondja, ha béremelés kell, tessék csökkenteni adónkat. Az állami vállalatoknál a gond nem ugyanez, kommentálja a hetilap, ezeknek kötelezően kell a munkaközvetítő ügynökségekhez fordulniuk, mivel a Kezelő és Ellenőrző Kormányzati Bizottság, melytől függenek, tiltja a közvetlen munkafelvételt. A mintegy 40 millió, munkaközvetítő által állami munkába állított dolgozó rosszabbul fizetett és az állami vállalat nem fizet «társadalmi terheket». A Bizottság véleménye: egyenlő munkáért egyenlő bért …
S ebben a játékban hol van a szakszervezet? Erős szakszervezeti képviselet nélkül nem lehet bérekről tárgyalni és szembeszállni a visszaélésekkel.
Az «Economic Observer» hozzáteszi, hogy mindez azt a benyomást erősíti, hogy «az ország vezetőinek nincs bátorságuk»!
–––––––––––––––––––––
A «titkos fogvatartás» legalizációja felé?
«Kínai ügyvédek számára engedélyezni fogják felügyelet nélküli találkozóikat gyanúsítottakkal vagy perbefogottakkal letartóztatásuk idején, egy büntetőkönyvi módosítástervezet szerint (…). A fogvatartó intézményeknek kell gondoskodni az ügyvédek és a gyanúsítottak közötti kapcsolat megszervezéséről az ügyvédtől írásban megkapott kérés után 48 órán belül», írja a Xinhua hivatalos ügynökség (aug.25.). Nagyon helyes, de a sajtó nyugtalankodik egy másik módosító javaslat okán, melyet a hivatalos «Törvénylap» közölt: a titkos helyen – nem börtönben vagy rendőrségi fogdában – való fogvatartásról van szó, melyet minden egyén elszenvedhet «rendkívüli esetben, ha letartóztatása érinti a nemzetbiztonságot, a terrorizmust vagy nagyösszegű korrupciót»!
A fogvatartás 6 hónapig tarthat anélkül, hogy a rendőrségnek igazolnia kellene annak okát vagy értesítenie akárkit is «olyan esetekben, melyekben a gyanúsított felügyelet alá helyezése akadályt képezhet az ügy felderítésében».
«Ez a módosítás az “erőszakos eltüntetéseknek” törvényes erőt adna», értékelte Liu Xiaoyuan ügyvéd, akit magát is rövid időre letartóztattak, mikor barátja (és ügyfele) Ai Weiwei április óta titkos helyen őriztetett három hónapig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.