2014. március 12., szerda

Banglades: elbocsátások a textiiparban




 



Munkafelügyeleti vizsgálat után a Benetton, a H&M, az Auchan alvállalkozóinak épületeit zárták be, miután azoknál megállapították az összeomlás kockázatát.
Egy év telt el a 1135 textilimunkás halálát okozó Rana Plaza leomlása óta. A dolgozók Daccában a 400 ezer dolgozót megmozdító számos sztrájk folyamán az áldozatok kártérítését, béremelést, a biztonsági előírások betartását kérték, a nagy tüntetéseket azonban a rendőrség keményen megtorolta.  A bangladesi szakszervezetek az ILO konvencióinak betartását követelik.  
    
A nagy multinacionális cégek magatartási kódexet írtak alá,  ebben alvállalkozóiktól kérik az épületek biztonsági felügyeletét. A béremelést a kormány és a munkáltatók azonban elutasították, és a kártérítések ügye sem halad.

Az épületek felülvizsgálata februárban kezdődött. Az Auchannak dolgozó alvállalkozó üzemét becsukták és a 3500 dolgozót azonnal elbocsátották, de más üzemek is pillanatnyilag zárva vannak. A munkások, zömükben nők, szakszervezeteikkel együtt tiltakoznak, mivel semmiféle munkanélküli ellátást ill. végkielégítést nem kaptak, a munkáltatók és a kormány pedig egymásnak passzolják a labdát e kérdésben. Ezen túl pedig a multinacionális vállalatok a kiszervezéssel operálnak – Kambodzsa és Indonézia felé, ahol alacsony a munkabér.  A múlt év óta azonban ebben a két országban is óriási sztrájkok törtek ki…  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.