2014. március 8., szombat

14 európai ország aktivistáinak tanácskozása




 



Szakszervezeti, politikai aktivisták tanácskoztak egy hete Párizsban. A 2013 márciusi tarragonai tanácskozás kontuinitásában német, belga, belorusz, ciprusi, dán, spanyol, francia, brit, görög, magyar, olasz, portugál, cseh, szlovák, szlovén, román, svájci, török, portugál küldöttek utasították el az Európai Unió megszorításait, támadását a munka világa ellen. A Jean Jaurès mellszobra előtt a szakszervezeti székházban megnyitott tanácskozáson figyelmeztettek szavaira: «a kapitalizmus magában hordja a háborút, éppen úgy, ahogyan a felhő a vihart». A nyitószónok aláhúzta, a sokféle munkásmozgalmi irányzat aktivistáinak ezrei dolgoznak azon, hogy «egység jöjjön létre követeléseik elérésére, szervezeteik hatalomba való integrálásával szemben, amely csak az Európai Unió politikájának elősegítésére szolgál. A politikai hatalom, a munkáltatók mindenütt felfegyverzik magukat a szociális robbanás elkerülése érdekében. Ismerjük a stabilitási paktumokat, a «nemzeti összefogásra» buzdító ilyen-olyan szociális dialógusokat. Céljuk a szervezetek domesztikálása, a dolgozók elnémítása. De látjuk az európai népesség végső elkeseredését. A nyugtalanság akkora, hogy ma lehetséges egy minőségi ugrás. A folyamatok ellentmondásosak, mégha az Európai Szakszervezetek Szövetsége, az Európai Parlament konszenzust is javasol Brüsszel és az európai kormányok pusztítóbbnál pusztítóbb programokhoz való aszisztálásához.»

Az európai aktivisták felhívása


(részletek)

Az egész kontinensen növekedik a dolgozó osztályoknak saját szervezeteik visszaszerzésére való törekvése a szigorítások elleni sikeres védekezés érdekében

Összejövetelünk idején Ukrajnában drámai események zajlanak, melyek az Európai Unió, annak kormányai beavatkozása folytán az országot szétszakítják, szégyenletes zsarolással fenyegetve minden európai dolgozót. Ki merik mondani azt az ultimátumot, hogy ha az európai választásokon elutasítjuk a «strukturális kiigazítások» Európai Unióban felállított politikáját, mi leszünk a felelősök az ukrajnaihoz hasonló káoszért (…)

Az európai intézmények lehetséges «demokratizálása» – mese

Felemeljük szavunkat az Európai Szakszervezeti Szövetség vezetőinek kijelentései ellen, amelyek csakúgy, mint az Európai Parlament azt állítják: az alapvető hiba ott van, hogy az Európai Bizottság eltávolodott a szerződésektől. Úgy állítják, mintha ezekben a szerződésekben nem lennének benne az «alapvető strukturális átalakítások» (…) A szerződések rendszere miatt nem lehetséges a brüsszeli intézmények és az ún. Európai Parlament demokratizálása.

Egyedül a dolgozók, a munkásosztály demokratikus igénye, annak védelme és visszaszerzése nyújthat reményt a népe számára; az osztályharc kifejlődése tudja kormányainkat arra kényszeríteni, hogy felhagyjanak a «reformpolitikával», szakítsanak a jelenlegi intézményekkel.

Minden eszközzel segítjük a munkásosztályt, hogy szervezeteit visszaszerezze

A dolgozóknak megvan az a kapacitása, hogy szervezeteik függetlenségét elérjék, eképpen megnyíljon mobilizálásuk előtt az út az akadályok legyőzésével. Minden eszközünkkel ezt fogjuk elősegíteni. Az egy évvel korábbi tarragonai tanácskozásunk felhívásának megfelelően: «koordinált politikai akciókat fogunk megvalósítani. (…)  Szolidaritásunkat fejezzük ki ukrán, boszniai, görög testvéreinkkel, minden néppel, amely felemelkedik jogai megvédésére, ezen módon fejezzük ki a munkásmozgalom kezdetén megszületett értéket: a proletár internacionalizmust.»

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.