2014. március 8., szombat

Görögország: a trojka még erre az évre 25 ezer köztisztviselő elbocsátását követeli




 



 


A közszféra elsőszámú szakszervezete, az Adedy márc. 7-re sztrájkot hirdetett, márc. 19-re pedig tüntetést a kormány törvénytervezete ellen, amely a tisztviselőket akarja elbocsátani amellett, hogy újabb hivatalnokokat akar felvenni a közigazgatás «hatékonyabbá» tétele érdekében.

A trojka (Európai Unió, Európai Központi Bank, Nemzetközi Valutaalap) jelenleg Athénban van. A kölcsön következő részlete folyósítása fejében követeli, hogy 2014 végéig 11 500 tisztviselőt bocsásson el a kormány. A görög kormány a közszféra szerveit össze akarja vonni, illetve megszüntetni.

2013-ban 3 500 tisztviselőt bocsátottak el és kb. 20 000 dolgozót részlegesen munkanélkülivé tettek. A cél, hogy 2014-re ez a szám elérje a 25 000-et.

A trojka azt reklamálja, hoggy 2015-ben is tovább folyjanak az elbocsátások, amelyet a görög sajtóügynökség szerint a kormány elutasított, miképp a különböző piacok liberalizációját is, a tejét, a élelmiszerekét és az orvosságét is egy olyan országban, amelyet már kivéreztettek a trojka egymás utáni szigorítási programjai. 2013 júniusi adatok: a minimálbér 2012- 2013 között 15%-kal csökkent, a munkanélküli ráta 28 %-os (de 59 %-os a 15-24 évesek körében), a görögök harmada minden betegbiztostás nélkül él, fele pedig túlzottan szegény ahhoz, hogy fűteni tudja lakását…

A görög kormány reméli, hogy Brüsszelben a márc. 10-i eurocsoport-összejövetel a trojka "pozitív jelentését hozza" az eddig bevezetett reformokról, az úgynevezett «gazdasági stabilitást» illetően. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.