2014. március 26., szerda

Európa lázad


 Németország: a minimálbért, amelynek emelésével az SPD vezetése saját kormányszerep-vállalását igazolta, 8,5 euróban rögzítették 2015 január 1-től. Azonban kizárják belőle a képzésben résztvevő 18 éven aluli fiatalokat és a 16 ezer tartós és a munkaügyi hivatalok által segített munkanélkülit. Az intézkedés bevezetése akár két évet is várathat magára a gazdaság 17 ágában, amelyekben jelenleg a tárgyalások folynak. Összehasonlításként:Franciaországban a minimális órabér 9,53 euró.


A Lufthansa személyzete 95 %-ban megszavazta szakszervezete sztrájkjavaslatát arra az esetre, ha a bértárgyalások nem járnának eredménnyel.


E héten a Ver.di szakszervezet hirdetett sztrájkot a közszolgáltatásokban. 16 tartományban a hét minden napján egymást követik a munkabeszüntetések. A követelések a több mint 2,1 millió állami és helyi tisztviselők 100 eurós, 3,5 %-os béremelését érintik. A szövetségi és tartományi kormányok nem akarnak beleegyezni, mondván, hogy a 100 eurós béremelés 7 %-nak felelne meg, azt pedig túlzottnak tartják. A leginkább érintett szektorok a tömegközlekedés, a repülőterek, a köztisztaság, bölcsődék. Jelentős tüntetés volt Frankfurtban. Annak ellenére, hogy a német helyhatóságok (2013-ból) 1,1 milliárdos többlettel rendelkeznek, a közszolgáltatás munkáltatói a korábban felhalmozott adósságokra hivatkozva elutasítják a béremelési követeléseket és azt állítják, hogy rendkívül szorongatott pénzügyi helyzetben vannak. A bankok, takarékszövetkezetek az államtól és a helyhatóságoktól dotációkat kaptak, hogy a piacokon ragyogó eredményeket produkáljanak. A szövetségi állam pedig 3 %-kal akarja csökkenteni kiadásait és béremelésről hallani sem akar. A Ver.di felelőse újabb figyelmeztető sztrájkokat jelentett be Postdamban, a tárgyalások pedig márc. 31-én folytatódnak.

 Madrid: Spanyolország minden régiójából többezer tüntető egyesült a fővárosban «Nemet az adósságfizetésre», «Le a trojka kormányaival», «Kenyeret, munkát, hajlékot mindenkinek» jelszavakkal.

Franciaország: rekordszintű, a munkásnegyedekben olykor a 60 %-ot is elérő volt a távolmaradás a helyhatósági választások első fordulójában.

A POI (Független Munkáspárt) nyilatkozata: «A helyzetet a hatalmon lévő szocialista párt összomlása jellemzi. Az Hollande-Ayrault kormány a nemzetközi pénztőke követelésére és az európai szerződéseket érvényesítve szigorítási politikát alkalmaz. A társadalom elutasítja a dolgozói és demokratikus jogok elvételét, nem tartja legitimnek sem a kormányt, sem annak intézményeit.

A rendszer válságának mélyülését jelzi a helyzet, ebben az egymás követő jobb- és baloldali hatalom érintett.

A kormány azonban mégis folytatni szándékozza a «felelősségi paktum» alkalmazását, az 50 milliárdos közkiadás megspórolását és a családi pórtlék 30 milliárdos elvonását.

A szocialista párt vezetői a szélsőjobbos Front National eredményeit látván «köztársasági front» létrehozására szólít. Senki nem okolhatja a dolgozókat, a népességet azért, hogy nem akarja támogatni az Hollande-kormány oldalán álló a jelölteket, akiket – kezdve a szocialistákkal – mindössze két évvel az elnök megválasztása után jogosan tartanak felelősnek.

A szélsőjobb elleni küzdelem nevében a «felelősségi paktummal» történelmi kompromisszumot, nemzeti egységet akarnak létrehozni a jobb- és a baloldal, a munkáltatók és a szakszervezetek között. Márc. 18-án azonban a dolgozók világosan válaszoltak szakmaközi sztrájkokkal, tüntetésekkel, amelyeket szervezeteik, a CGT, a CGT-FO, az FSU és a Solidaires közösen hirdettek a kormány paktuma és a konszenzuskeresése ellen.

Minden egyes nappal sürgetőbbé válik, hogy szakítani kell ezzel a politikával, mert ez a nagy többséget bizonytalanságba, munkanélküliségbe, nyomorba dönti. Minden egyes nappal sürgetőbbé válik az V. Köztársaság és az Európai Unió intézményeivel való szakítás és a valódi demokrácia elérése, amelyben a hatalmat az alkotmányozó nemzetgyűlés gyakorolja. A dolgozók és szervezeteik együttes megmozdulása el tudja söpörni ezt a kormánypolitikát.

 

Claude Jenet, Daniel Gluckstein, Gérard Schivardi, Jean Markun országos titkárok»

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.