2014. március 22., szombat

Röviden


Ismét sztrájk Dél-Afrikában – a NUMSA vasas szakszervezet  a kormány ellen


 



Dél-Afrika legnagyobbb szakszervezete, a National Union of Metalworkers of South Africa (NUMSA), mely 340 000 tagot számlál a vasasok, gépkocsigyártó munkások között, márc. 19-én sztrájkba szólított az Afrikai Nemzeti Kongresszus kormány politikája ellen. A helyzet különleges, mivel a NUMSA a kormányalkotó COSATU tömörülés tagja, a Kommunista Párttal együtt részt vesz az ország irányításában. .A munkabeszüntetést az ország 7 legnagyobb városában hirdették meg, Johannesburgban többezres tüntetés zajlott.

A tüntetők a különösen a fiatalok közötti, a 19-25 éveseket 71 %-ban  érintő magas munkanélküliséget kritizálták és azokat a kormányintézkedéseket, amelyek a munkáltatóknak hoznak előnyöket – a kvalifikált dolgozókat alulfizetett fiatalokkal helyettesítve.  Követelték azt is, hogy a NUMSA szakítson a hatalommal és Jacob Zuma elnökkel.

A NUMSA nem támogatja az Afrikai Kongresszusi Párt választási kampányát sem, a hagyományaival ellentétben a COSATU-ból kilépésre készül és olyan új politikai mozgalom létrehozására, mely a szocializmus felé orientálódik. A választások május 7-én lesznek.

A dél-afrikai helyzet robbanásra kész : a munkanélküliség magas, a korrupció és a közpénzek sikkasztása mindennapos jelenség.

Május 24-én, a «véres hét» évfordulóján a Kommünárok Falánál a francia Független Munkáspárt gyűlése


 



A Párizsi Kommün leverése 143. évfordulója alkalmából május 24-én 14 órakor kezdődően a POI megemlékező nagygyűlés tart Párizsban a Père-Lachaise-i temetőben. A POI létrehozása óta minden évben megemlékezést tart a Kommünárok Falánál.

A véres hét 1871. május 7-én kezdődött a Párizs déli részét védő forradalmárok eleste után mészárlásokkal, deportációkkal. A megtorlás, a gyűlölet több tizezer áldozatot érintett, s aláhúzza a burzsoázia  mérhetetlen félelmét a munkáshatalomtól.

A Kommün iránti tiszteletadás a népszuverenitásért való további küzdelmet jelenti, amely ezen kormány, az V. Köztársaság és az Európai Unió nemzetekfeletti intézmények elleni harcra szólít a szuverén alkotmányozó nemzetgyűlésért. A munkásmozgalom hagyományaiban a Kommün élő marad. Él a szociális vívmányok megsemmisítése elleni küzdelemben, él a  felelősségi paktummal» szembeni, a 36 ezer település megsemmisítése és nagyvárosba olvasztása szembeni harcban. A Kommün hagyománya folytatódik az internacionalizmusban, a munkásmozgalom különböző irányzatainak szabad vitájában és akcióiban.

 

Magyarország,  KSH adatok






2014 januárjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 226 600 fo­­rint volt. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 241 900, míg a közszférában – a nem köz­fog­lal­koz­tatás keretében – foglalkoztatottak 230 000 forintot kerestek. A közfoglalkoztatottak átlag­keresete 78 500 forint volt (nemzetgazdasági szinten az átlagos - családi kedvezmény nélkül számított - nettó kereset 148 500 forint, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 102 600 Ft, a szellemi foglalkozásúaké 199 400 Ft).

A választások után minden bizonnyal újabb kiigazító intézkedések jönnek, mivel a bevételek elmaradtak, a kiadások nőttek, a költségvetési tartalékok fogynak. Az EU által előírt kiigazítási intézkedéseket (a deficit 3 %, az adósságszintnek a GDP 80 % alá szorítása) a következô kormány meg fogja tenni. 2015-re sem gyorsulhat a növekedés, a regionális leszakadás folytatódik, érdemi javulás nem várható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.