2011. március 30., szerda

Amikor a rebellis líbiai vezetők még Kadhafiért dübörögtek

Vif l’Express
2011.márc.30,

8 évig Líbiában tartottak fogva 5 bolgár ápolónőt és egy palesztin orvost. Ki volt, aki megerősítette az ápolónők halálos ítéletét? Moustapha Abdeljalil, ma a felkelők vezére.

Szófiai lakásában a líbiai képeket nézve Georgui Milkov gyakran bukkan ismert arcokra: "Nézd itt van Idris, Khoreibi, Omar, Fitouri", mutatja ujjával a kamera előtti felkelőket, akik Kadhafi bűntetteiről beszélnek Benghaziban.

Egy tucat éve kezdte őket fényképezni. Már akkor is tüntettek, de akkor még rendszerhűséggel és a HIV-virus izraeli és amerikai parancsra történő terjesztésével vádolt bolgár ápolónők felakasztását követelve Benghaziban.

A szófiai 24 Tchassa riportere 1999 óta követte az ápolónők (és egy palesztin orvos) sorsát egészen 2007-es kiszabadulásukig (végülis az EU, Sarkozy avatkozott be). «Hatalmas manipuláció volt a kis Bulgárián keresztül a Nyugat zsarolása» magyarázza a Kadhafi-rezsim által elért ellentételezésre célozva.
Moustapha Abdeljalil, az ezredes "egy híve a sok közül"

Mint mások, Bulgáriában Guéorgui is felfedi, hogy a líbiai ellenzéket reprezentáló Nemzeti Átmeneti Tanács tagjai között többek erősen belekeveredtek ebbe az ügybe. Kezdjük vezetőjükkel, Moustapha Abdeljalillal, az ezredes volt igazságügyi miniszterével.

"Számunkra, húzza alá az újságíró, ő mindig megmarad a tripoli bírósági elnöknek, aki megerősítette az ápolónők halálos ítéletét. Hűséges a hűségesek között, a bírósági ügyben viselt rendíthetetlensége kompenzációjaként 2007-ben miniszterré nevezték ki."
Idris Laga, "pénzsóvár, skrupulusok nélkül"

Egy másik «szereplő» Idris Laga, a Nemzeti Tanács katonai koordinátora Bulgáriában a fertőzött gyerekek szülei egyesületének elnökeként ismert, az ápolónő-ügy alatt végig nagy aktivitást tanusítva.

"Hivatalosan független volt az egyesület, azonban a rezsim hozta létre, hogy a licitet emelje az áldozatok fájdalmát megjelenítve", magyaráz az egyetemi oktató Vladimir Csukov,az egyik legjobb arab világ-specialista Bulgáriában. Az Idris Lagáról mutatott portréja sem túl hízelgő: "Pénzsóvák, skrupulusai nincsenek, mélységesen gyűlöli a Nyugatot, teszi hozzá a kutató. Szeretném, ha Franciaország megtudná, kit támogat Líbiában."
Bulgária elítéli, hogy Franciaország elismerte a Nemzeti Tanácsot
Márc. 11-én a bolgár miniszterelnök haraggal reagált Brüsszelben arra a francia beterjesztésű határozatra, mely a Nemzeti Tanácsot hiteles politikai partnernek ismerte el. "Ebben a tanácsban olyan emberek vannak, akik megkínozták ápolónőinket ", háborgott Bojko Boriszov, miután komoly szóváltásba került Nicolas Sarkozyvel.

Anélkül, hogy megnevezte volna, nyilván a rendszer másik szökevényére, a volt belügyminiszterre, Abdel Fattah Younisra célzott. Benghaziban őrjöngő tömeg fogadta febr. végén Younis tábornokot, aki a Nyugat szíve csücske lett – a Quai d'Orsay honlapja beszámol Alain Juppé és Younis közötti telefonbeszélgetés váltásáról márc. 5-én – remélve, hogy csatlakozásával a felkelők katonai téren is nyerhetnek.

Szófiában a sajtó a «vezérhóhér» jelzőt aggatta rá az ápolónők beszámolójának hatására – nevezetesen erőszak, elektrosokk, kutyákkal megmaratás –, melyet az ő emberei követtek el, hogy bevallják azokat a bűnöket, melyeket sohasem követtek el.

Levelezőnk, Alexandre Lévy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.