2011. március 23., szerda

Kommüniké

PARTI-OUVRIER-INDEPENDANT
87 rue du Faubourg-Saint-Denis
75010 PARIS
Tél. : 01.48.01.85.85
Fax 01 48 01 85 79
mail: poi@fr.oleane.com

2011.márc.18.


A Független Munkáspárt elítéli az ENSZ Biztonsági Tanács márc. 17-i 1973-as sz. határozatát, mely szabad utat ad olyan veszélyes katonai kalandra, melynek első áldozata a líbiai nép lesz, s mely csak súlyosbíthatja nehéz helyzetét. A katonai eszkaláció a térség minden népe számára veszélyt hordoz, elsősorban az egyiptomi és tunéziai forradalmakra.
Márc.18-án a sajtó bejelentette: «Az amerikai elnök Barack Obama Nicolas Sarkozyt és a brit miniszterelnököt, David Cameront stratégiai egyeztetésre hívta. Az Európai Unió kész a megoldásra kompetenciája határain belül. A kérdés szerepelni fog hétfőn a külügyminiszterek összejövetelén Brüsszelben, azután az állam- és kormányfők csúcstalálkozóján csütörtökön és pénteken. A NATO 28 tagállama is összeül pénteken,hogy választ adjon az ENSZ-határozatra.»
Az Arab Liga (kivéve az opponáló Algériát és Szíriát) szintén hozzájárult Szaud-Arábia kérésére, mely szintén ugyanekkor hajtott végre katonai intervenciót Bahreinben a lakosság ellen kegyetlen megtorlást elindítva.
A «humanitárius beavatkozás» ürügyén a «civil lakosság védelme» álnok képmutatás. Kik hivatkoznak erre az ürügyre? Ugyanazok, akik Kadhafi katonai arzenálját szállították, akik tegnap még mint «tiszteletreméltó partnert» kezelték Bush «terrorizmus elleni harcában», amikor a líbiai kőolajat privatizálta.
A Független Munkáspárt a Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése márc. 5-i nyilatkozatával egyetértve megerősíti: «Ugyanazok, akik tegnap Afganisztánt és Irakot elözönlötték folytatva a gyilkos megszállást, ugyanolyan katonai intervencióra készülnek Líbiában. Ez a beavatkozás nem csak a líbiai nép, hanem a tunéziai és az egyiptomi forradalom ellen is irányul. A régió minden népének szuverenitása ellen fordul, újabb lépést téve azután, hogy létrehozta az Africomot (egyesült parancsnokság, mely az USA katonai és biztonsági lépéseit koordinálja ezen a földrészen). Minden, a privatizáció és az IMF ellenreformjai ellen tiltakozó néppel és dolgozóval szembefordul, ideértve Európát és az USA-t is, a nemzeti szuverenitás megvonásával.»
Minden, a munkásosztály képviseletét, a demokráciát és a népek önrendelkezési jogát valló szervezetnek kezeskednie kell, hogy semmilyen ürüggyel ne sorakozzon fel az intervenció mellett az amerikai, brit és francia zászló alatt és ne diszkvalifikálja azokat az elveket, melyek megtestesíteni kíván.
A Független Munkáspárt számára a líbiai népesség nehéz óráiban csak egyetlen, a munkásmozgalomnak az olajérdekeken alapuló katonai beavatkozások elleni hagyományának megfelelő állásfoglalás létezik: követelni a francia, brit, amerikai kormányoktól, a NATO-tól, az ENSZ-től és az Európai Uniótól:
• A Líbia elleni megtorlás azonnali leállítását!
• Az összes külföldi csapat visszavonását!
• A népek önrendelkezési jogának tiszteletbentartását!
• El a kezekkel az egyiptomi és tunéziai forradalmaktól!
• Nemet a bombázásokra!
• El a kezekkel a líbiai, tunéziai, egyiptomi népektől!
• El a kezekkel a térség nemzeti szuverenitásától!
• Idegen csapatok, ENSZ, NATO, IMF, Európai Unió: ki Észak-Afrikából!


Claude Jenet, Jean Markun, Gérard Schivardi, Daniel Gluckstein, a Független Munkáspárt országos titkárai

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.