2011. március 11., péntek

Miért lesznek ùjabb megszorítások, miért csökken az ország szuverenitása?

Hat új EU-jogszabály született, amelyeket várhatóan még e félévben elfogadnak az Európai Unió intézményei (a Tanács és az Európai Parlament), az uniós költségvetési fegyelem és koordináció megerősítésére.
A jogszabàlyok az EU stabilitási és növekedési paktumának reformját tartalmazzák.

Már nemcsak 3 százalék fölötti államháztartási hiánynál szankcionálhat az EU, hanem már az előtt, a preventív ágban is (kamatozó betét formájában). A bírság akár a bruttó össztermék (GDP) 0,5 százalékát is elérheti.

Direktíva tartalmazza a nemzeti költségvetési keretrendszerek minimumelvárásait. Olyan szabályozásról van szó, amelynek a nemzeti jogrendszerben kell megjelennie.

A makrogazdasági egyensúlytalanságról szóló ajánlásokat amennyiben az adott ország nem követi, szankciókkal sújtható, például a GDP 0,1 százalékát is elérő pénzbírsággal (ezt a jelenlegi szabályozás alapján és ezután is csak az euróövezeti országokra lehet kiszabni. Az övezethez nem tartozó államok esetében az uniós támogatások felfüggesztését).

A GDP-hez képest legfeljebb 60 százalékban meghatározott adósságcélra az államadósság, melyet évente a 60 százalék fölötti adósságrész egyhuszadával csökkenteni kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.