2011. március 9., szerda

Nemzetközi tüntetés Budapesten

NEMET
A MEGSZORÍTÁSOKRA!
MOZDULJ MAGYARORSZÁG! MOZDUL EURÓPA!
A szociális jogokért, az igazságos bérekért, a munkahelyekért.
Budapest, Hősök tere - 2011. 04. 09. 1330
European Trade Union Confederation (ETUC)


Az Európai Szakszervezetek Szövetsége (ESZSZ/ETUC/CES) és tagszervezetei az uniós országokban a gazdasági szigor jegyében bevezetett intézkedések ellen tüntetnek április 9-én.
Budapesten április 9-ére szervez nemzetközi demonstrációt az ESZSZ és a hat magyar szakszervezeti konföderáció, hogy az Európai Unió soros elnökségét betöltő Magyarország rendezésében tartott informális EU-pénzügyminiszteri és jegybank elnökei ülésével párhuzamosan tiltakozzon az uniós országokban a gazdasági szigor jegyében bevezetett intézkedések ellen.
Az ETUC hétfőn Brüsszelben kiadott közleménye szerint - a résztvevők "szociálisabb Európáért, igazságos bérekért és minőségi munkahelyekért" is felemelik majd a szavukat. A szakszervezetek kifogásolják, hogy az uniós hatóságok és a tagországok kormányai a nemzetközi gazdasági válságból kivezető utat a közkiadások csökkentésében és a bérek leszorításában látják. Az ETUC tagjai úgy vélik, hogy a szociális visszalépéssel szemben más választási lehetőségek is léteznek - szögezi le a közlemény.

Nem a szokásos fintorgásról van szó, ami a kis baloldali pártokat jellemzi, ha a másik kezdeményezése mellé kellene állni (amit ugye általában nem is tesznek meg), ha feltesszük a kérdést: ott kell lenni ezen a tüntetésen? Ezekkel a jelszavakkal?

Ki merné azt állítani, hogy nem jogosak követelések azok, melyeket a plakáton látunk?

Nem nézzük tétlenül a növekvő társadalmi egyenlőtlenségeket!
Munkások jogait az Alkotmányba!
Hogy mit akarunk?
Biztos munkát, tisztes bért és nyugdíjat!
Európai béreket a tisztes megélhetéshez!
Ígéretek helyett munkahelyeket!
Igaz Demokráciát Magyarországnak!
Elég az ígéretekből!
Nem tűrhetjük tovább a munkaügyi normák folyatos rombolását, a társadalmi visszafejlődést,
Magyarország is változást akar!
Magyarország is többet érdemel!

Mégis azt mondtuk, na szép! Szociálisabb Európáért koldulunk annál az Uniónál, mely mindent elkövet a «versenyképeség» növelése érdekében? Szerzett jogaink elleni közvetlen támadásként a közszolgáltatást, a közoktatást, az egészségügyet teszi tönkre, a nyugdíjakat csökkenti, demokratikus jogokat semmisít meg, korporatizmusba darálja a szakszervezeteket! Ki követeli a tőke mindig alacsonyabb részvételét a közterhekben, a „szociális paktumokat”, az adósság alkotmányba szorítását, a privatizációkat, stb. - alapszerződéseiben kőbe vésve és direktíváiban fenyegetve?

Minőségibb munkahelyekért? Már, akinek van még munkája! Pontosan az Unió engedi szabadjára a tőke falkáját, bátorítja a még alacsonyabb béreket, a még rosszabb munkafeltételeket, az elbocsátásokat. Nem a magyar kormányok fejében – szocialistától konzervatívig –születtek a 20 év óta folyamatosan romló feltételek, nem ezek találták ki a dolgozókat, a népet sújtó „szigorítási intézkedéseket” – csak híven teljesítik gazdájuk, az EU, az IMF, a nemzetközi tőke igényeit...

Van bizony más választási lehetőség! Az ESZSZ-nek is, a szakszervezeteknek is. Csak az az út nem a szociális dialógusoké, melyekben a kompromisszum mindig a tőke javára köttetik; nem a tömeghangulat lecsillapítására szolgáló jelszavakkal meghirdetett dzsemboriké!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.