2011. március 5., szombat

Tankötelezettség 15 éves korig?

A Fidesz-kormány – a többi téboly (szavazati jog a kiskorú gyerekek után, az álllami adósság alkotmányos korlátozása, stb.) között – ezzel a farbával lépett elő a Széll Kálmán tervben.

Arról, hogy ez mit jelentene a gyerekeknek, szülőknek, maguk a pedagógusok, szakszervezeteikkel együtt riadóztattak. Ha a tankötelezettség csak 15 éves korig tart, akkor az állam is csak addig támogatja az oktatási rendszert, a családi pótlék is csak addig jár, gyerekek százezrei esnek ki a közoktatásból minimális munkaerőpiaci esély nélkül. A család létfenntartását egyre nehezebben biztosító szüleik nyakán vegetáló, csellengő, képesítés nélküli, legjobb esetben minimálbéren tengődő fiatalok minden pozitív jövőkép nélkül? «Ha nem invesztálsz az iskolákba, invesztálnod kell a börtönökbe!»

Az iskolarendszerben intézmények megszűnését jelenti, újabb pedagógusok, dolgozók utcára rakását, a társadalmi osztályok közötti átjárhatóság összeszűkülését, munka- és ellátás nélküliek újabb tömegeit, a bűnözés emelkedését – mindezek összes társadalmi következményével, melyből senki nem tud kimaradni...

„A kormány erkölcsi kérdésként kezeli, hogy megtanítsa dolgozni az embereket” – mondta Orbán, hozzátéve: „nem ördögtől való a 15 éves kortól való munkába lépés”. Ha a kormány szakképzett (és szakképzetlen) felnőtteknek sem tud «munkát biztosítani», hogyan teszi ezt a gyerekeknek? Valóban nem ördögtől való, maga Orbán is napi 8-10 órás lélektelen, fizikai kényszermunkára fogja vagy lézengeni hagyja mind az 5 gyerekét?

Reagálások:
„15 éves gyerek ne döntsön a munka és a tanulás között! Legyen beleszólása, mert azért már nem kisgyerek, de a felelősségérzet csak a húszas éveink elejére fejlődik ki. A munkanélküliség az egekben van és tovább nő rohamléptekkel. Miért gondolja bárki is, hogy ha a rokkantnyugdíjasok felét plusz a 15 éves képzetlen munkaerőt is ránk szabadítja, annak az lesz a következménye, hogy megszűnik a munkanélküliség????”
„Azt hiszem, valamit nagyon nem értek. A gyerek 18 éves koráig kiskorú, a szülők felelősek érte. Akkor most mehetnek 15 évesen világgá? Vagy mit tehet egy szülő? Ha iskolába nem tudja elküldeni, hogyan küldi munkába? Ki gazdálkodik a gyerek keresetével? Ki tartja el?”
„Ha 15 éves korig terjed majd tankötelezettség, akkor az állam spórol:
- családi pótlékon, tanuló után járó kvótán, amit az iskoláknak, önkormányzatoknak (intézményfenntartónak) kell fizetnie,
- álláskeresési járadékon, mert a fiatalok a munkaerőpiacra nulla munkatapasztalattal kerülnek majd, nekik nem fog járni a már csökkentett időtartamú álláskeresési járadék (3 hónap) sem.
Következmény: a problémák szőnyeg alá seprése, melyről az állam nem vesz tudomást, oldja meg a család.”
„Azt hiszem, ez a 15 éves határ azért váltja ki sokak helyeslését, mert általában – de nem kizárólagosan – a leszakadó társadalmi réteg gyerekei, a nehezen kezelhető gyerekek sokszor akadályozzák a tanulásban, az iskolai létben a többi gyereket, zavaró, sokszor kifejezetten deviáns magatartásukkal. Ennek nem az a megoldása, hogy a nehezen nevelhető-oktatható gyereket az utcára tesszük!»
"Hogyan merülhetett fel ez a XXI. században? Magyarországnak valóban képzetlen tizenötévesekre van szüksége, akik csupán alapfokú végzettséggel rendelkeznek? Ezek a fiatalok fogják a gazdaságot «felélénkíteni»?"
Honnan jön a Fidesz elmeháborodott ötlete? Az IMF, EU kiadás- és adósságcsökkentést követel, minden lehetséges közkiadás minimalizálását, a közszolgáltatások megszüntetését vagy magánkézre adását. Ennek elérésére pedig a legegyszerűbb utat választja, mellyel ügyesen ötvözi a magánszektor igényeit és saját bornírt tehetségét arra, hogy újratermelje a lumpenproletariátust, a dolgozókat megossza, teljes mértékben kiszolgáltassa a még mélyebb nyomornak.

Hát kié az iskola, az Unióé, az IMF-é, a Fidesz-kormányé?

”Az IMF és az EU politikája mindenütt a nyomorúság és destrukció terveire kényszerít”, állapítottuk meg a többi európai munkásaktivával legutóbbi tanácskozásunkon Párizsban. Azt is, hogy a dolgozók – szervezeteiken keresztül – egységben kötelezhetik a kormányokat az IMF és az EU terveinek visszavonásàra. Sorakozzunk fel együtt a gyalázat ellen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.