2011. március 24., csütörtök

Márc. 24-én öt nagy tüntetés bénítja meg Brüsszelt

Az európai csúcstalálkozó napjára hirdették meg a szakszervezetek tiltakozásukat az uniós politika ellen. A CSC (keresztényszaksz.) az Atomium lábánál várja 8 ezer tagját, az FGTB (szocialista) pedig 4 menetet indít, melyhez az ESZSZ (Európai Szakszervezetek Szövetsége) csatlakozik a város szívében. Az úton megállnak néhány olyan intézmény előtt, mely kihívta a népharagot: a Nemzeti Banknál, mely a pénzügyi piacok deregularizációja ellen nem tesz semmit; az Electrabel-nél (Suez-csoport), mely az energiaárakat tartja mesterségesen magas szinten; az európai munkáltatókat képviselő Businness Europe előtt.

A két nagy belga szakszervezet vezetése nem tudott megegyezni a közös fellépésről, a CSC taktikája nem tudja elfogadni a radikális vasasok fellépését – de legalább ugyanazon a napon tartja meg tiltakozását. A dolgozók azonban minden demonstráción az új európai gazdasági kormányzás intézkedései («versenyképességi paktum»), a nyugdíjfeltételek nehezítése, a bérek csökkentése ellen tiltakoznak. „A válságot ne a dolgozókkal fizettessék meg” – mondja a CSC főtitkára is. Ugyanakkor, mikor a munkáltatók újabb kedvezményekhez jutnak profitjuk növelve.

A belga ügyvivő kormány mindent rendben talál az ország helyzetében. Azt is, hogy állandó sirámai ellenére – erre sincs pénz, arra sincs pénz –, résztvesz a Líbia elleni intervenciós koalicióban. Ez lenne az állami javak hasznosabb kezelése, amit Yves Leterne ügyvezető miniszterelnök szerint az állampolgárok várnak? Válasza a munkahelyteremtést illető újságírói kérdésre pedig: „Minden jól menne, ha az összes belga beszélné a három nemzeti nyelvet!”.

A flamand nacionalisták által követelt államreform, regionalizáció a társadalombiztosítási rendszert támadja. Az FGTB kijelentette: a társadalombiztosítás a dolgozóké, meg kell maradjon erősnek és közösségi tulajdonban, ragaszkodik a kollektív tárgyalások és a munkajog szisztémájához. Csak szervezeteiknek van mandátuma arra, hogy a társadalombiztosítást kezelje és kontinuitását biztosítsa. Semmiféle pártnak nincs felhatalmazása, hogy ezekről a kérdésekről tárgyaljon. Azok pedig, akik ezt nem veszik tudomásul, szembe kell nézzenek azonnali és tömeges szakszervezeti riposzttal.

Fotók:
http://levif.rnews.be/fr/news/reportages-photo/euromanif-sous-tension-a-bruxelles/album-1194976817729.htm?lang=fr&pagename=AEX-Demo/Roularta/Slideshow#photo0

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.