2012. december 10., hétfő

Az utóbbi évtizedekben a világban csökkent a bér aránya és a profitarány nőtt


 


A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) nyilvánosságra hozta jelentését.a bérekről. A fejlett ipari országok GDP-jében a munkabér aránya 65 %-ra csökkent  a hetvenes éves 75 %-ával szemben.

A csökkenő tendencia a 16 fejlődő ill. gyorsan fejlődő országban is fennáll, a 90-es években 62 % volt, ma pedig csak 58 %.

A bérek  0,5 %-kal csökkentek a fejlett országokban, a gyorsan fejlődőekben pedig növekednek (Ázsiában plusz 5 %).  

Globálisan, minden országot ideértve 2011-ben a bérek 1,5 %-kal emelkedtek (2010-ben 2,2 %-kal, 2007-ben 3 %-kal). Másképpen szólva a bérbők élők egyre kevesebbet kapnak a nemzeti javakból, míg a profit része emelkedik. Az ILO szerint  ez szociális zavargásokhoz vezethet, a bérek esetében ugyanolyan gyors  emelkedés szükséges mint a produktivitás  növekedése, ami most nem áll fenn, pedig: «ez az igazságos, és a hosszú időre szóló gazdasági fejlődés kérdése», állapítja meg az ILO jelentése.

A fejlett országokban a bérekhez képest a produktivitás kétszer olyan gyorsan nőtt (kivéve Görögországot a 2008-as válság előtt).  Az USA-ban az órában mért termelékenység 1980 óta 85 %-kal nőtt, a bérek csak 65 %-kal. Németországban 20 év óta 25 %-kal, a bérek azonban állandóak maradtak. Az ILO kiáll a vásárlóképességet fenntartó minimálbér  bevezetése mellett.  Aláhúzza az országok között fenálló óriási aránytalanságokat (az órabér a Fülöp-szigeteken pl. 1,4 $, míg Dániában majdnem 35 $).  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.