2012. december 13., csütörtök

Mozaik


Odalent a tömegek nem akarnak a régi módon élni, odafönt pedig nem tudnak ugyanúgy uralkodni ?

Több oldalról vágott bele az Orbán-kormány a felsőoktatás reformjába, az államilag finanszírozott helyek számának visszavágása csak az egyik lépés. Két év alatt 55 milliárddal csökkentették az intézmények költségvetési támogatását, amit még az sem pótolna, ha minden fizetős helyre lenne diák. Az egyetemek pénzügyi önállóságának elvonásával együtt a folyamat oda vezethet, hogy a kisebb főiskolák bezárják kapuikat, csak ezt még senki nem mondta ki nyíltan.

Csütörtök reggel az ország több középiskolájában is sztrájkba kezdtek a gimnazisták: Pécsen a Leőwey Klára Gimnáziumban mintegy négyszáz diák kezdett ülősztrájkolni, Budapesten pedig többek között a Kölcsey Ferenc Gimnázium, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium, a Közgazdasági Politechnikum tanulói is hasonló módon tiltakoztak a felsőoktatási keretszámok csökkentése, a felsőoktatási reform és a tandíj ellen. Győrben, Szombathelyen, Komlón, Hatvanban és Nagykanizsán is vannak akciók. A tanárok a legtöbb helyen kiállnak a diákok mellett és támogatják a megmozdulásokat. Délutánra Pécsen és Budapesten, a Széll Kálmán téren is tiltakozó akciók várhatók, majd Békéscsabán.
 
Szabó Tímea LMP-s képviselő a mai napon törvénymódosítást fog beadni arra, hogy a nagy hidegre való tekintettel a szegények a lehullott faágakat összeszedhessék bárhol büntetés nélkül. Aki eddig felvett az útról egy fadarabot, 2 évre büntették. 

Szakmai alapok nélkül vágott bele a kormány a rezsiköltségek 10 százalékos csökkentésébe, ráadásul a terve valójában nem a leginkább rászorulókon segít.
A Bonafarmnál a Sparral már megkötötték a szerződést a lánc saját feldolgozóüzemének félsertéssel való ellátásáról, a Tescóval pedig még tárgyalnak arról, hogy kisebb volumenben védőgázas csomagolású, saját márka alatt forgalmazott termékeket szállítsanak - mondta Csányi Attila a Napi Gazdaság szerint. A tervek között szerepel, hogy Romániában közel 2700 hektár földterületet vásárol a "tiszta magyar" tőke.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.