2012. december 1., szombat

Fiatal barátaink figyelmébe

(Phoenix közgazdasági magyarázata)

 


... gondolkodik.

Ma már csak kis és kisebb középtőkés vállalatok működnek egyetlen tulajdonossal, de az egyszerűség kedvéért tegyük fel, hogy egy jelentős vállalatnak egy tulajdonosa van. Tegyük fel, hogy a vállalat tiszta adózás előtti nyeresége évi 100 millió Ft. Ebből a tulajdonos és családja igen nagy lábon élve (de természetesen nem alkoholista vagy szerencsejátékos életmódot folytatva) mondjuk évi 20 milliót költ (ez nagyon sok, de a teljes összegnek csak a 20%-a). A többit vagy a saját vállalatába, vagy más területekre fekteti be. Megint az egyszerűség kedvéért tekintsünk el a külföldi befektetésektől. Akkor a más területre való befektetés is a nemzetgazdaságba történik, tehát ha nem ezt az egyetlen tőkést tekintjük, hanem az egész tőkés osztályt, akkor az a saját tulajdonában levő nemzetgazdaságba fekteti be. Ezért további egyszerűsítéssel feltételezhetjük, hogy a tőkésünk a saját vállalatába fektet be (vagy áttérhetünk a nemzetgazdasági szintre, ami talán még jobban érthető is lenne). Ha nem fektet be, akkor versenyképtelenné válik és tönkre megy (ez is átvihető a nemzetgazdasági szintre). Ha tehát 40%-os adót vetnek ki a nyereségére, akkor

1) ebből némileg javítani lehet a nyomorban tengődők helyzetén (ugye, hogy ugye! - lelkesedsz erre Te be)

2) éhen hal a tőkés és családja (kit érdekel? - mondod Te, és én nem foglak ezért erkölcsileg elítélni, mert én a főiskolán is azt tanítom, a közgazdaságtan nem erkölcstan)

3) a tönkretett üzem (ha áttérünk a nemzetgazdasági szintre - a tönkretett nemzetgazdaság) miatt újabb tömegek kerülnek az utcára, zuhannak a mélynyomorba (na most talán lelohadt egy kicsit a lelkesedésed).

4) és akkor még arról nem is beszéltem, hogy mindez azért nem fog így megtörténni, mert a tőkések (most már szigorúan áttérve a nemzetgazdasági szintre) az adó nagy részét át fogják hárítani a fogyasztókra. A marxista politikai gazdaságtan kutatói - egy korábban nem publikált Marx-kéziratra is támaszkodva - kidolgozták a "makroprofit"-elméletet, aminek egyik fontos következtetése, hogy az adókat bárkitől is szedik be, mindig a tőkés osztály fizeti, de a terheit mindig a fogyasztók, elsősorban a munkásosztály viseli. Tehát egy 40%-os nyereségadó, amit alapvetően szociális célokra költ az állam hatalmas inflációt gerjesztene, ami ezt az adót még azelőtt lenullázná, mielőtt az a rászorultakhoz jutna.

Mit lehet tenni?

Azonnal megoldani a problémát csak a populista demagógok tudják - légvár építéssel.

Akár mennyire nem tetszik a dolog, de a megoldás kizárólag a tőkés magántulajdon megszüntetése. Én pontosan ezt neveztem a "mai tőkés viszonyok meghaladásának". És természetesen a Bors-féle burzsujok ezt mindig is lopásnak és rablásnak fogják nevezni, mert ők képtelenek felfogni, hogy a magántulajdon nem tulajdonos és tulajdona (gatyája, asszonya, gyára, WEB-oldala) közötti viszony, hanem emberek közötti viszony: mások munkáját leigázó tőkések és azon munkások viszonya, akiknek a munkáját a tőkések leigázzák.

A fő probléma az, hogy a munkásosztály igen jelentős része ezt Borshoz, a tőkéshez hasonlóan nem érti. A különbség az, hogy Borsnak, a tőkésnek ehhez érdeke fűződik, nektek viszont nem csak nem fűződik ehhez érdeketek, hanem kifejezetten ellenérdekelteknek kellene lennetek. És szerintem a kommunisták fő feladatai egyike éppen az (ettől kap hideg frászt Bors, a tőkés, és viselkedik úgy, ahogy viselkedik), hogy erről felvilágosítsák a munkásosztályt.

Hiszen miket írsz most is?!

"... én erre azt kérdezem, hogy miért nem ad a "polgár", a tőkés annyi bért, hogy én abból 2-3, vagy akár 10 év alatt saját kis kezdő vállalkozást indíthassak?"

Ha egy kicsit elmélyednél a marxista elméletben (ahelyett, hogy azt is "úri huncutságnak" tartanád), akkor megértenéd mennyire buta, és mégis mennyire alapvető ez a kérdésed.

Miért adna? Akkor ki fog nála dolgozni? Ki fogja a profitját megtermelni?

Másrészt, mit is akarsz Te ezzel a kérdéssel?

"Saját kis kezdő vállalkozást".

Vagyis Te nem akarod megdönteni a tőkét, hanem a mostani tőkések helyett te akarsz tőkés lenni. Ez - neked is be kell látnod - nem lehet a megoldás. Ebben a pillanatban úgy fog kinézni, hogy Bors összes baromsága a kommunisták "irigységéről", "lopásáról" igaz. De nem! A magántulajdon meghaladása nem azt jelenti, hogy az eddigi tulajdonosok helyébe az általuk leigázottak lépnek.

Amikor - nagyon régen - a fiam először kezdett az iskolában történelmet tanulni, megdöbbenve olvastam a könyvében, hogy állítólag a feudalizmus bukásával az arisztokratákból lettek a tőkések, a jobbágyokból a munkások. ennél nagyobb ostobaságot nem igen olvastam (akkoriban, azóta - ajaj!). Valójában a tőkések is a jobbágyokból lettek. Ha a Te kérdésedben elrejtett vágyad a saját kis kezdő vállalkozásról teljesülne, akkor vagy igen hamar belebuknál, vagy kénytelen lennél a profitot hajhászva tőkéssé lenni, más lehetőséged a meg nem buktatott, túl nem haladott tőkés termelési mód keretein belül nem lenne.

Hosszan folytathatnám...

Nagyon komolyan ajánlom az alábbi blog elolvasását és főképpen a megértését:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.