2012. december 8., szombat

Nemzetközi információk


Nemzetközi információk    A Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése lapja
102. sz. (471) –2012. nov. 30.

 
                            FRANCIAORSZÁG

 

Országos felhívás tanácskozásra az egységért, az ellenállásért

 

Párizs, 2012. dec. 1.

 

2011. júl. 2-án 160 munkásaktivista és választott képviselő  felhívást bocsátott ki:

 

- Nemet a trojka diktatúrájára!

- Nemet a deficit diktatúrájára!

 

2011. nov. 26-án  a munkásmozgalom különböző irányzatait reprezentáló 413 aktivista párizsi tanácskozásán megerősítette:

 

«● Lehetetlen elfogadni a trojka (IMF, EKB, EU) politikáját. Az ellenállás segítésére és az elkerülhetetlen küzdelem előkészítéséhez az aláírók a dolgozókat és demokratákat szólítják meg, szervezeteiket, hogy különbözőségük ellenére üljenek össze.

● A munkásmozgalom feladata annak elutasítása, aminek elviselését a nemzetközi intézmények és kormányaik rá akarják kényszeríteni.

● A munkásmozgalomnak kell megszervezni az ellenállást a dolgozók érdekeinek megvédéséért és a demokratikus vívmányokért, a civilizáció szerzett jogaiért.

● A munkásmozgalomnak egyesülnie kell irányzatai különbözősége ellenére, hogy az Európai Unió diktátumait elutasítsa. Ezen a bázison és az EU-politikához fűződő pártokkal szemben az e célokban egyetértő dolgozóknak és aktivistáiknak együtt kell működniük.»

 

Azóta a trojka gyilkos politikája még hangsúlyosabb és egész népeket dönt nyomorba. Az állandósult «szigorúsággal» szemben most az ellenállásnak kell jönnie. Az EU minden országában itt az idő ennek szervezésére, az egység keresésére világos kritériumok alapján.

 

A francia választók túlnyomó része elzavarta Sarkozyt és reakciós politikáját, azonban a Hollande-Ayrault kormány mégis ratifikáltatta a Sarkozy-Merkel szerződést a szocialista és UMP-képviselők nagy többségével. A szigorítás politikája most már benne van az állami költségvetésben a népszuverenitás elve ellenére, hogy a «deficitet» csökkentse és megfeleljen a «pénzügyi piacok» igényének, a bankoknak és azok hitelminősítő intézeteinek.  

 

Ma is éppen úgy, mint tegnap a szigorítás az adósság visszafizetésének örve alatt folyik azzal a céllal, hogy a munkásosztály elért vívmányai összességét megsemmisítsék. A kormány által kért elemzésben Gallois ezt írta: «semmiféle érv nem szól amellett, hogy az 1946-ban létrehozott rendszer fennmaradjon.» (a «gondoskodó államra» célozva – a ford.). Ugyanezen logika mentén készül a kormány a «III. aktus» decentralizációjában a megyék és települések, tehát magának a köztársaságnak a tönkretételére.

 

Ennek a politikának az elősegítésére Hollande „történelmi kompromisszumot” ajánl a szakszervezeteknek, hogy megpróbálja egyezségbe vonni a szociális vívmányok eltörlésének folyamatába a nagy munkáltatók és a spekulánsok érdekei mellé láncolva.

 

De az ellenállás itt is növekszik és mindenféle formában látható.  A dolgozók keresik az eszközöket, ideértve az üzemek államosítását a munkahelyek védelmére, a közszolgáltatások védelmét, a szerzett vívmányokét, a társadalombiztosításét, a szociális háló egészét. Számos választott képviselő is elkötelezte magát a köztársaság településeinek védelmében.

 

Az ellenállás akarata mutatkozik meg az új szerződés ratifikációja elleni tiltakozások nagy országos egységtüntetési igényében. Meg kell magunkat szervezni. A nüanszok, az ellentétek léteznek, de ennek nem szabad akadályozni a kommunista, baloldali frontos, független munkáspárti, pártonkívüli, különféle szakszervezethez tartozó, stb. aktivisták együttműködését. Ma nem csak lehet, de kell is, hogy együtt harcoljunk. Ez meg is kezdődött országon szinten.

 

A párizsi országos konferencián több, mint ötszázan vettek részt dec. 1-én. Bizottságokat hoznak létre az egység érdekében, hogy ezt az ellenállás erősítsék minden szinten a szigorítás, a „történelmi kompromisszum” ellen, hogy a trojka diktatúrájával végezzenek. Hívják a fiatalokat, dolgozókat, állampolgárokat, a munkásmozgalom aktivistáit, a parasztságot, a demokratikus mozgalmakat, hogy együtt visszaszerezzük jogainkat, a demokráciát és a szuverenitást.

 

 

Mail : confnatuniteresistance@gmail.com

 

 

USA

 

A san franciscoi szakszervezeti tanács egyhangú indítványa 2012. nov. 26-án

 

Nemet a nagy konszenzusra:

a Social Security, a Medicare, a Medicaid védelmét!

 

• tekintetbevéve, hogy az állami deficit eredete a háborús kiadások, a leggazdagabbak adójának csökkentése, a szemérmetlen pénzügyi spekuláció és a bankok megmentése;

 

• hogy a demokraták és a republikánusok javaslatai egyaránt csökkentenék a szociális társadalombiztosítás, a Medicare, Medicaid és egyéb vitális programok költségvetését;

 

• hogy a csökkentés a nőket, színesbőrűeket, gyermekeket, a munkanélküliségtől, a bérdiszkriminációtól és –stagnálástól, a lakáshiánytól, az élelmiszerbiztonság, az oktatási, orvosi ellátás hiányától szenvedő rétegeket sújtja, azokat, akiktől a javak átcsoportosítása zajlik a leggazdagabbak felé az utóbbi 40 évben;

 

• hogy a «középosztályra» koncentrálás csak elfedi a szegénység növekvő problémáját;

 

• hogy a Social security nem járult hozzá egyetlen petákkal sem a deficithez és tökéletesen fizetőképes 2038-ig, a «nagy konszenzus» hívei arról diskurálnak, hogy csökkentik szolgáltatásait a nyugdíjkorhatár emelésével, az élet drágulásának mértékében (fogyasztói indexet használva) a jelen és jövő nyugdíjasai számára, a legfiatalabbak, a veteránok és a nők részére;

 

• hogy 29 amerikai szenátor, közöttük Boxer szenátor igen, de Feinstein szenátor nem, aláírta a Bernie Sanders szenátor kezdeményezte levelet, mely elutasítja a Social security költségvetésének akármilyen megnyirbálását kifejtve, hogy az nem is vezethez deficithez, mivel teljes mértékben a dolgozók és munkáltatójuk fedezik;

 

• hogy demokraták és republikánusok a «fiskális falat» használták a «megosztott áldozathozatal» elkendőzésére akkor, amikor rendesen fizetett munkára van szüksége dolgozók tízmillióinak (alulfoglalkoztatottaknak vagy egyáltalán nem foglalkoztatottaknak), a meggyengült nemzeti infrastruktúra, az oktatás, lakhatás, deformált orvosi rendszer rekonstrukciójára;

 

• hogy az egészségügyi biztosítási társaságok áraikat folyamatosan emelik és arra kényszerítik a dolgozókat, hogy ennek terhét leginkább ők viseljék.

 

A san franciscoi szakszervezeti tanács elfogadta és támogatja:

 

A SOCIAL SECURITY, MEDICARE, MEDICAID vagy más szociális program költségvetésében SEMMIFÉLE MEGNYIRBÁLÁST.

 

Sem a választhatóság kritériumaiban, nem az élet drágulása szerint, sem a szolgáltatási forrásteszt alapján, sem a szolgáltatások szűkítésével, semmiféle áremelést a páciensek részére.

 

Töröljék el a béreken alapuló adóplafont (FICA) és kötelezzék a 110 100 dollárnál többet keresőket adófizetésre összes jövedelmük szerint!

 

KÖTELEZZÉK A VÁLLALATOKAT és a GAZDAGOKAT arra, hogy FIZESSENEK azután, amit évtizedekig nem fizettek!

 

Állítsák helyre a Bush előtti idők adóját a 2 % leggazdagabb számára!

 

Semmiféle kompromisszumot, ami könnyítené a 2 % terheit és a kis- és közepes fizetésűeket büntetné!

 

A milliomosok és milliárdosok pénzügyi mozgásait adóztassák, a befektetéseket és örökségeket éppúgy, mint a rendes jövedelmeket!

 

A san franciscoi SZAKSZERVEZTI TANÁCS szintén döntött arról, hogy

határozatát körözni fogja a szakszervezeti tagok között és felhívja őket ennek támogatására.

 

A san franciscoi SZAKSZERVEZETI TANÁCS szintén döntött arról, hogy

elküldi ezen a határozaton alapuló levelét Dianne Feinstein és Harry Reid szenátoroknak.

 

 

Conny Ford (OPEIU Local 3), Maria Guillen (SEIU Local 1021) és Alan Benjamin (OPEIU Local 3) javaslatára egyhangúlag elfogadta a san franciscoi SZAKSZERVEZETI TANÁCS 2012.nov.26-án.

 

Tim Paulson, végrehajtó igazgató, San Francisco Labor Council.

 
 

Kapcsolattartás
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France
Tél : (33 1) 48 01 88 28Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com

Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.