2012. december 1., szombat

Cirkusz kenyér nélkül


TRIBUNA SOCIALA



Október 17-én vagyunk. Bukarestet a legkülönfélébb színekre festett  burzsoázia ostromolja. Egyesek narancsszínűek, mások lilák, megint mások sárgák vagy kékek vagy a történelem  tréfájából vörösek.

A parlamenti palotában (volt  Nép Háza)  a trojka «népi (szerű)» része tanácskozásra gyűlt. Az eurokraták luxuslimuzinjaikból kiszállva undorodva néznek a méltó élethez való jogáért kiáltozó népre. Sajnos azok, akik azért jöttek, hogy köszöntsék őket, a füttyögések és pfujolások kórusában nem nagyon tudták, hogy amazok mit akarnak. Basescuval akarnak leszámolni. Nagyon helyes, én is azt akarom, de ez nem elég. Basescu el fog menni, de a burzsoázia marad. Meddig? Amíg a munkásosztály (fiatalok, dolgozók) – akiknek fejük is van, erős karjuk is van –, a munkanélküliek (akiknek van jövedelmük és akiknek nincs), a nyugdíjasok verekedni tudnak érdekeikért. Amíg kezükbe nem veszik sorsukat. Addig meg a tőke reprezentánsai undorral nézegethetik azokat, akik munkájuk révén a profitot termelik számukra.


Messzebb, a volt «Aug.23.» stadionban  – újjáépítve és féltudósok által átkeresztelve «Nemzeti Arénára» –, a burzsoázia másik része a 2012. dec. 9-i  parlamenti választások jelöltjeit hozza forgalomba. Az USL (liberális társadalmi unió) hívei, másképpen polgári klikk, akik most antibasescuisták, de 1990-től máig azt támogatták hiba nélkül, a Nemzeti Arénát vették ostrom alá, hogy azoknak tapsoljanak, akik meg akarják választatni (legtöbbje újra) magukat a parlamentbe.


Miután a színjáték befejeződött, az USL összes drukkere (kb. 70 ezer ember) nyugodtan hazavonult anélkül, hogy üdvözölte volna a brüsszeli  bürokratákat,  akik Basescut többé-kevésbé 8 millió román voksa ellenére visszahelyezték  funkciójába. Vagy az is lehet, hogy vezetőik, akik ugyanazt a trojkának alárendelt politikát folytatják, nem engedték őket odamenni.


A legközelebbi választásokon a román nép választhat a trojka reprezentánsai … és a trojka reprezentánsai között. Gyönyörű opciók! Akárkire szavazol, a trojkára adod le a voksod.


Az egyetlen megoldás a dolgozók pártjának létrehozása, amely reális és legitim módon az osztályérdekeket képviseli. A burzsoá pártok és csoportocskák  sokasága nem tudja és nem is akarja a dolgozók érdekeit megvédeni. Tehát:

                Egységbe, dolgozók, egységbe!


Emilian Condel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.