2012. december 8., szombat

Spanyolország, az Európai Unió és az USA a WTO-nál (Kereskedelmi Világszervezet) támadja Argentínát


 


 


Az EU dec. 6-án kérte a WTO-t, hogy szakértői bizottság kísérelje meg az Argentina általi importmegkötések megszüntetését, melyek az Európai Bizottság szerint 2011-ben 8,3 milliárd euróra rúgtak és másfél év óta büntetik vele az európai exportot. Az EU májusban jelentette fel Argentínát, s ezután sikertelenül próbálkozott a WTO-nál, hogy az állítsa helyre a szabadkereskedelmet, mondta Karel de Gutch az EU kereskedelmi felelőse.

Hector Timerman argentin külügyminiszter dec. 5-én jelentette be, hogy országa a WTO-nál panaszt tesz az USA, az Európai Unió és Spanyolország ellen, melyek bizonyos termékei bejutását akadályozzák ill. korlátozzák.

Argentína szeretné megőrizni kereskedelmi többletét, mivel a 2001-ben megszakított adósságfizetés miatt hitelhez nem jut, így ez egyetlen forrása.  

Importálását szigorúan ellenőrzi, ez biztos, az argentin exporttermékekhez méri  ill. az itteni befektetésekhez köti. A tőke menekülésével szemben drákóian ellenőrzi a devizavásárlást is.

Az argentin elnök, Cristina Kirchner a protekcionizmus vádját tagadja.

Mauricio Claveri, az abeceb.com elemzője szerint «a WTO lassú […] az ügy eltarthat két évig is…». Szintén az abeceb.com állítja, hogy szójaexportjából Argentína hasznot húzhat, ennek révén 2013-ben 4,5 milliárd euróval többet kasszírozhat mint 2012-ben.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.