2012. december 8., szombat

Egy magyarnak épp annyi esélye van elszegényedni, mint egy görögnek


 


[origo]|2012. 12. 04.

 

Az EU lakosságának ötöde a szegénység és a társadalmi kirekesztettség peremén tántorog. A legrosszabb kilátásai a bolgároknak vannak, a magyarok és a görögök holtversenyben a harmadik helyre kerültek. Mindkét országban élők 31 százaléka küzd a lecsúszással az Eurostat statisztikái szerint.

Az európai statisztikai hivatal, az Eurostat legfrissebb adatai szerint a szegénység egyre csak növekszik az európai közösségen belül. Az EU teljes népességének 24,6 százalékát fenyegeti elszegényedés vagy a társadalomból való kirekesztődés.

Ez azt jelenti, hogy 119,6 milló ember nagyon szegény, nélkülöz - például nem tudja fizetni a számláit, fűteni a lakását, és esélye sincs nyaralni menni -, vagy neki, illetve a vele együtt élők közül senkinek nincs értékelhető munkája. A számuk nőtt 2008-hoz és 2010-hez képest is.

A szegénység küszöbén egyensúlyozók a legnagyobb arányban Bulgáriában élnek, ahol a lakosság 49 százaléka sorolható ide. Utána Lettország és Románia következik 40-40 százalékkal, majd Magyarország és Görögország egyformán 31 százalékkal.

A lista másik végén a csehek állnak (15 százalék), valamint a hollandok és a svédek (16-16 százalék), illetve Luxemburg és Ausztria (17-17 százalékkal). A romló adatokról több európai hírújság is beszámolt, például a New Europe Online, az Euractiv és az Euobserver.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.